Link küldése Link küldése

Különleges kiállítás a Bánkiban – A magyar találékonyságnak nincs párja!
2018.05.16.


Számítógép, hologram, színes televízió, csak néhány olyan dolog, ami megváltoztatta a világot és magyar származású emberekhez kötődik. Számukra állít emléket az a vándorkiállítás, amely a közelmúltban nyílt meg a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskolában és Kollégiumban. Összesen 330 magyar tudós elme munkásságát megismerve lehet rácsodálkozni a magyarok találékonyságára.


Bánki Donátot már megtaláltam.

– mosolyogva mutatta iskolája névadóját az egyik diák a Tudománytörténeti Kiállítás tablói között. Azt mondta főként az autókkal kapcsolatos magyar találmányok tetszettek neki.

Tizenharmadikos vagyok, autószerelő szeretnék lenni, ezeken a tablókon az autók fogtak meg és már a bogárhátút is megtaláltam.

– fogalmazott Buszlai Tibor.

 

„Nagyon sok csodával találkozhattok!”

 

1938 és 2003 között 25 millió darabot adtak el a világszerte a bogárhátúból. Bár az emberek többsége úgy tudja, Ferdinad Porsche jegyzi a jármű terveit, de néhány kattintás az interneten elegendő hozzá, hogy kiderüljön, hogy Barényi Béla az eredeti tervező. A Ford T modell azonban már összefonódott Galamb József nevével, de azt már kevesebben tudják, hogy a számítógép, a hologram és a golyóstoll mellett a színes televízió, a fénymásoló, sőt a síkképernyő is magyar származású ember találmánya. A Bánkiban erre hívták fel a diákok figyelmét, hogy a tablókat nézegetve rácsodálkozzanak a magyarok leleményességére.

Szeretnénk megmutatni a tanítványainknak, hogy merjenek nagyok lenni és ők is érhetnek el nagyon komoly eredményeket a világban, hátha megtalálják a példaképüket... Autós vonalon rácsodálkoztak már arra, hogy a bogárhátút magyar ember tervezte, nem csak a Ford T modellt Galamb János, vagy az automata váltót Bíró László, hanem sorolhatnék még számos olyan autóhoz kapcsolódó találmányt, amiről nem is tudták a gyerekek, hogy magyar emberek találták fel.

– emelte ki Bakó András, a Bánkis Diákokért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

A Nobel-díjasokat is bemutatja

 

A Tudománytörténeti Vándorkiállítás összesen 330 magyar tudós munkásságát mutatja be. A fizikus Lénárd Fülöptől, a maghasadást kutató Wigner Jenő munkásságán át egészen az irodalmár Kertész Imréig megismerhető a magyar származású Nobel-díjasok munkássága is a tablók segítségével. A kiállítás ötletgazdája Pálfi György professzor. A tablók 2012 óta járják az országot, a Bánkiban június 2-ig tekinthetők meg.

 

Z. Pintye Zsolt

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Városi Ifjúsági Bál lesz Nyíregyházán – A velencei karnevál az idei téma

A Városi Ifjúsági Bál január 26-án a Hotel Koronában kerül megrendezésre.

Gyorsforgalmi út épül Kárpátalja felé – Az M34-es kétszer két sávon éri majd el Záhonyt

Négy sávon éri majd el Záhonynál a határt az M34-es gyorsforgalmi út.

Figyelem! Tilos korcsolyázni a Bujtosi tó jegén!

A tó körül a balesetek elkerülése érdekében tiltó táblákat is kihelyezett a NYÍRVV Nonprofit Kft.

Öt éves a Móricz Zsigmond Olvasókör – Székhelyükön ünnepelték a születésnapot!

A köszöntő szavak után fotókkal, videókkal elevenítették fel az elmúlt éveket.

Beszámoló a luxemburgi kulináris világbajnokság tapasztalatairól!

A verseny tapasztalatairól a megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tartottak beszámolót.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!