Link küldése Link küldése


Még idén Nemzeti Gyógyhely lehet Sóstó


2013.02.28.


Éghajlati szempontból nincs akadálya, hogy Sóstógyógyfürdőt Nemzeti Gyógyhellyé minősítsék. Ez derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által készített értékelésből. A minősítési eljárás tavaly kezdődött, a korábbi zaj- és rezgésvizsgálat is biztató eredményeket hozott. Jelenleg egy mobil mérőautó a levegő minőségéről gyűjt adatokat, ha ez is megfelelő, még idén lezárulhat az eljárás és az ország 15. Nemzeti Gyógyhelye lehet Sóstó.


Egy mobil eszközökkel felszerelt autó áll napok óta a Parkfürdőben. A levegő minőségéről gyűjt adatokat, emellett pedig a szél erősségét, irányát is méri, egy mikrofon segítségével pedig a zajokat rögzíti. Az így összegyűjtött adatokat elemezni fogják, ez is elengedhetetlen része a Nemzeti Gyógyhellyé történő minősítésnek.

A minősítési eljárás szerint minden évszakban össze kell gyűjteni a levegőminőségi adatokat, már csak a tavaszi hiányzik, hogy el lehessen küldeni a hatóságnak a teljes anyagot elemzésre. A levegőminőség mellett éghajlati vizsgálatokat is folytattak Sóstógyógyfürdőn. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt 20 év adatai alapján készített tanulmányt, e szerint nincs akadálya annak, hogy Sóstó Nemzeti Gyógyhellyé váljon.

A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezetője, Podlovics Roland azt mondja, a cím elnyerése gazdasági szempontból fontos a városnak. Az idei évtől ugyanis a nemzeti egészségpénztárak határai is átjárhatóvá válnak. Német, angol, dán páciensek vehetik majd igénybe a magyar gyógyászati infrastruktúrát, feltéve, ha ilyen a hazájukban nincsen, vagy csak drágábban alakítható ki. Mivel a magyar gyógyvizek páratlanok a világon, így nagy eséllyel nőhet meg a kereslet a magyar gyógyszolgáltatások iránt. Emellett a Nemzeti Gyógyhelyeken működő turisztikai menedzsmentek több forrásra pályázhatnak és az itt működő vállalkozások számára is haszonnal kecsegtet a cím megszerzése.

A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezetése úgy látja, az adatgyűjtés eredményeit május-júniusban adhatják le a hatóságnak. Ha minden a tervek szerint halad, akkor még idén pontot lehet tenni a minősítési eljárásra. Nemzeti Gyógyhely legutóbb Sárvár lett. Tavaly kapta meg a címet a fürdőváros azután, hogy 1984 óta nem adtak ki ilyen címet Magyarországon. Nyíregyháza a 15. Nemzeti Gyógyhely lehet a magyar turisztikai térképen.

(ZPZs)
 « vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Kátyújavítás másképpen

Forradalmian új, mobil infraredes technológiára épülő, aszfaltburkolat kátyúzó módszert mutattak be.

Előzetes letartóztatásban maradnak az embercsempészek

Meghosszabbították az előzetes letartóztatást.

Baleset az Orosi úton

Egy külföldi kamion szabálytalanul váltott sávot és összeütközött a mellette haladó személyautóval.

Rendhagyó osztályfőnöki óra a tűzoltóságon

A nyíregyházi tűzoltók múltjával ismerkedhettek meg rendkívüli osztályfőnöki óra keretében.

Felbontották az utat Sóstógyógyfürdőn

Közműkiváltási munkákat végeznek Sóstógyógyfürdőn.

Az államigazgatásban résztvevőket készítették fel

Szakmai felkészítést rendeztek az igazgatóságon.

Ezt olvasta már?
X
Adventi orgonamuzsika
Kiss Zoltán orgonajátéka várja az érdeklődőket december 3-án a kertvárosi református templomban.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!