Link küldése Link küldése

Megérkezett a jégkorszak Nyíregyházára – Ön is megtekintheti a Jégvilág látványterveit!
2018.07.12.


Jégvilág címmel épül interaktív állatbemutató a Nyíregyházi Állatparkban. A Modern Városok Program keretében, 3 milliárd forintból valósul meg a fejlesztés. A jégkorszakot bemutató komplexum tervezésére az önkormányzat pályázatot írt ki, amelynek két nyertese is lett. A látványtervek a Váci Mihály Kulturális Központ aulájában tekinthetőek meg.


A Nyíregyházi Állatpark 2015-ben elnyerte az Európa legjobb állatkertje címet, azóta tovább fejlesztették a parkot, több beruházás is megvalósult az elmúlt években. 500 faj, 5000 egyede látogatható Sóstógyógyfürdőn, ahol hamarosan újabb fejlesztés kezdődik. A jégkorszakot bemutató attrakciót építenek az Állatparkban. Az épületben lesz valósághű mamut figura és itt kapnak majd helyet többek között a jegesmedvék és a pingvinek. Az önkormányzat pályázatot hirdetett a Jégvilág, azaz az állatbemutató épület megtervezésére.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A terveket szakmai zsűri bírálta, a 12 pályamű közül két nyertest választottak; velük hamarosan elkezdik a közös munkát. Olyan különleges épületet kellett tervezniük a pályázóknak, amelyben helyet kapnak többek között a jegesmedvék, a fókák és a rénszarvasok is. A tervezőknek a látványelemekre is gondolniuk kellett. A pályázatra készített munkákat a Váci Mihály Kulturális Központban tekinthetik meg, az épület nyitvatartási ideje alatt.

Veres István városi főépítész elmondta:

Most mindenki láthatja milyen pályamunkák érkeztek be. Ez egy építészeti tervpályázat volt, vannak nyertesek, megvételben részesült tervek. Nyilván vannak olyanok, amik nagyon jók de nem sikerült elérni a díjazást vagy a megvétel szintjét, ennek ellenére ki vannak állítva ezek a tervek. Ez részben azért is szükséges, hogy mindenki megismerhesse ki, hogy vélekedik a Nyíregyházi Állatparkról építész szemmel, illetve annak a programnak a megvalósítását hogyan gondolta amit főleg itt az állatparkban összerakott szakmai és zoológiai szempontból.

Nem csak építész szemmel kellett tervezniük a pályázóknak, hiszen a zoológusok munkájába is bele kellett látniuk.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója kiemelte:

Nagyon speciális kiírás volt ez, tervezési pályázat de ugyanakkor alkalmazott tervezésről van szó. Nagyon fontos, hogy hogy néz ki egy állattartó épület, hiszen ha belép valaki egy állatkertbe akkor kell hogy tudja, hogy mit várhat attól az épülettől mi lesz benne, mögötte, fölötte. És hát ettől azért sokkal fontosabb, hogy az állatoknak az élettere ezek az állatok akik ebben az épületben élnek azok az egész életüket itt élik le és nagyon fontos, hogy jó minőségben éljék le az életüket. Ezeket kellett összhangba hozni, én úgy gondolom, hogy ez a 12 pályamunka legalábbis a nagy része ezt nem teljesítette.

Ha minden a tervek szerint halad, 2 éven belül megépül a Jégvilág látványelem. A Modern Városok Program keretein belül valósítják meg az attrakciót, 3 milliárd forintból. További fejlesztések is várhatóak a Nyíregyházi Állatparkban, többek között az India ház megépítése, a Pangea Ökocentrum és Szálloda pedig hamarosan elkészül. Augusztus elején már fogadja az első vendégeket az állatkerti szálloda, a hivatalos átadás azonban szeptember 5-én várható.

 

Horváth Kíra

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Korcsolyaoktatást is tartanak a Nyíregyházi Jégpályán

Az oktatásra kortól és nemtől függetlenül mindenkit szeretettel várunk!

Sokat spórolhat, ha jól szigetelt az otthona - Akár 50 százalékos megtakarítás is elérhető

Akár negyven-ötven százalékos megtakarítás is elérhető egy családi ház teljes leszigetelésével.

Kívánjon valamit ma este - Intenzív csillagzápor várható szombaton éjszaka

1833-ban egy óra leforgása alatt mintegy 200 ezer hullócsillag tűnt fel az égen.

Napsütéses szombat november közepén - Mintha tavasz lenne

A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű.

Megmaradt a kedvezményes lakásáfa bizonyos ingatlanoknál

2023 végéig meghosszabbította a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazását.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!