Kávéillatú pop-art Nyíregyházán


2017.02.03.


Hollywoodi sztárok és egyetemisták pop-artba csomagolva. Így lehet összefoglalni azt a nem mindennapi kiállítást, ami egy népszerű nyíregyházi kávézóban nyílt meg. Rajz szakos egyetemi hallgatók plakátjait mutatják úgy, mintha azok az enteriőr része lennének. A kiállítást a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézete szervezte meg azután, hogy egy speciális kurzusuk végén néhány hallgató igazán jól sikerült plakátját a nagyközönségnek is szerették volna megmutatni.


Tökéletesen illeszkednek Nyíregyháza egyik legnépszerűbb kávézójába a plakátok, pedig nem a tulajdonos szerezte be őket. Rajz szakos egyetemisták munkái, akik először mutatkoznak be a közönségnek. A pop art stílusban készült alkotások vidámságot, derűt sugároznak a modern környezetben. Hat hallgató alkotásai láthatók a kávézó falain. Roy Lichteinsteint, Andy Warholt és Julien Opiet idézve készültek. A Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézete egy speciális számítógépes rajzkurzust hirdetett meg, ennek legjobb darabjaiból készült válogatás. A hallgatók azt mondják, nagyon élvezték a pop-art világát. 

– Ezzel megpróbáljuk egyrész magunkat is kifejezni, másrészt olyan műveket próbálunk reprodukálni, hasonlítani rá, amik minket is inspirálnak és próbálunk ebből újabb ihletet meríteni, szeretnénk ezt a nagyközönség elé tárni, mert a művész szeretné megmutatni, hogy mit tud – tette hozzá Gavallér Márk, egyetemi hallgató.

 

Egyáltalán nem szokványos

 

Egy mini kiállítás, nem szokványos környezetben és nem szokványos helyen. Így nyilatkozott a munkákról László Rita. A grafikusművész méltatta a törekvést, hogy az alkotók már pályájuk elején megmutathatják mire képesek.

– Először tapasztalhatunk ilyen megjelenési formát a városunkban, hogy egy kávézó fogad be fiatal, kezdő alkotókat. Másrészről pedig van egy kontinuitása dolognak, mert ezek a fiatalok ide jártak középiskolába, most ide járnak egyetemre és egyfajta potentát mecenatúrának mutatkozhatnak be – fogalmazott László Rita grafikusművész.

 

Kávét szürcsölve is élvezhető

 

A pop-art könnyen befogadható és könnyen eladható – erről is szó esett a kiállítás megnyitóján. A képregények, amelyek megtermékenyítették a stílust, ugyanis az egész világon nagyon népszerűek. Batmantől a galaxis őrzőin át Pókemberig nemcsak a mozi világa használja újra és újra ezt a vibráló vizuális élményt, hanem így tűnik a képzőművészetek számára is kiapadhatatlan forrást jelentenek. A nyíregyházi pop-art plakátok a következő két hétben, akár egy kávé mellett is megtekinthetők Nyíregyházán.

Z. Pintye Zsolt

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

A marokkói hercegnõnek adtak koncertet

Dr. Bubnó Tamást idén érdemes mûvész címmel tüntették ki.

Hello, Dolly! Nyíregyházán

A televízió képernyőjéről jól ismert Szente Vajk állította színpadra a klasszikus darabot.

Sárkányölő Krisztián – Főpróba a színházban

A félig báb szereplőknek a közönség segíthet kiszabadítani az elrabolt királylányt.

Könyvtárosok világnapja

A Könyvtárosok Világnapjáról emlékezett meg a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Megyei Szervezete.

Az Úr érkezése – Ökumenikus szavalóverseny a Kossuthban

A diákoknak a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó alkotásokat kell előadniuk.

Új igazgató a múzeum élén

Április elsejétől Dr. Rémiás Tibor történész a Jósa András Múzeum igazgatója.

Ezt olvasta már?
X
Megtört a jég!
Győzelemmel debütált az új vezetőedző a Szparinál
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!