Link küldése Link küldése

Kórház konszolidáció
2017.01.11.Magyarország Kormánya a 2016. év végén újabb adósságtól szabadította meg a kórházakat annak érdekében, hogy stabil pénzügyi helyzettel működhessenek és a betegellátás minőségének fejlesztésére koncentrálhassanak. A költségvetés év végi zárásakor a kormány úgy határozott, hogy 60 milliárd forintot kapnak a kórházak. A megállapított összegből 45 milliárd jut az adósságok csökkentésére, 15 milliárd forint pedig fejlesztésekre, struktúraváltásra, valamint olyan programokra, amelyek a betegellátást racionalizálják. A magyarországi egészségügyi intézmények közül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház kapta az egyik legkevesebb, 521 millió forintos forrást adósságállományának csökkentésére.

 

A helyzetet a következetes gazdaságpolitika eredményezte

 

Dr. Hajnal Judit, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Észak-Alföldi Térségi Igazgatóságának vezetője kifejtette, a tavalyi évben már megmutatkozott annak a következetes gazdálkodásnak az eredménye, amelyet az elmúlt években a főigazgató úr és a gazdasági igazgató asszony végigvitt. Hozzátette, ennek eredménye, hogy a lejárt tartozásállomány oly mértékben volt alacsony, hogy abban az időpontban, ami a konszolidációs összegek meghatározásának alapjául szolgált, a kórháznak nemcsak az éves finanszírozásához mérten, hanem az adott pillanatban is rendkívül alacsony volt a tartozásállománya. Ez a következetes gazdálkodásnak köszönhető.

 

Jelentősen csökkent az adósság

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház adósságállományát a konszolidációnak köszönhetően jelentős mértékben tudta csökkenteni.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, a december 31-i állapotnak megfelelően 283 millió forintra esett a lejárt szállítói tartozások összege. Ez a korábbi években 1-2 milliárd és 3 milliárd forint között volt. A főigazgató hozzátette, ezt fegyelmezett gazdálkodással sikerült elérni, ahol megfelelő ellenőrzések és megfelelő indokoltságú beszerzések voltak.

A fennmaradt, de kezelhető adósság nem okoz likviditási gondokat és nem veszélyezteti a minőségi betegellátást.

 

Több érkezett fejlesztésre, mint az adósság csökkentésére

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere azt mondta, tovább stabilizálódott a kórház pénzügyi helyzete, ami a biztonságos működtetést erősíti. A polgármester hozzátette, a másik örömhír az, hogy több forrást kapott a kórház fejlesztésre, mint konszolidációra.

 

587 millió fejlesztésekre

 

Az adósságállomány csökkenésére fordítható 521 millió forinton kívül a meghirdetett pályázatokból a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 587 millió forintot kapott strukturális fejlesztésekre, és a működési hatékonyság megteremtésére. Az összegből megújul az infúziós labor és a központi sterilizáló. Kicserélik a nyílászárókat, a korszerűtlenné vált kazánokat és energiatakarékos LED-izzókat, valamint víztisztító berendezéseket szerelnek fel.

Mikita Eszter

(Fotó: Szarka Lajos)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Jutalmat kaptak a migránsokat elfogó rendőrök

Több rendőr is jutalomban részesült.

Mélygarázsban és uszodában gyakorlatoztak a nyíregyházi tűzoltók

Gyakorlat a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola mélygarázsában és uszodájában.

Irodalmi előadások és egyedülálló kiállítás a múzeumban a magyar kultúra napján

Ünnepséggel és kiállítással tisztelegtek a magyar kultúra napja előtt a Jósa András Múzeumban.

Nagy érdeklődés volt a Nyíregyházi Egyetem szakjai iránt az Educatio Kiállításon

Idén is több ezer érdeklődő látogatott el a budapesti Educatio oktatási kiállításra.

Szétcsúszott füstelvezető okozott gondot

Szétcsúszott és eltömődött egy füstelvezető vasárnap délután.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!