Link küldése Link küldése

Ne etessék a madarakat!
2018.08.15.


A közelmúltban több madár is elpusztult a Bujtosi tónál. A NYÍRVV és a helyi madárvédő egyesület is felhívja a lakosok figyelmét, ne etessék a madarakat! A nagyobb kenyérfalatok, egészségtelen ételek megbetegítik a vízimadarakat és elősegítik a fertőző betegségek kialakulását. Az utóbbi napokban több elpusztult madarat is találtak a belvárosi tóparton.


Nyíregyháza egyik ékessége a Bujtosi tó. Több család is szívesen tölti el a víz közelségében a szabadidejét. A tónál közel 15 madárfaj él – a NYÍRVV és a helyi madárvédő egyesület is felhívja a lakosság figyelmét, ne etessék a vízimadarakat, hiszen a táplálkozásuk eltér az énekesmadarakétól, például a hosszú ideig tartó, akár kenyérrel való etetés megbetegíti őket. Úgynevezett angyalszárny-betegségtől is szenvedhetnek, az utódok csökevényes szárnnyal vagy akár bénulással látják meg a napvilágot, a felnőtt madarak pedig részben vagy teljesen röpképtelenné válhatnak, így kiszolgáltatottak lesznek. Dr. Dobány Zoltán nyugdíjas pedagógus természetbarátként rendszeresen sétál a Bujtosi tónál, több elpusztult madarat talált a közelmúltban.

- Tanár úr is többször mondta, hogy a gyerekek akkora kenyérdarabokat adnak a récéknek, hogy szinte fuldokolnak tőle, alig bírják lenyelni - mondta Petrilláné Bartha Enikő, madárszakértő. - Emésztési problémákat okozhat, és amikor figyelmezteti az anyukákat, személyes támadásnak veszik. Tudjuk, hogy jó szándék vezet mindenkit, aki szeretne madarat etetni, de lehetne jobban is szeretni a madarakat. Igazából az lenne a fontos, hogy megfigyeljük őket, biztosítsuk a számukra a zavartalan körülményeket. Ez az etetés sajnos nem csak a fulladásos halálukat okozhatja, hanem hosszútávon egy alultápláltsághoz vezet.

A hőség is hatással van a madarak élővilágára, egészségére – mondják a madárszakértők.

- Az egész országban a nagy meleg miatt csökken a vízszint, és ilyenkor az eleve vízben levő kék algák, növények feldúsulnak, ezeknek a toxinja is feldúsul, illetve van egy baktérium, amely botolizmust, tehát bénulást okoz - folytatta. - Ez is lehet az oka, de itt elsősorban a városban nem erre vezethető vissza, az etetés is nagyon sokban hozzájárul ahhoz, hogy a vízminőség romoljon.

Ha látunk olyan madarat, amely nehezen használja a lábait vagy a szárnyait, úgy segíthetünk rajta, ha tiszta vizet adunk neki, így megvédhetjük őt a tavi bénulás következő fázisától, de a legjobb, ha azonnal értesítjük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi munkatársait.

A madarak etetése tehát tilos a Bujtosi tónál, a tiltásról a NYÍRVV Nonprofit Kft. figyelemfelhívó táblákat helyez majd el a tóparton.

Horváth Kíra

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Meseszép! – Nem kell messzire mennünk a teljes pompájukban nyíló hóvirágokért

Két hete érkezett szerkesztőségünkhöz egy kedves olvasói levél, fotókkal a nyíló hóvirágokról.

A görögkatolikusok megmutatták hogyan tudnak mulatni!

Tánc, móka és derű – közel 2400 mulattak szombaton este.

Jelentős anyagi kárral járó baleset történt Kőlaposnál

Ráfutásos baleset történt Kőlaposnál hétfő reggel.

Súlyos sérülésekkel szállították kórházba a nyíregyházi gyalogos-átkelőhelyen elgázolt nőt

Szabályosan közlekedő, kerékpárját toló idős hölgyet gázolt el egy figyelmetlen sofőr hétfőn.

Elhagyta rendszámtábláját a padkának hajtó, majd KRESZ-táblát kidöntő sofőr

Baleset történt a Kert utca és a Szántó Kovács János utcai csomópontban.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!