Link küldése Link küldése

Ne etessék a madarakat!
2018.08.15.


A közelmúltban több madár is elpusztult a Bujtosi tónál. A NYÍRVV és a helyi madárvédő egyesület is felhívja a lakosok figyelmét, ne etessék a madarakat! A nagyobb kenyérfalatok, egészségtelen ételek megbetegítik a vízimadarakat és elősegítik a fertőző betegségek kialakulását. Az utóbbi napokban több elpusztult madarat is találtak a belvárosi tóparton.


Nyíregyháza egyik ékessége a Bujtosi tó. Több család is szívesen tölti el a víz közelségében a szabadidejét. A tónál közel 15 madárfaj él – a NYÍRVV és a helyi madárvédő egyesület is felhívja a lakosság figyelmét, ne etessék a vízimadarakat, hiszen a táplálkozásuk eltér az énekesmadarakétól, például a hosszú ideig tartó, akár kenyérrel való etetés megbetegíti őket. Úgynevezett angyalszárny-betegségtől is szenvedhetnek, az utódok csökevényes szárnnyal vagy akár bénulással látják meg a napvilágot, a felnőtt madarak pedig részben vagy teljesen röpképtelenné válhatnak, így kiszolgáltatottak lesznek. Dr. Dobány Zoltán nyugdíjas pedagógus természetbarátként rendszeresen sétál a Bujtosi tónál, több elpusztult madarat talált a közelmúltban.

- Tanár úr is többször mondta, hogy a gyerekek akkora kenyérdarabokat adnak a récéknek, hogy szinte fuldokolnak tőle, alig bírják lenyelni - mondta Petrilláné Bartha Enikő, madárszakértő. - Emésztési problémákat okozhat, és amikor figyelmezteti az anyukákat, személyes támadásnak veszik. Tudjuk, hogy jó szándék vezet mindenkit, aki szeretne madarat etetni, de lehetne jobban is szeretni a madarakat. Igazából az lenne a fontos, hogy megfigyeljük őket, biztosítsuk a számukra a zavartalan körülményeket. Ez az etetés sajnos nem csak a fulladásos halálukat okozhatja, hanem hosszútávon egy alultápláltsághoz vezet.

A hőség is hatással van a madarak élővilágára, egészségére – mondják a madárszakértők.

- Az egész országban a nagy meleg miatt csökken a vízszint, és ilyenkor az eleve vízben levő kék algák, növények feldúsulnak, ezeknek a toxinja is feldúsul, illetve van egy baktérium, amely botolizmust, tehát bénulást okoz - folytatta. - Ez is lehet az oka, de itt elsősorban a városban nem erre vezethető vissza, az etetés is nagyon sokban hozzájárul ahhoz, hogy a vízminőség romoljon.

Ha látunk olyan madarat, amely nehezen használja a lábait vagy a szárnyait, úgy segíthetünk rajta, ha tiszta vizet adunk neki, így megvédhetjük őt a tavi bénulás következő fázisától, de a legjobb, ha azonnal értesítjük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi munkatársait.

A madarak etetése tehát tilos a Bujtosi tónál, a tiltásról a NYÍRVV Nonprofit Kft. figyelemfelhívó táblákat helyez majd el a tóparton.

Horváth Kíra

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Az én könyvtáram – Szakmai napot szerveztek a Móricz Zsigmond Könyvtárban

Február 1-jén indult a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP-os projekt.

Baleset Sóstóhegyen – Elveszítette uralmát egy sofőr járműve felett, kerítésbe rohant

Kerítésnek csapódott egy személygépkocsi Sóstóhegyen, jelentős az anyagi kár.

Nyíregyházi tanulmányúton vettek részt Lembergből érkező turisztikai szakemberek

Június végén Lembergbe, egy nagyszabású turisztikai workshopra kapott meghívást városunk.

Totálkárosra égett egy személygépkocsi, a két fiatal még időben elhagyta a járművet

Szombat hajnalban Felsősima és Kálmánháza között két fiatal lesodródott az útról.

Így alakul az Egyenlő Bánásmód Hatóság október havi ügyfélfogadása

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság az emberi méltóság garanciális intézménye.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!