Link küldése Link küldése

Kezdetét vette a Városnap
2017.05.18.Pátens levél

 

A telepítési pátenst, valamint a magyar és a nyíregyházi zászlót vitték be az 5. Bocskai István Lövészdandár katonái arra az Ünnepi Közgyűlésre, amelyet Nyíregyháza újratelepítésének 264. évfordulója alkalmából tartottak. A Városháza dísztermében emlékeztek vissza arra az eseményre, amikor a város lakóinak a száma annyira lecsökkent, hogy gróf Károlyi Ferenc arra az elhatározásra jutott, hogy kedvezményeket biztosít azoknak, akik ideköltöznek, és ismét benépesítik a települést. Petrikovics János csizmadiamestert bízta meg azzal, hogy Békés megyéből toborozzon szlovák evangélikusokat.

 

Fontos a múlt a jövőhöz

 További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, ahhoz, hogy hová jutottunk, tudnunk kell, hogy honnan indultunk.

– 1753 volt az újratelepítés éve. Az is több fordulóban indult el – emlékezett a polgármester. Hozzátette, hogy mennyire eredményes volt, azt láthatjuk, hiszen Nyíregyháza az elmúlt évszázadok során az elődök kitartó szorgalmának köszönhetően egyre nagyobb, rangosabb és gazdagabb város lett. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, ez a mi felelősségünk, hogy átvegyük, továbbadjuk és hozzátegyük a magunk részét.


Erős a testvérvárosi kapcsolat

 

Az idei Városnapokon több évfordulót ünnepelnek a nyíregyháziak. A települést 264. évvel ezelőtt telepítették újra, és 25 éve van élő testvérvárosi kapcsolat Nyíregyháza és Eperjes között.

További képekért kattintson a fotóra!

Stefan Kuzma, Presov (Eperjes) alpolgármestere elmondta, nagyon fontos a partneri kapcsolat Eperjes és Nyíregyháza között éppen azért, mert nagyon élénk. Hozzátette, közel vagyunk egymáshoz, így nagyon jól lehet együttműködni. Az alpolgármester kifejtette, összeköti a két népet egy ezer éves múlt, és az, hogy hasonló problémákkal élünk együtt hasonló környezetben.


Beregszász is fontos partnerváros

 

Az évfordulók sorát bővíti, hogy 10 éve ápol Nyíregyháza partnerséget Beregszásszal.

További képekért kattintson a fotóra!

Babják Zoltán, a Beregszászi Városi Tanács polgármestere kifejtette, Beregszásznak az egyik legfontosabb partnervárosi kapcsolata Nyíregyházával él és virul. A városvezető elmondta, nagyon büszke arra, hogy több éves együttműködés gyümölcseként van egy olyan kommunális közös vállalat, amellyel a beregszászi Vízellátás és Csatornaműveknek a szolgáltatási minőségét megközelítőleg magyar, illetve európai szintre tudták emelni.

 

Városalapítók

 

További képekért kattintson a fotóra!

Az Ünnepi Közgyűlésen elismerő okleveleket adtak át a testvér-, illetve a partnervárosok képviselőinek. Ezt követően a nyíregyházi és a külföldi delegációk megkoszorúzták a Városalapítók szobrát, amely azt a jelenetet mutatja be, amikor Petrikovics János átveszi gróf Károlyi Ferenctől a pátens levelet.

 

Színes programok pénteken is

 

Az újratelepítésre pénteken is emlékeznek Nyíregyházán. 10 órától színes forgatag várja az érdeklődőket a belvárosban, ahol kézműves foglalkozások és iparművészeti bemutatók színesítik a kulturális programokat. A Kossuth téri nagyszínpadon fellépnek a város tánccsoportjai, majd 15 órától ezer szeletes tirpák kenyérlángost kínálnak a Városnapok résztvevőinek. A pénteki napot a Kállay Saunders Band koncertje zárja.

ME.
Fotó: Szarka Lajos
 

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Villámcsődület a belvárosban – Folytatódik a Helló Nyíregyháza!

A zene és tánc a ugyancsak pörgő üteme a közönséget is felvillanyozta.

Április 30-ig várják a jelöléseket az Év Védőnője 2018. díjra

2011-ben alapították meg az Év Védőnője Díjat.

Akiknek mindenük a Fizika

Egy rendhagyó "fizika foglalkozáson" vehettek részt pénteken a Helló Nyíregyháza résztvevői.

Üdvözlet a magasból – Helló Nyíregyháza madártávlatból

Eljött városunk idei legvidámabb napja, amelyet az időjárás is a kegyeibe fogadott.

Helló Nyíregyháza! köszönéssel hetedik alkalommal üdvözölték egymást az emberek

A Helló Nyíregyháza! már hagyományosan a város turisztikai szezonnyitó eseményének számít.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!