Link küldése Link küldése

Mercedes Nyíregyházán!
2016.10.13.Janikovszky Éva Kucses Éva néven született Szegeden 1926-ban. Nevét később Kispálra, majd férje után Janikovszkyra változtatta. A Szegedi Tudományegyetem, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója volt, később a Vallás,-és Közoktatásügyi Minisztérium tankönyvosztályán dolgozott, majd 1964-87-ig a Móra Könyvkiadó főszerkesztője volt. Első kötetét, a Csip-csup-ot 1957-ben adták ki, ez még Kispál néven jegyezte, Ezt a könyvet még 27 követett. Utolsó alkotása, a Ráadás 2002-ben jelent meg.

 

Nemcsak gyerekeknek

 

Janikovszky Éva viszonylag hosszú pályája során főleg a gyerekeket szólította meg, de írt a felnőtteknek is. Gondoljunk csak a Mosolyogni tették!, az Örülj,hogy fiú!, az Örülj, hogy lány, vagy a De szép ez az élet! Című kötetekre. Szövegeit Réber László illusztrálta, közösen tették felejthetetlenné az alkotásokat. Janikovszky Éva művei nem csupán Magyarországon népszerűek, 35 nyelvre fordították le azokat, így franciául, németül, angolul és kínaiul is olvashatják már a külföldi gyerekek.


Írógép, amely a síron túl is kíséri

 

Műveiben gyakran írt személyes tárgyairól, mint például a szegedi időkből való írógépéről, Mercédeszről, amelyet Nyíregyházán is megtekinthet az irodalomkedvelő közönség. Munkaeszköze mellett számos más, személyes holmija is megnézhető azon a vándorkiállításon, amely Nyíregyházán mutatja be, hogyan élt és alkotott Janikovszky Éva.


Élmény testközelből

 

Dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár főkönyvtárosa, Gyermekkönyvtár vezető elmondta, nagyon népszerű a gyerekek körében Janikovszky Éva. Nagyon sokan kölcsönzik a műveit, kedvelik. Hozzátette, ezért úgy gondolták, hogy a kiállításon keresztül még élmény közelibbé tehetik az írónőt és műveit az olvasók számára.


Bertalan és Barnabás

 

Mecedes mellett láthatóak a Bertalan és Barnabás bábkellékei, az Égig érő fű jelélmeztervei és megnézhetnek a látogatók számos, ritkán látott fényképet is. Az írónő humorával, bölcsességéével, emberszeretetével sokak kedvencévé vált.

 

Számos elismerésben részesült

 

Janikovszky Éva munkája során számos díjban és elismerésben részesült. 1973-ban az Év gyermekkönyvének választották a Ha én felnőtt volnék című alkotását az akkori NSZK-ban, majd a Mosolyrend Lovagjának választották Lengyelországban 1988-ban, itthon pedig megkapta többek között a József Attila,- a Kossuth,- és a Móra-díjat. A személyes tárgyait is tartalmazó vándorkiállítás november 4-ig tekinthető meg Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, majd Szeghalomra viszik tovább a szervezők.

ME.

(Fotó: internet)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Ideiglenesen lezárták a Toldi utca Deák Ferenc és Kölcsey utca közötti szakaszát

Faápolási munkák miatt ideiglenesen lezárták a Toldi utca egy szakaszát.

Hidegkátyúzás a belvárosban – Folyamatos a téli útburkolati hibák javítása

Hidegkátyúzást végeztek a NYÍRVV Kft. szakemberei a belváros több útszakaszán.

Emlékdélutánt tartottak Henzsel Ágota főlevéltáros tiszteletére Nyíregyházán

A tavalyi év végén váratlanul elhunyt kollégára, kutatóra, Henzsel Ágota főlevéltárosra emlékeztek.

Fokozott rendőri jelenlét a téli időszakban – Öt tanács a Rendőr-főkapitányságtól

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának öt tanácsa.

A piros háznál parkolók figyelmét kérik!

A Vay Ádám körúti piros ház belső udvarán már korábban megváltozott a forgalmi rend.

Az Education járt és bemutatkozott a Nyíregyházi Egyetem – Folyamatos volt az érdeklődés

Az Educatio megnyitója után a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének hallgatói adtak műsort.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!