Link küldése Link küldése

Megnézte már, mit tudott meg önről az adóhivatal?
2018.05.14.


Május 22-én éjfélig lehet elfogadni, illetve benyújtani a személyi jövedelemadó-bevallást. Idén az egyéni vállalkozókat leszámítva szinte már minden adózónak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti el a bevallástervezetét. Van, akinek ez a határidő lejártával automatikusan bevallássá válik, azonban vannak olyan adózók is, akiknek mindenképpen jóvá kell hagyniuk a NAV tervezetét.


2015 márciusában döntött a kormány az adózás megreformálásáról. Ennek eredményeként vezették be 2017-ben az e-szja-rendszert. A NAV már tavaly is mintegy négymillió személyijövedelemadó-bevallási tervezetet készített el, idén ez a szám még további egymillióval bővült.

Az egymilliós növekedést az őstermelők, illetve az áfafizetésére kötelezettek képezik, továbbá azok a munkavállalók, akik eddig a munkáltatójukat kérték meg, hogy készítse el helyettük a bevallást. Idén erre már nem volt lehetőség, nekik is az adóhivatal készítette el a tervezetet.

– mondta Kiss Péter András, a NAV adószakmai szóvivője az M1 Summa című műsorában.

Valaki csak egy ajánlatot kap

Tavaly mintegy másfél millió magánszemélynek semmit nem kellett tennie ahhoz, hogy elkészüljön a személyijövedelemadó-bevallása, a NAV által kiküldött tervezet ugyanis a határidő lejártakor automatikusan bevallássá vált. Emellett mintegy 500 ezren egyből elfogadták a tervezetet, nagyjából 150 ezren pedig belejavítottak.

A magánszemélyeknek idén sincs különösebb tennivalójuk, amennyiben rendben találják az adatokat, a tervezetből ezúttal is automatikusan bevallás lesz. Az őstermelőknek, illetve az áfafizetésére kötelezett magánszemélyeknek ugyanakkor mindenképpen jóvá kell hagyniuk a NAV dokumentumát.

Nekik a tervezet csak egy ajánlat, nem válik automatikusan bevallássá május 22-én. Mindenképpen ki kell egészíteniük az őstermelői tevékenységükből származó jövedelemmel. Ha ilyen nem volt, akkor is át kell nézniük és jóvá kell hagyniuk a tervezetet.

Tehát különböző interakciók nélkül számukra nem lesz bevallás automatikusan.

– emelte ki a szóvivő.

Az adózók március 15-e óta érhetik el ügyfélkapun keresztül az elektronikus bevallástervezet. Az adózók május 1-jéig mintegy 2,2 milliószor léptek be, hogy ellenőrizzék, illetve kiegészítsék a dokumentumot; hétszázezren ugyanakkor a tervezet postázását kérték. Április 30-ig a NAV az igényeltnél mintegy százezerrel többet, összesen nyolcszázezer papíralapú bevallást küldött ki.

A különbség abból adódik, hogy ha valaki nem kérte a postázást, de a NAV adatai azt mutatták, hogy van befizetendő vagy visszajáró adó, esetleg valamilyen teendő a kedvezményekkel kapcsolatban, akkor kiküldte a dokumentumot.

– mutatott rá Kiss Péter András.

Változás az egyházaknál

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan idén is lehet papíron, a NAV-ügyfélszolgálaton személyesen vagy épp elektronikusan rendelkezni május 22-ig.

Idei változás az egyházakkal kapcsolatos 1 százaléknál van. Hogyha valaki úgy dönt, hogy idén választ egy egyházat, és felajánlja adójának 1 százalékát, akkor a következő években egészen visszavonásig vagy módosításig a NAV ezt a rendelkezést fogja alapul venni. Vagyis a következő években már nem kell rendelkeznie erről. A civil szervezetekre, illetve a Nemzeti Tehetség Programra viszont ez nem vonatkozik. Ez esetben minden évben külön-külön meg kell tenni a rendelkezést.

– fejtette ki a szóvivő.

Akik az utolsó nap, vagyis május 22-én nyitnak ügyfélkaput, még aznap elektronikusan jóvá tudják hagyni adóbevallásukat.


Forrás: hirado.hu

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

MEKH – 73 milliárdról 33 milliárd forintra csökkent a lakossági közműtartozások összege

Az elmúlt öt évben kevesebb, mint felére csökkent a lakossági fogyasztók közműtartozásainak összege.

Közeleg a határidő – Meddig lehet jelentkezni a középiskolai felvételire?

Meddig lehet jelentkezni a 2019-es központi írásbeli felvételire? Itt találjátok a választ.

Gondolta volna? A legtöbb árut interneten Kínából rendeljük!

A karácsony előtti hetekben kiemelkedő a csomagforgalom.

Hosszú idő után visszatér az eső – Kezdetben még lehet napsütés, de nem sokáig

Kezdetben még lehet napsütés, de aztán fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet.

Október 23. – Országszerte csaknem 600 rendezvényt tartanak

rszágszerte 595 rendezvényt tartanak az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából.

A rezsicsökkentés beváltotta a hozzá fűzött reményeket

A legfrissebb adatok szerint jelentősen csökkentek a lakossági hátralékok is.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!