Megrohamozták az okmányirodát az ingyenes útlevelekért


2017.03.20.


Megnégyszereződött azoknak a 65 éven felülieknek a száma Nyíregyházán, akik útlevelet igényelnek, amióta ingyenes lett az okmány kiváltása. Erről adott hírt a Nyíregyházi Járási Hivatal. Március 16-tól az állami rezsicsökkentés második fázisában összesen 20 hatósági eljárás díja szűnt meg. A magánszemélyek mellett a vállalkozók terheit is csökkentették.


Lejárt az útlevele, ezért jött az okmányirodába Bárkányi Tamás. Külföldre készül egy énekkarral és mivel Ukrajnán keresztül fognak utazni, szüksége van útlevélre is. Mivel betöltötte 65. életévét, március 16-tól ingyenesen válthatja ki az útiokmányt.
- Egy nagyon kellemes figyelmességként értékelem, hasonló dolgokat kéne még csinálni. Odafigyelnek az állampolgárra, köszönjük – mondta el a lengyel nemzetiségi önkormányzat vezetője. A 65 és 70 év felettieknek eddig 7500 forintot kellett fizetni az útlevél kiváltásáért vagy megújításáért, 70 fölött pedig 2500 forintot. A kormány rezsicsökkentésének köszönhetően ezek a díjak szűntek meg idén márciusban.

Roham az útlevelekért

Lényegesen többen jönnek útlevelet igényelni, mióta ingyenes lett, ezt mondja a járási hivatal vezetője.
- Mi is tapasztaltuk, hogy a 65 éven felülieknek az ingyenessé vált útlevél március 16-tól kezdődően nagy sláger lett. Közel négyszeresére emelkedett az ügyfélforgalmunk a 65 éves állampolgárok tekintetében. Eddig napi 10 fő volt, aki 65 év feletti volt és igényelt útlevelet, és az ő számuk közel 40 fő/napra emelkedett – mondta Galambos Ildikó.

Második ütemben az állami rezsicsökkentés

Galambos Ildikó azt is elmondta, hogy ezen felül március közepén megszűnt több a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó illeték és díj is. Egészen pontosan húsz hatósági eljárás díját szüntette meg a kormány, amelyből 15 a magánszemélyek, 5 pedig a vállalkozások terheit csökkenti. Március 16-tól többek között nem kell illetéket fizetni az anyakönyvi kivonatért és a 18 éven aluliaknak az általános tételű közigazgatási eljárásokért. Ingyenes lett a CSOK igényléshez szükséges egészégbiztosítási igazolás és évente két alkalommal díjmentes lett az elektronikus tulajdoni lap lekérdezés is. Díjmentessé vált az értesítési cím bejelentése és megszűnt a szállásadói nyilatkozattal kapcsolatos illeték is. Jó hír a vállalkozok számára, hogy többek között nekik most már nem kell fizetniük azért sem, ha nyilvántartásban szereplő adataikról állíttatnak ki hatósági bizonyítványt.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: internet)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Sportikonok a múltból: Bakosi Béla

Olimpiai 7. helyezett, kétszeres Európa-bajnok, ezüstérmes.

Fergeteges hangulatú táncház és koncertek

A Nyírség Táncegyüttes szervez nagyszabású folklórfesztivált.

A régi nyárról meséltek a Szabadtérin

Oszvald Marika és Faragó András is Nyíregyházán lépett fel.

Páratlan elképzelés!

Művészi alkotásokkal segítenének a fogyatékkal élő fiataloknak.

Baleset történt a Belső körútnál

Baleset történt a 4-es számú főútvonal László utcai szakaszán a Belső körútnál.

Kibővítik Nyíregyházán a görögkatolikus iskolát

Beépítik a tetőteret és felújítják a tornatermet a Szent Miklós Általános Iskola épületében.

Ezt olvasta már?
X
Havi 5-10 ezer forintot költenek a szülők különórákra
A különórákra a családok nagy része havonta 5-10 ezer forint körüli összeget költ gyerekenként.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!