Link küldése Link küldése

Mini Tirpák Fesztivál Matiné – Nulladik nap a Kossuth téren
2018.09.21.


A hétvégi Tirpák Fesztivál matinéja zajlott pénteken, a 0. napon a Kossuth téren. 1200 óvodás kapott meghívót a Szakképzési Centrumtól egy kis didaktikus játékra, zenére, építésre és színezésre, miközben megkóstolták a köleskását.


Nyíregyháza legnagyobb gasztronómiai fesztiválján hagyományos tirpák ételeket sütnek-főznek különféle csapatok, többek között a Szakképzési Centrum Sipkay és Bencs iskolájának diákjai is. Innen indult az ötlet, és teljesedett ki a nyitónap előtt egy kóstolós, zenés, játékos délelőtté. Az ötlet indulásáról szólt Gurbánné Papp Mária Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója:

Ha ennyi óvodás itt van a téren, és egyébként is jó kapcsolatot ápolva mindig igyekszünk a pályaorientációt már az óvodában elindítani, és nagyon sokszor jönnek hozzánk, illetve megyünk mi hozzájuk, akkor had jöjjön a többi iskola is. Mindenki elkezdett gondolkodni, hogy milyen játékos dologgal lehetne k közelebb vinni a szakmát gyerekekhez és el kell mondani, hogy nagyon sok jó ötletet hoztak. Nagyon sokra kellett azt mondani, hogy máskor. Például az ÉVISZ-esek révén nyúlgáttal védik a Kossuth-szobrot majd a gyerekek, természetesen a középpontba a köleskása készítése került, amelyet a Sipkaysok csinálnak.

Látva a gyerekek arcát, úgy tetszett, nemigen volt ismerős a csemege, de azt tudták, hogy mihez hasonlít:

Olyan mint a tejbegríz almával és szilvával. 

Az egészséges életmód és táplálkozás jegyében a színpadon válogatták szét az ovisok véleménye szerint osztályozott élelmiszereket, majd tálalták a megfőzött kölest.

Mindenféle egészséges gyümölcsöt teszünk még hozzá, és ezt tálaltuk ilyen kis műanyag poharakban az óvodásoknak. Mostanában már egyre jobban elterjedt hál ' istennek az egészséges étkezés, egészséges életmód, mint a bulgur, tehát most már mindent egyre jobban előtérbe helyeznek a főzésnél a konyhákban.

– szólt a szakmáról Kertész Ibolya, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum, Sipkay Barna Szakgimnáziumának pedagógusa.

Így zajlott a délelőtt, a gyerekek szintjén igyekeztek a szakmák fortélyait megmutatni. A wesselényisek fa dobókockákon meserészletet raktak ki, a bencsesek próbababát öltöztettek, a bánkisok autót építettek, modelleztek, a zaysok természetesen orvososdit játszottak, és közben mindenki jól érezte magát az őszi napsütésben.
A hétvégén pedig kenyérlángossal, almás-fahéjas puffanccsal, lepénnyel és csülkös toroskáposztával kínálják szakképzős diákok a vendégeket.


Matyasovszki Edit

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Police.hu: Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A police.hu közleménye: valótlanságot állít cikkeiben az Index.hu.

Sérelemdíjat kell fizetnie a jogsértő telefontársaságnak

Két millió forint sérelemdíj megfizetésére köteleztek egy telefontársaságot.

Olaszliszkai lincselés – Az elítélt kártalanításából a sértett is részesül

A törvény szerint valóban járhat egy elítéltnek kártalanítás.

Akár büntetésre is számíthat, aki nem sepri el ingatlana elől a havat, nem síktalanít!

Aki nem síktalanít, az felszólításra vagy akár büntetésre is számíthat.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!