Link küldése Link küldése


Jönnek az elektronikus receptek


2017.10.24.


Novembertől már elektronikus recepttel is kiválthatjuk gyógyszereinket, persze a papír alapú vények is használatban maradnak. Az új rendszert, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret már tesztelték. Várhatóan zökkenőmentes lesz a novemberi indulás, a háziorvosoknak, gyógyszertáraknak és az egészségügyi intézményeknek is.


 

Zökkenőmentes rendszerindulás

 

Valamennyi patika felkészülten várja az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér novemberi indulását és az e-receptek beérkezését. Rendszergazdák és a Magyar Gyógyszerészi Kamara munkatársai is segítették az átállást. A gyógyszerészek azt tapasztalják, a betegek többsége várja az elektronikus recepteket, ám sokan tartanak az újítástól. Kerékné Dr. Kiss Erzsébet, a Korona Gyógyszertár vezetője azt mondta, a betegek nem sok változást fognak tapasztalni november elseje után. Ők az orvostól ugyanúgy meg fogják kapni, a megszokotthoz hasonló formátumban az e-receptnek nevezett felírási igazolásukat. Két adattartalommal látnak majd többet a recepten. Lesz rajta felírási igazolás felirat és lesz rajta egy plusz vonalkód, ami majd a gyógyszerészek számára lesz jelentős – azt fogják elsőként leolvastatni a számítógépes rendszerben.

 

Indulásra készen!

 

– Az elmúlt hónapokban, hetekben valamennyi gyógyszertárba megérkeztek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működéséhez szükséges berendezések, többek között ilyen, úgynevezett e-személyi olvasók. Ezek elsősorban a rendszerbe történő bejelentkezését teszik lehetővé a gyógyszerészeknek, de a betegek gyógyszerkiváltását is segítik – közölte a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Dr. Hankó Zoltán hozzátette, ha a betegnél nincs ott a felírási igazolása, de már van e-személyije, akkor az e-személyivel tudja magát azonosítani és ennek a segítségével tudja kiváltani a gyógyszerét. De ha nincsen e-személyije, de van hagyományos személyije, akkor a hagyományos személyivel és a TAJ-kártyájával ugyanúgy ki tudja váltani a gyógyszerét felírási igazolás nélkül. Ám azt tanácsolják, hogy az első hónapban, novemberben még mindenki vigye magával a papír alapú receptjét, felírási igazolását a gyógyszertárba is.

 

Novemberi változás

 

Novembertől tehát már elektronikus recepttel is kiválthatjuk gyógyszereinket. Az új rendszert, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret pedig már tesztelték. Várhatóan zökkenőmentes lesz a novemberi indulás; a háziorvosoknak, gyógyszertáraknak, valamint a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó intézményeknek is. A rendszerhez jövő év november elsejével csatlakozniuk kell a magánszolgáltatóknak, illetve az Országos Mentőszolgálatnak is. Az új rendszer előnye, hogy a gyógyszerészek, valamint a beteget kezelő orvosok a más orvosok által felírt recepteket is látják az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben, vagyis a felhőben. Így könnyen kiderülhet, ha a beteg több, azonos hatóanyagú gyógyszert íratott fel magának, a gyógyszer-túladagolás kockázatát teremtve meg, továbbá a különböző gyógyszerek nemkívánatos kölcsönhatásai is megelőzhetők.


Dér Vivien

(Fotó: Internet)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Kátyújavítás másképpen

Forradalmian új, mobil infraredes technológiára épülő, aszfaltburkolat kátyúzó módszert mutattak be.

Előzetes letartóztatásban maradnak az embercsempészek

Meghosszabbították az előzetes letartóztatást.

Baleset az Orosi úton

Egy külföldi kamion szabálytalanul váltott sávot és összeütközött a mellette haladó személyautóval.

Rendhagyó osztályfőnöki óra a tűzoltóságon

A nyíregyházi tűzoltók múltjával ismerkedhettek meg rendkívüli osztályfőnöki óra keretében.

Felbontották az utat Sóstógyógyfürdőn

Közműkiváltási munkákat végeznek Sóstógyógyfürdőn.

Az államigazgatásban résztvevőket készítették fel

Szakmai felkészítést rendeztek az igazgatóságon.

Ezt olvasta már?
X
Kátyújavítás másképpen
Forradalmian új, mobil infraredes technológiára épülő, aszfaltburkolat kátyúzó módszert mutattak be.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!