Link küldése Link küldése

Minőségi szakképzés
2017.11.15.


A minőségi szakképzés is segíthet a munkaerő-piacon – hangzott el a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elmúlt években jelentősen csökkent a szakközépiskolai tanulók száma, a munkaerőhiány ezzel párhuzamosan pedig nőtt.


 

Van megoldás

 

Hazánkban ma már nem a munkanélküliség, hanem egyre több esetben a munkaerőhiány gátolja a gazdaság továbbfejlődését – erről is szóltak a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén. Elhangzott, megyénkben az elmúlt 6 év alatt mintegy 40%-kal csökkent a szakközépiskolai tanulók száma, míg 2011-ben közel 9800 diák vett részt a szakképzésben, ez a szám jelenleg 5800 körüli csupán. A munkaerőhiány pedig ezzel párhuzamosan nőtt. A Szövetség főtitkára, Wimmer István szerint a minőségi szakképzés is segíthet a munkaerő-piaci helyzeten. Hozzátette, a KSH szerint 46-50 ezer betöltetlen munkahely van ma hazánkban. Felméréseik, valamint tagvállalataik és szakmai partnereik észrevételei alapján azonban közel négyszeres a valós hiány. Akár 150-200 ezer munkavállaló is hiányozhat a hazai munkaerő-piacról.


Nyíregyházi helyzetkép

 

A rendezvényen Nyíregyháza alpolgármestere, dr. Ulrich Attila kiemelte, a megyeszékhely munkaerő-piaci helyzete erősödik, az álláskeresők száma csökken. Hozzátette: a regisztrált munkanélkülieknek aránya 4,5%. Itt is magas a szakképzetlen munkaerő aránya. Az alpolgármester szerint:

„Először olyan államilag támogatott programot kell találni, amely segít szakképzést adni, majd pedig munkalehetőséget. Erre vannak programok, négyet-ötöt is fel tudnék sorolni, de talán az egyik legfontosabb a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum, amely nemcsak a város, hanem a gazdasági szereplők, illetve az oktatási intézmények között is köttetett, mert az a helyes út, ha tudjuk, hogy a városban mik a hiányszakmák.”

20 hiányszakmát jegyeztek Nyíregyházán, képzésekkel próbálnak reagálni a gazdaság igényeire, többek között azért, hogy a város még vonzóbb legyen a hazai és külföldi cégeknek is.

 

Dér Vivien

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Tragédia is történhetett volna – Eldobott cigarettacsikk okozott tüzet egy tízemeletesben

Kigyulladt egy tízemeletes panelház pincéjében az ott tárolt papír hétfőn délután Nyíregyházán.

Kátyúzási munkálatokat végez több helyen a város főútjain a Magyar Közút

Több helyszínen is zajlanak a kátyúzási munkálatok.

Lángokban állt a napkori családi ház

Az összehordott rongyok és a berendezési tárgyak egy része kapott lángra hétfő délután.

Teltházas táncgálával vette kezdetét a Táncfarsang a Móricz Zsigmond Színházban

Gálával indult az idei Táncfarsang a Móricz Zsigmond Színházban február 19-én, hétfőn.

Magyar Ápolók Napja – Huszonöt ápoló vehetett át kitüntetést

Idén is megtartották a Magyar Ápolók Napját.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!