Kávéillatú pop-art Nyíregyházán


2017.02.03.


Hollywoodi sztárok és egyetemisták pop-artba csomagolva. Így lehet összefoglalni azt a nem mindennapi kiállítást, ami egy népszerű nyíregyházi kávézóban nyílt meg. Rajz szakos egyetemi hallgatók plakátjait mutatják úgy, mintha azok az enteriőr része lennének. A kiállítást a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézete szervezte meg azután, hogy egy speciális kurzusuk végén néhány hallgató igazán jól sikerült plakátját a nagyközönségnek is szerették volna megmutatni.


Tökéletesen illeszkednek Nyíregyháza egyik legnépszerűbb kávézójába a plakátok, pedig nem a tulajdonos szerezte be őket. Rajz szakos egyetemisták munkái, akik először mutatkoznak be a közönségnek. A pop art stílusban készült alkotások vidámságot, derűt sugároznak a modern környezetben. Hat hallgató alkotásai láthatók a kávézó falain. Roy Lichteinsteint, Andy Warholt és Julien Opiet idézve készültek. A Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézete egy speciális számítógépes rajzkurzust hirdetett meg, ennek legjobb darabjaiból készült válogatás. A hallgatók azt mondják, nagyon élvezték a pop-art világát. 

– Ezzel megpróbáljuk egyrész magunkat is kifejezni, másrészt olyan műveket próbálunk reprodukálni, hasonlítani rá, amik minket is inspirálnak és próbálunk ebből újabb ihletet meríteni, szeretnénk ezt a nagyközönség elé tárni, mert a művész szeretné megmutatni, hogy mit tud – tette hozzá Gavallér Márk, egyetemi hallgató.

 

Egyáltalán nem szokványos

 

Egy mini kiállítás, nem szokványos környezetben és nem szokványos helyen. Így nyilatkozott a munkákról László Rita. A grafikusművész méltatta a törekvést, hogy az alkotók már pályájuk elején megmutathatják mire képesek.

– Először tapasztalhatunk ilyen megjelenési formát a városunkban, hogy egy kávézó fogad be fiatal, kezdő alkotókat. Másrészről pedig van egy kontinuitása dolognak, mert ezek a fiatalok ide jártak középiskolába, most ide járnak egyetemre és egyfajta potentát mecenatúrának mutatkozhatnak be – fogalmazott László Rita grafikusművész.

 

Kávét szürcsölve is élvezhető

 

A pop-art könnyen befogadható és könnyen eladható – erről is szó esett a kiállítás megnyitóján. A képregények, amelyek megtermékenyítették a stílust, ugyanis az egész világon nagyon népszerűek. Batmantől a galaxis őrzőin át Pókemberig nemcsak a mozi világa használja újra és újra ezt a vibráló vizuális élményt, hanem így tűnik a képzőművészetek számára is kiapadhatatlan forrást jelentenek. A nyíregyházi pop-art plakátok a következő két hétben, akár egy kávé mellett is megtekinthetők Nyíregyházán.

Z. Pintye Zsolt

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Sminkben és magas sarkúban Stohl András

Az Õrült Nõk Ketrece címû musicalt láthatja a nagyérdemû július 14-én a Szabadtéri Színpadon.

Szép feladatok a Cantemus előtt

A Cantemus évadzáró koncertje után is szép feladatok állnak a kórusok előtt.

Szegezdi újra Nyíregyházán

Ismerős arcot fedezhetnek fel a lelkes színházba járók a július 7-én.

Nyáresti koncert Sóstón

Népszerű dallamok csendültek fel péntek este a Krúdy Vigadó előtti téren.

Óriási mozaikot épített a tekerd! csoport a Magyar Nemzeti Galériában

A nyíregyházi tekerd! csoport ezúttal a Magyar Nemzeti Galériában mutatta be alkotásait.

Basszusgitár és szintetizátor – egy színpadon a Cantemus Vegyeskarral

Gyöngyösi Levente Mester és Margarita című opera-musicaljében volt közreműködő a Cantemus Vegyeskar.

Ezt olvasta már?
X
Burkolati jeleket festenek újra
Megkezdődött az M3-as autópálya le-, és felhajtó sávjánál a burkolati jelek újrafestése.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!