Link küldése Link küldése

Készül Nyíregyháza legnagyobb digitális helyismereti gyűjteménye
2016.05.09.Régmúlt, amikor még vásár volt a Kossuth téren, talyigás járta Nyíregyháza utcáit, a vasútállomás épülete még régi, eredeti fényében pompázott, és Sóstó század eleji hangulatával várta a csónakázókat. Mindezt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár archívumában digitálisan restaurált képeslapokon csodálhatják meg a városlakók.

– A gyűjtemény jelenleg közel 100 ezer dokumentumból áll, gyakorlatilag Nyíregyháza legnagyobb, legátfogóbb digitális helyismereti gyűjteménye – mondta Márföldi István, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Médiatárának vezetője. – Az archívum most jutott fejlődésének abba a szakaszába, amikor már nem a bővítés a legfontosabb feladatunk, hanem az, hogy a gyűjteményt mindenki számára hozzáférhetővé, kereshetővé tegyük. Azt szeretnénk, ha a városlakók mindennapjainak részévé válna az, hogy a Nyíregyháza múltját felidéző fényképekben gyönyörködhessenek.

 

ÉRTÉKES HELYISMERETI GYŰJTEMÉNY

 

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár digitális helyismereti gyűjteményében megtalálható a Nyírvidék hetilap összes száma 1867-től 1944-ig, a Kelet Magyarország napilap cikkgyűjteménye, a Nyíregyházi Televízió anyagai 2003-ig, a megszűnt Nyíregyházi Rádió teljes hangállománya, a Szabolcsi Szemle folyóirat összes száma 1937–1944-ig, a Hangsúly hangos irodalmi folyóirat összes adása és mintegy 700 nyíregyházi képeslap.

A Móricz Zsigmond könyvtár gyűjteménye jelenleg három szintre tagozódik: a helyi jelentőségű dokumentumokat az intézmény saját szerverein tárolja, az országos jelentőségű helyi eseményekről szóló anyagokat a MANDA adatbázisába, míg a nemzetközi jelentőségű anyagokat a EUROPENA szervereire töltik fel. Ezek az adatbázisok a könyvtár saját webfelületéről is elérhetők.

 

MINDENKI SZÁMÁRA HOZZÁFÉRHETŐ

 

Az intézmény weboldalára hamarosan felkerül a már digitalizált Határszél, a rendszerváltás idején működő hetilap összes száma, és – a képeslapokhoz hasonlóan – rövidesen hozzáférhetővé válnak a moziplakátok és a műsorkalauzok példányai is. A megyei és városi könyvtár gyűjteménye a http://www.mzsk.hu/digitalis-helyismereti-archivum/ webhelyen érhető el. A legszebb nyíregyházi képeslapokat a nyiregyhaza.hu látogatói is rövidesen megcsodálhatják.

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Ideiglenesen lezárták a Toldi utca Deák Ferenc és Kölcsey utca közötti szakaszát

Faápolási munkák miatt ideiglenesen lezárták a Toldi utca egy szakaszát.

Hidegkátyúzás a belvárosban – Folyamatos a téli útburkolati hibák javítása

Hidegkátyúzást végeztek a NYÍRVV Kft. szakemberei a belváros több útszakaszán.

Emlékdélutánt tartottak Henzsel Ágota főlevéltáros tiszteletére Nyíregyházán

A tavalyi év végén váratlanul elhunyt kollégára, kutatóra, Henzsel Ágota főlevéltárosra emlékeztek.

Fokozott rendőri jelenlét a téli időszakban – Öt tanács a Rendőr-főkapitányságtól

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának öt tanácsa.

A piros háznál parkolók figyelmét kérik!

A Vay Ádám körúti piros ház belső udvarán már korábban megváltozott a forgalmi rend.

Az Education járt és bemutatkozott a Nyíregyházi Egyetem – Folyamatos volt az érdeklődés

Az Educatio megnyitója után a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének hallgatói adtak műsort.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!