Link küldése Link küldése

Mágikus hely
2016.06.18.Ki látott már könyvhetet eső nélkül? Én nem emlékszem ilyenre! Most is esett. Akkor is, amikor Péterfy Gergely és Ger­liczki András találkozott a Kossuth téren a közönséggel. Aztán Péterfy dedikált. Zöld tollal írt. Igen, ahogy Kosztolányi – jegyezte meg Gerliczki.

– Persze, ez egy tudatos omázs – intett Péterfy. – Külön öröm, ha valaki ezt észreveszi! A Nyugat szerzői közt divat volt, hogy ilyen-olyan színű tollat, ceruzát, tintaceruzát használtak. Különben Kosztolányi-rajongásom miatt választottam ezt a színt, kinek íróasztala legfontosabb helyén egy Kazinczy portré nyugodott. Ez a Kazinczy és Kosztolányi vonal nagyon is fontos és eleven dolog az életemben.

– De nem egy véletlen vonal, hiszen a könyvhétre megjelent Kitömött barbár egyik központi alakja éppen Kazinczy.

– Valóban nem, de tíz éve véletlenül találtam rá az ő történetére. Életemben minden lényeges dolog véletlenül jött. Valahogy úgy, ahogy az evangélium mondja: ...nem azé, aki akarja, és nem is azé, aki fut... Rátaláltam tehát egy történetre, ami megragadott.

– Kazinczy Ferenc és Angelo Soliman barátsága. Mi bennük a közös?

– Két kiközösített idegen. Soliman, a sötét bőrű, 18. századi értelmiségi, rabszolgaként keveredik Bécsbe. Ott egyrészt, mint rabszolga, jogfosztott ember, s mint fekete, előítéletek és gúny tárgya. Másrészt művelt férfi, fölébe kerekedik ennek az állapotnak, de a teste mégis megmarad az idő rabszolgájának. Halála utáni sorsa példázza ezt legszebben, hiszen miután 1796-ban szélütést kapott, nem temették el, mint egy rendes bécsi embert, hanem kitömték és kiállították a Természettudományi Múzeumban, mint egy tárgyat.

– Fontos Önnek, hogy hányan olvassák a könyvét?

– Persze, nagyon-nagyon fontos! A könyvnek az a létmódja, hogy olvassák. Addig él minden könyv, amíg beszélnek, gondolkodnak róla az emberek. Ha megkövül, mint egy dinoszaurusz, már nem lehet bele életet lehelni.

– Klasszikus történetek között éli életét. Latin–ógörög szakon végzett, egyetemi tanár, író, újságíró, szerkesztő, színházi szerző, forgatókönyvíró. Mit tapasztal – akár az Ünnepi Könyvhét eseményeit is beleértve –, mennyire befogadó a kultúrával szemben a hazai közönség? Hogyan érzi magát filoszként?

– Bután. Hogy az elmeraktárakban miféle dolgokat tárol az ember, a hétközna­pokban semmilyen következményekkel nem jár. Soha nem a világ egyszerűbb részén feküdt ez az ország. Tény, hogy kétségbeejtő állapotban van a magyar kultúra. Ezt írtam le a Mindentől keletre... című közéleti esszékötetben.

– Rendkívüli családból származik. Nagyszülei: Jékely Zoltán és Jancsó Adrienne. Dédapja Áprily Lajos, s nem mellesleg Péterfy Bori testvére. Kiemeli ez Önt a környezetéből?

– Nem, hiszen ugyanabban az időben és sorsban osztozunk, és néha, nagyon jó pillanataimban, ha úgy is érzem, hogy leírtam egy-két jó mondatot, hamar elmúlik ez az érzés, és azon szorongok, hogy vajon jót csináltam-e! Tehát folyamatos a stressz és a félelem attól, hogy mi lesz holnap – mondja derűsen Péterfy Gergely. – Ebben mindannyian egyek vagyunk. Ki kevésbé, ki jobban szorong.

– Szokás nálunk minden kockakövön, Nyíregyházához kötődő embereket keresni. Önnek van kapcsolata a városhoz?

– Mindenkinek van. Vagy itt születik, vagy a gyereke, ide előbb-utóbb mindenki eljut. Nyíregyháza különös, varázslatos szeglete az országnak. És kell is, hogy legyen ilyen mágikus helye minden hazának! A Nyírség ilyen. Ide minden író elkeveredik egyszer.

Matyasovszki Edit

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

A montreali filmfesztiválon mutatják be a Curtiz című filmet

A filmet a magyar közönség a tervek szerint októberben tekintheti meg.

Huszonötezer nézője volt a Csíksomlyói passiónak a Nyeregben

A produkciót eredetileg a Nemzeti Színház mutatta be 2017 tavaszán.

Kitüntetések az ünnep alkalmából

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A Nemzeti Színház megérkezik Csíksomlyóra

A produkciót a Duna Televízió élőben közvetíti.

Kurultáj Bugacon

Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényén csaknem négyszáz hagyományőrző csoport mutatkozik be.

Elhunyt Kerényi Imre rendező, színigazgató

Türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!