Jubilál a társaság – A Bessenyei ma is kulturális márkanév


Link küldése Link küldése

Jubilál a társaság – A Bessenyei ma is kulturális márkanév
2018.01.21.


A 19. század végi polgárosodó Nyíregyházán báró Feilitzsch Berthold főispán kezdeményezésére indult mozgalom irodalmi és társadalmi egyesület alakítására, mely „...a hazai irodalom, tudomány és művészet pártolásán, ismertetésén, s általában a közművelődésnek nemzeti szellemben való fejlesztésén kívül hatáskörébe veendi föl a magyarság ügyét hathatósan támogatni...” (Megjelent a Nyíregyházi Napló január 19-ei számában.)


A Bessenyei Györgyről elnevezett kör alakuló ülését 1898. január 8-ra hirdették meg. Erre azonban nem került sor. Így a Nyírvidék január 23-i számában újabb felhívás jelent meg, miszerint a Bessenyei Kör január 24-én délután 3 órakor tartja meg „szervezkedési közgyűlését” a megyeházán. Elnöknek akkor Feilitzsch Bertholdot választották meg, és megalakult a népes vezetőtestület is 3 alelnökkel, 1-1 titkárral, jegyzővel, ügyésszel, pénztárossal, könyvtárossal és 30 fős igazgatóválasztmánnyal. Korelnöknek megválasztották dr. Jósa András vármegyei főorvost.

Csokonais üdvözlet

Az alapító tagok 100-100 korona befizetésével járultak hozzá a kör tevékenységéhez, és remélték Nyíregyháza város és más megyebeli települések anyagi támogatását is.

Érdekesség, hogy abban a mobil és internet nélküli világban milyen gyorsan terjedt a hír; ugyanis már az alakuló ülés alatt üdvözlő távirat érkezett a debreceni Csokonai Körtől.

A Bessenyei Kör tehát megalakult, alapszabályát elfogadta a tagság, majd április végén jóváhagyta azt a belügyminiszter is. Ekkor kezdte el a kör segítségével Jósa doktor a múzeum, Mikecz János alispán a vármegyei könyvtár rendezését. Elkezdődtek a Bessenyei-szobor avatásának előkészületei is, bár azt Erzsébet királyné halála miatt a következő év májusára halasztották.

Múlóban a rideg közöny

Közben a kör tagsága szépen gyarapodott, augusztus végén a 11 alapító tag mellett már 230 rendes tagjuk volt. A Bessenyei Körnek sikerült tehát megtörnie a „vármegye közönségének rideg közönyét”. Bizonyára belépésre sarkallta a polgárokat az is, hogy ingyenes felolvasó és zenei estélyeiket csak a tagok látogathatták.

Az első nagyszabású „nyilvános estélyre” csak december 17-én került sor, ezen fővárosi művészek mellett felléptek a kör tagjai is; a műsoros estet közös vacsora követte a Koronában.

Így kezdődött 120 éve a ma már Bessenyei Társaságként ismert kulturális egyesület tevékenysége, mely meghatározó szerepet töltött be és tölt be ma is megyénk kulturális életében.

További részletekért kattintson!

 

Dr. Kührner Éva, a társaság elnöke

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Pénzügyi palotából múzeum

A palota építését a városlakók részérõl élénk érdeklõdés kísérte.

Pénzügyi palotából múzeum

Az épület terveit Maróthy Kálmán nyugállományú mérnökkari ezredes készítette el.

Zsidó hõsi halottak emlékmûve

Városunk több emlékjellel õrzi az elsõ világháborúban hõsi halált haltak emlékét.

A kereskedõk áldozatkészségébõl lett iskola

100 éve alapították a Felsõ Kereskedelmit 2.

A kereskedõk áldozatkészségébõl lett iskola

100 éve alapították a Felsõ Kereskedelmit 1.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!