Link küldése Link küldése

Megtartották a Nyíregyházi Törvényszék 2017. évi munkájának értékelését
2018.05.16.


Évértékelő sajtótájékoztatót tartottak a Nyíregyházi Törvényszéken, ahol az intézmény 2017. évi munkájáról számoltak be. A fő célkitűzés az volt, hogy magas színvonalon és időszerűen ítélkezzenek. Ez meg is valósult, hiszen a folyamatban maradt ügyek száma 2017 végére a 2016-os évhez képest 1061 üggyel csökkent.


Ezúton is szeretném megköszönni elnök asszonynak, mert ez a 400 oldalas beszámoló ennél sokkal többet láttat. Láttatja azt, hogy mennyire komolyan veszik a Nyíregyházi Törvényszéken az ügyeket, az ügyfeleket, a bírókat a vezetők.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kifejezte köszönetét és elégedettségét a Nyíregyházi Törvényszék munkatársai, illetve Dr. Nyakó Zsuzsa a Nyíregyházi Törvényszék elnökének munkájával kapcsolatban azon a sajtótájékoztatón, amelynek fő témája az intézmény 2017. évi eredményeiről való beszámolás volt. Az ítélkezésben csökkentették az eljárások időtartamát és javították a fellebbezett ügyek helybenhagyási arányát.

Egy digitális korba értünk és egy digitális korosztály is elérhetővé vált 2017-ben is, illetve 2017-re kiterjesztetten. Mit is értek ez alatt? A számítógépek használatán túl, elektronikus eljárások kiteljesedése folyt, a peres eljárásokban, civilisztikai peres ügyszakban, illetőleg a cégekkel és a civil szervezettek kapcsolatos nem peres eljárásokban. Az új polgári rendtartásra és a közigazgatási perrendtartás hatályba lépésére készültünk, emellett természetes, hogy az ítélkezéssel kapcsolatos alkotmányos kötelezettségünket teljesítettük.

– mondta el Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke.

2017-ben a Nyíregyházi Törvényszékre, valamint az illetékessége alá tartozó helyi és különbíróságra összesen 72.439 peres és nem peres ügy érkezett. Ez az országos összes érkezés 5,3 százaléka. 73.184 ügy nyert befejezést, csupán 12.387 ügy maradt folyamatban. A 2016-os adatokhoz viszonyítva 2017-ben ugyan kevesebb ügy érkezett, viszont a befejezések száma jóval nagyobb mértékű volt. Összességében a folyamatban maradt ügyek száma 2017 végére a 2016-os évhez képest 1061 üggyel csökkent. A törvényszéken a 2 éven túli ügyek száma igen csekély, az összes ügyből 215 darab, gazdasági ügyszakaszban pedig nincs is. A kimutatásokból az látszik, hogy az ítélkezés színvonala évről évre javulást mutat, a hatályon kívül helyező végzések száma pedig drasztikusan csökken. A Debreceni Ítélőtábla által felülbírált peres határozatok 64,5 százaléka helyben hagyással érkezett vissza a törvényszékre. Ezek a mutatók azt igazolják, hogy a Nyíregyházi Törvényszéken az ítélkezés kiegyensúlyozott és magas szakmai színvonalú.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

2017-ben az Országos Bírósági Hivatal elnökének engedélyével az összlétszám 4 fővel nőtt, 2 bíróval, 1 felsőfokú, illetve 1 középfokú tisztviselővel. Így év végére a bírók létszáma 123, az igazságügyi alkalmazottak száma 356 lett. 3 bírósági titkár nyert bírói kinevezést. A ténylegesen jogviszonyban álló bírák 68 százaléka nő, 32 százaléka férfi volt. A tavalyi évben az igazságügyi alkalmazottak esetében is jelentős bérnövekedés történt, a dolgozók 97 százaléka átlagosan 30 százalékos illetmény-emelésben részesült 2018. január 1-jére visszamenőleg. A törvényszék Bocskai úti épületében ügyfélközpontot hoztak létre, amelynek működtetéséhez szükséges informatikai eszközparkot szereztek be 2,7 millió forint értékben, és az épület is fejlesztéseken esett át, a Toldi utcán pedig modern irodákat alakítottak ki.


Kanócz Rita

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Városi Ifjúsági Bál lesz Nyíregyházán – A velencei karnevál az idei téma

A Városi Ifjúsági Bál január 26-án a Hotel Koronában kerül megrendezésre.

Gyorsforgalmi út épül Kárpátalja felé – Az M34-es kétszer két sávon éri majd el Záhonyt

Négy sávon éri majd el Záhonynál a határt az M34-es gyorsforgalmi út.

Figyelem! Tilos korcsolyázni a Bujtosi tó jegén!

A tó körül a balesetek elkerülése érdekében tiltó táblákat is kihelyezett a NYÍRVV Nonprofit Kft.

Öt éves a Móricz Zsigmond Olvasókör – Székhelyükön ünnepelték a születésnapot!

A köszöntő szavak után fotókkal, videókkal elevenítették fel az elmúlt éveket.

Beszámoló a luxemburgi kulináris világbajnokság tapasztalatairól!

A verseny tapasztalatairól a megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tartottak beszámolót.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!