Link küldése Link küldése


Minőségi szakképzés


2017.11.15.


A minőségi szakképzés is segíthet a munkaerő-piacon – hangzott el a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elmúlt években jelentősen csökkent a szakközépiskolai tanulók száma, a munkaerőhiány ezzel párhuzamosan pedig nőtt.


 

Van megoldás

 

Hazánkban ma már nem a munkanélküliség, hanem egyre több esetben a munkaerőhiány gátolja a gazdaság továbbfejlődését – erről is szóltak a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén. Elhangzott, megyénkben az elmúlt 6 év alatt mintegy 40%-kal csökkent a szakközépiskolai tanulók száma, míg 2011-ben közel 9800 diák vett részt a szakképzésben, ez a szám jelenleg 5800 körüli csupán. A munkaerőhiány pedig ezzel párhuzamosan nőtt. A Szövetség főtitkára, Wimmer István szerint a minőségi szakképzés is segíthet a munkaerő-piaci helyzeten. Hozzátette, a KSH szerint 46-50 ezer betöltetlen munkahely van ma hazánkban. Felméréseik, valamint tagvállalataik és szakmai partnereik észrevételei alapján azonban közel négyszeres a valós hiány. Akár 150-200 ezer munkavállaló is hiányozhat a hazai munkaerő-piacról.


Nyíregyházi helyzetkép

 

A rendezvényen Nyíregyháza alpolgármestere, dr. Ulrich Attila kiemelte, a megyeszékhely munkaerő-piaci helyzete erősödik, az álláskeresők száma csökken. Hozzátette: a regisztrált munkanélkülieknek aránya 4,5%. Itt is magas a szakképzetlen munkaerő aránya. Az alpolgármester szerint:

„Először olyan államilag támogatott programot kell találni, amely segít szakképzést adni, majd pedig munkalehetőséget. Erre vannak programok, négyet-ötöt is fel tudnék sorolni, de talán az egyik legfontosabb a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum, amely nemcsak a város, hanem a gazdasági szereplők, illetve az oktatási intézmények között is köttetett, mert az a helyes út, ha tudjuk, hogy a városban mik a hiányszakmák.”

20 hiányszakmát jegyeztek Nyíregyházán, képzésekkel próbálnak reagálni a gazdaság igényeire, többek között azért, hogy a város még vonzóbb legyen a hazai és külföldi cégeknek is.

 

Dér Vivien

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Kátyújavítás másképpen

Forradalmian új, mobil infraredes technológiára épülő, aszfaltburkolat kátyúzó módszert mutattak be.

Előzetes letartóztatásban maradnak az embercsempészek

Meghosszabbították az előzetes letartóztatást.

Baleset az Orosi úton

Egy külföldi kamion szabálytalanul váltott sávot és összeütközött a mellette haladó személyautóval.

Rendhagyó osztályfőnöki óra a tűzoltóságon

A nyíregyházi tűzoltók múltjával ismerkedhettek meg rendkívüli osztályfőnöki óra keretében.

Felbontották az utat Sóstógyógyfürdőn

Közműkiváltási munkákat végeznek Sóstógyógyfürdőn.

Az államigazgatásban résztvevőket készítették fel

Szakmai felkészítést rendeztek az igazgatóságon.

Ezt olvasta már?
X
Az államigazgatásban résztvevőket készítették fel
Szakmai felkészítést rendeztek az igazgatóságon.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!