Link küldése Link küldése


Kenyérlángossal álmodik a Városnap!


2017.05.16.


1000 szelet kenyérlángos, forgatag, emléktábla avatás és izgalmas koncertek. Csütörtökön és pénteken ismét a város újratelepítésére emlékezik Nyíregyháza. Pontosan 264 éve lesz annak, hogy Károlyi Ferenc gróf békési és felvidéki tót családokat hívott a háborúk után elnéptelenedett szabolcsi birtokára. A városnapokon testvér és partnervárosi jubileumokról is megemlékeznek.


13 méter hosszú és összesen 1000 adagos kenyérlángos készül a Sipkayban a Városnapra. Egy kis ízletőt hozott a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója kedden két diák segítségével a Városházára. Tóthné Zsigó Zita arról is beszélt, hogy közel 50 kiló lisztet használnak majd fel hozzá, de több tíz kilogramm tejföl, túró és szalonnakocka is ízesíteni fogja a tirpák asztalokon is gyakran megforduló finomságot.

– Ez egy nagyon nehéz vállalkozás lesz. 50 diákunk fog rajta dolgozni a szakoktatók segítségével. Ez lesz a tészta alapanyaga. Ezt a tésztát elősütik. A tetejére túrót és tejfölt fognak rakni, amibe kapor kerül természetesen és szalonna, s lilahagyma fogja ízesíteni – tette hozzá Tóthné Zsigó Zita Katalin igazgató.

 

A polgármester segítségével vágják fel

 

További képekért kattintson a fotóra!

A kenyérlángost pénteken 15 órakor dr. Kovács Ferenc polgármester közreműködésével vágják majd fel és osztogatják az érdeklődők között a Kossuth téren. A városnap alkalmából szervezett ünnepi programok ugyanakkor már csütörtökön elkezdődnek – erről már Ulrich Attila számolt be. Az alpolgármester elmondta, május 18-án délután kettőkor ünnepi közgyűlés kezdődik. Nemcsak a 264 éve történt újratelepítésről emlékeznek meg, megünnepelik azt is, hogy 25 éves a testvérvárosi kapcsolat a szlovákiai Eperjessel és 10 éves a partneri együttműködés a kárpátaljai Beregszásszal. 15 órakor a vendégekkel közösen megkoszorúzzák a Városalapítók szobrát, majd 16:30-kor a Váci Mihály Kulturális Központban megnyílik a II. Nyíregyházi Nemzetközi Plein-air művésztelep kiállítása. A csütörtöki programok a fél hattól kezdődő Cantemus díszelőadással zárulnak a Kodály Zoltán Általános Iskolában.

– Van a városnak egy komoly történelme, ami a múltat jelképezi. Meg azt is, hogy ez a város egy fiatalos, lendületes és egy élhető település. Egy szép várossá alakult, főként a rendszerváltást követően. Ez a két nap is erről szól lényegében. Egy statikus napról a protokollal, sok vendéggel, koszorúzással, az emlékezéssel. A pénteki nap pedig ennek az ellentéte, amely inkább a vidámságról, felszabadultságról, ami nemtől, kortól függetlenül szól a városlakóknak – fejtette ki Ulrich Attila.

 

Pénteken irány a Kossuth tér!

 

– Pénteken már 10 órától színes forgatag nyíliik meg a Kossuth téren – tette hozzá Ulrich Attila. Itt nemcsak vásárolni lehet majd, játékok, előadások várják a kisebbeket és nagyobbakat. 14 órakor a Magyar Kard Napja alkalmából emléktáblát avatnak a Széchényi utcában. Közben pedig a Kossuth téri nagyszínpadon egymást váltják a táncos-zenés produkciók. Aki zenei csemegére vágyik, annak 16 órától biztosan érdemes a Városháza előtt sétálni. Itt egy eperjesi banda, az LH Presovcan zenél majd, őket pedig egy látványos görögtüzes bemutató követi Zeusz és barátaival. Este héttől a fiatalok egyik kedvence, a Superstereo, majd kilenctől a Kállay Saunders Band húzza a talapalávalót.

Z. Pintye Zsolt
Fotó: Szarka Lajos
 

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Vasárnap este ismét foci

A Szolnokot fogadja a labdarúgó bajnokságban a Nyíregyháza Spartacus.

„A következő generációk sorsa múlhat a vízgazdálkodáson”

Tizenkilenc munkatársával felel napi szinten a megyei vízvédelemért Farkas Géza.

Kórházban a kerékpáros

Jánosbokornál egy kerékpáros az őt már előző autó elé fordult és összeütköztek.

Kisteherautó rohant személyautóba a László utcán

Csütörtök délután a László utcán egy személygépkocsi forgalmi okból fékezett.

Szakmai nap a Bemben

A szakmai nap szervezése immár 10. éve van jelen a Bem József Általános Iskolában.

Ezt olvasta már?
X
Forgalomkorlátozás a Tiszavasvári úton
Útépítési munkákat végeznek a Tiszavasvári út bevezető szakaszán.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!