Link küldése Link küldése

Különdíjas lett a nyíregyházi diák az országos és határon is túlnyúló szavalóversenyen
2017.12.06.


Kovács Petra, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium12. évfolyamos, táncművészeti tagozatos növendéke különdíjban részesült a „Te aranyok Aranya!” elnevezésű, országos és határon is túlnyúló szavalóversenyen. A verseny fővédnöke Kányádi Sándor volt. 


Az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Olvasástársaság Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére, az Arany János Emlékév 2017 keretein belül hirdetett szavalóversenyt.

A mintegy 3000 diákot megmozgató esemény területi elődöntőjében Petra a második lett, így kapott lehetőséget arra, hogy tudását a budapesti döntőben is bizonyítsa.

A végső megmérettetést, 26 versenyző részvételével 2017. november 25-én tartották. A fővárosi verseny két részből állt. Az első körben a szabadon választott művet adták elő a versenyző fiatalok, majd az a 11 fő, akit innen továbbjuttatott a zsűri, előadhatta a kötelező verset is. A verseny végén Kovács Petra különdíjat kapott.

A Mezőcsátról származó Petra óvodás kora óta rendszeres résztvevője a vers- és mesemondóversenyeknek. Erről azonban középiskolai magyartanárának, Jeszenszki Andrásnak soha nem szólt.

Hogy az iskolában kiderült különös tehetsége, egy kamaszkori csínytevésnek köszönhető.

A diáklány tízedikben, az egyik magyar órán kevésbé volt aktív, ahelyett, hogy Petőfi költészetére figyelt volna, inkább padtársával beszélgetett. Tanára ezt hamar kiszúrta és megkérte a lányt, hogy ha kommunikálni szeretne, olvassa fel ő a bemutatandó verset a szöveggyűjteményből. Ahogy Petra felolvasta a művet, megfagyott a levegő a teremben.

Felkészítő tanára, Jeszenszki András azt mondta:

Libabőrösen tökéletes volt az előadás.

A tanuló helyesen hangsúlyozott, figyelt a sorátlépésekre és a váltásokra. Mellette kellemes orgánuma tette emlékezetessé a felolvasást. Az eset után magyartanára ösztönzésére Petra rendszeres szereplője lett az iskolai ünnepségeknek és megmutatta tudását városi versenyeken is.

A 2016/17-es tanévben a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Váci szavalóversenyét megnyerte, és részt vett azon a városi ünnepségen is, amit 2016. október 23-án a Művészeti Szakgimnázium adott.

Petra szerény, de autonóm személyiség, nem szeret olyan verset előadni, amit kijelölnek a számára. Azt mondta, a „Te aranyok Aranya!” versenyre is úgy készült, hogy elővett egy Arany kötetet és olvasgatni kezdte. Addig lapozgatta, amíg nem talált egy olyan verset, amivel azonosulni tudott. A kötelező, Emlények mellett így esett a választás a Fiamnak című Arany-versre. A tizenkettedikes diák a döntőben nem kötelességének érezte a versmondást, hanem arra törekedett, hogy átadja a mű hangulatát a hallgatóságnak. A verseny előtt annyira izgult, hogy éjszaka aludni se tudott, azonban a zsűri előtt már arra koncentrált, hogy el tudja érni a kívánt hatást. A megmérettetésen végig mellette volt felkészítő tanára.
Petra a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban eddig eltöltött négy tanév alatt annyira megszerette az irodalmat, hogy miután a 13. évfolyam végén megszerzi az OKJ-s, táncos bizonyítványát, tanító, vagy magyar szakon szeretne továbbtanulni.

A versenyen több nyíregyházi tanuló ért el eredményt. Petra mellett a középiskolás korcsoportban Ladács Fanni, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium 12. osztályos tanulója harmadik lett, Nagy Zsófia Gitta, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium 5. osztályos diákja pedig általános iskolás kategóriában bejutott az első tízbe.

 

(A fotón Kovács Petra 12. táncművészeti tagozatos tanuló és felkészítő tanára, Jeszenszki András)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Lángok csaptak fel az autókból – Két személygépkocsi is kigyulladt vasárnap

Kigyulladt egy parkoló, benzin üzemű személygépkocsi motortere vasárnap reggel Nyírderzsen.

Tragikus baleset Hejőkürtnél – 26 éves nyíregyházi férfi vesztette életét

Kisteherautó hátuljába hajtott egy személygépkocsi az M3-as autópálya 167-es kilométerszelvényében.

Hárman sérültek meg a 36-oson – Árokba hajtott és felborult egy személygépkocsi

Az útról lesodródott, árokba hajtott és felborult egy személygépkocsi vasárnap délután a 36-osról.

Körözött BMW Csengersimánál – A járművet a német hatóságok keresték

A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy moldáv állampolgár.

Térköves utcák Sóstón

Sóstógyógyfürdõ területén a Mária, Magdolna, Krisztina és Anna utcák térkõ burkolatot kapnak.

Elindul az önkormányzati intézmények nyári felújítása

A város idén 217 millió forintot költ, hogy a beavatkozásokkal növeljék a komfortérzetet.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!