Meghökkentő árak! Ennyibe kerül a „diploma"


2017.08.13.


Július végén kiderültek a felvételi ponthatárok, 105 868 fiatal közül 72 641-en kezdik meg tanulmányaikat (a Nyíregyházi Egyetemre 1139 fő nyert felvételt) valamely felsőoktatási intézményben. A diploma átvételéig azonban rögös út vezet, ami nemcsak a diákokat, hanem a szülők pénztárcáját is megterheli. A kérdés már csak az, hogy mennyire. Utánajártunk... (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. 08.11-ei számában)


 Felmérések szerint körülbelül 30 millió forintot költ egy átlagos család egy gyerek taníttatására az óvodától az államvizsgáig – ebbe nemcsak a tankönyvek, tanszerek és különórák, hanem az étkezés, a ruházkodás és a tartós fogyasztási cikkek árát is beleszámolták. Az összeg elsõre meghökkentõnek tűnik, aztán egy rövid számolás után kiderül, ez bizony akár a valóság is lehet... Megnéztük, hogy mennyibe kerül egy diploma megszerzése Nyíregyházán, Debrecenben és a fõvárosban.

AKÁR MILLIÓS TANDÍJ

A továbbtanuláshoz kapcsolódó költségeket nagyban befolyásolja, hogy államilag finanszírozott képzésre vagy költségtérítésesre jutott-e be valaki.
A féléves tandíj összege iskolától és szaktól függõen 110 000 és másfél millió forint között van. Nézzünk egy példát. Az egyik legnépszerűbb szak idén is a programtervező informatikus képzés volt. A Nyíregyházi Egyetem nappali munkarendjére (költségtérítéses finanszírozási formában) 282 ponttal lehetett bekerülni, és ezért félévente 220 000 forintot kell fizetni. A Debreceni Egyetemen ugyanerre a szakra és munkarendbe már 285 000 forintot, a Budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen pedig (esti képzésen) 230 000 forintot. A szak hat féléves, vagyis a tandíj hozzávetõlegesen másfél millió forintba kerül a 3 évre.

PROGRAMTERVEZÕ INFORMATIKUS SZAK
INTÉZMÉNY NEVE                        KÖLTSÉGTÉRÍTÉS ÖSSZEGE
Nyíregyházi Egyetem                                              220 000 Ft
Debreceni Egyetem                                                 285 000 Ft
Eötvös Lóránd Tudományegyetem                         230 000 Ft

KOLI VAGY ALBÉRLET?

A költségeket persze az is befolyásolja, hogy a továbbtanuláshoz el kell-e költözni otthonról akár egy másik városba. A lakhatás legolcsóbb formája a kollégium. Ezek ára eltérõ, függ iskolától, várostól és persze attól is, hogy állami vagy önköltséges formában tanul-e tovább a diák.
A Nyíregyházi Egyetem 1-2-3. épületében (2x2 ágyas szoba) (államilag támogatott képzésnél) már 12 500 Ft/hó áron lehet kollégiumot kapni. A Debreceni Egyetem Kossuth kolijában 23 000 forintért (két férõhelyes), a Budapesti Schönherz Kollégiumban pedig 9320 forintért (itt négyen vannak egy szobában). 3 évre számítva ez átlagosan 4–500 000 forintos kiadást jelent. Ha valaki az albérletet választja lakhatásként, nagyon utána kell járni, ugyanis az árak eltérõek lehetnek. Nyíregyházán és Debrecenben egy garzonért 50–60 ezer forintot is elkérnek a tulajdonosok, a kétszobás lakásokért pedig 70 és 100 ezer forintot. Pesten ez az ár már jóval magasabb, ott az albérletek 120 és 200 ezer forint között alakulnak. Ebben pedig még nincs benne a rezsi sem...

VÁROS                                   KOLLÉGIUM ÁRA                    ALBÉRLET ÁRA
Nyíregyháza                                  12 500 Ft                                        50–60 000 Ft
Debrecen                                        23 000 Ft                                       50–60 000 Ft
Budapest                                          9320 Ft                                      120–200 000 Ft

JEGYZETEKTÕL AZ „UTAZÁSIG”

A lakhatás és az esetleges tandíj mellett persze nem szabad megfeledkezni az utazásról sem. Nyíregyházán egy összvonalas havi bérlet ára 6480 forint, Debrecenben a DKV bérleté 3700 forint, Budapesten pedig 3450 forint. Ha pedig vonatra kell szállni, hogy elérhessük az oktatási intézményt, akkor ez Nyíregyháza és Debrecen között 615 forintot jelent, míg Nyíregyháza és Budapest között 2930 forintot (egyszeri utazás). Ezekhez a költségekhez jön még hozzá a gólyatábor, a könyv, a tanszer, az étkezés, a ruha, egy laptop, a nyomtatások, a költõpénz és persze a „végtelen” lista... Bárhogy osztunk, szorzunk, a végösszeget minden bizonnyal nem lehet megúszni milliós nagyságrend alatt, de látni gyermekünket talárban, kezében diplomájával – akik már meg- és átélték, tudják: minden pénzt megér...

(Szerzõ: Bruszel Dóra)

(Fotó: Nyíregyházi Egyetem diplomaosztó, 2017)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Kigyulladt egy személygépkocsi motortere

Feltehetően elektromos zárlat miatt kigyulladt egy dízel üzemű személygépkocsi motortere.

Pénteken kezdődik az év legvidámabb hete

Augusztus 25-én kezdetét veszi a Móricz Zsigmond Színház szervezésében az év legvidámabb hete.

Zárult a szigligeti tábor

Kilenc turnusban, közel 1200 nyíregyházi diák üdülhetett a város szigligeti gyermektáborában.

Színházi olvasópróba

Októberben mutatja be a Diótörő című darabot a Móricz Zsigmond Színház.

Nem pihennek a mentősök

Nagyon gyakran fordul elő, hogy a frontok miatt belgyógyászati panaszokhoz riasztják a mentőket.

Orendi Mihály lett a díszpolgár

Orendi Mihály lett Nyíregyháza új díszpolgára.

Ezt olvasta már?
X
A világ kilencedik legbiztonságosabb helye Magyarország
Hazánk a kilencedik az FCO listáján.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!