Link küldése Link küldése

Nem csak a nagy cégeket segíti a türelmi időszak
2018.07.10.


Mivel a valós idejű adatszolgáltatás sokaknak gondot okoz, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) egy hónapos türelmi időt adott az adatszolgáltatásra. Ez azonban nem az online bejelentési kötelezettség elhalasztását jelenti, csupán az azonnali adatszolgáltatás alól mentesít. A csúszásban lévőknek – ha házon belül másogy nem tudják megoldani a problémát – még mindig a kiszervezés lehet a legjobb megoldás.


Egy hónapos szankciómentességet garantál a NAV azoknak a vállalkozásoknak, amelyek számlázó programja nem képes az új szabályok szerinti számlaadat-szolgáltatásra.

– hívta fel a figyelmet a Mazars. A türelmi időszak feltétele ugyanakkor, hogy a szükséges adatoknak július végéig be kell érkezniük az adóhatósághoz.

Számítottunk arra, hogy július 1-jén nem áll majd készen minden vállalkozás az online adatszolgáltatásra, még akkor sem, ha időben megkezdte a felkészülést. Épp ezért sejthettük azt is, hogy a NAV nem fogja rögtön a legszigorúbb – számlánként akár 500 ezer forintos – szankciókat alkalmazni. Eddig azonban nem volt hír semmiféle türelmi időszakról. Most ebben történt változás: az adóhatóság hó végéig nem bírságolja az adatszolgáltatás mulasztását, ha az adott cég képviselője regisztrál az online számlarendszerben és a számlaadatok utólag megérkeznek a NAV-hoz.

– mondta el Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere.

Integrált rendszerek használata

Fontos tehát, hogy a szankciómentes időszak csak az adatszolgáltatás azonnaliságára vonatkozik, azaz a bejelentésre kötelezett számláknak 2018. július 31-ig ugyanúgy be kell érkezniük az adóhivatalhoz. A mikro- és kisvállalkozások (kkv) helyzete egyébként egyszerűbb, hiszen ők saját szoftverük helyett egyszerűen használhatják az online számlázót. Ehhez szöveges és videós oktatóanyagokat is készített a NAV. Komolyabb problémát jelent az átállás azoknak a cégeknek, amelyek integrált vállalatirányítási és könyvelési folyamataiba nem illeszthető be egy ilyen egyszerű megoldás.


Forrás: hirado.hu

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Olcsóbb lett a tankolás – Mától megéri a benzinkút felé kanyarodni

A Mol bruttó 5 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és 5 forinttal a gázolaj literenkénti árát.

Vitt magával esernyőt? – Heves zivatarokra adtak ki figyelmeztetést

A délutáni órákban helyenként zivatar is kialakulhat.

Több mint 20 ezer diák dolgozik nyári diákmunka programban idén

Már több mint 20 ezren vesznek részt a nyári diákmunka programban.

Meglepetés az érettségin: a kétszintű vizsgák bevezetése óta nem volt ilyen jó eredmény

3,67-es összesített átlaggal zárták a diákok a tavaszi érettségi vizsgákat.

Marad a meleg, de több lesz a zivatar a hétvégén

Továbbra sem várható nagy változás időjárásunkban, folytatódik a közepesen meleg idő.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!