Link küldése Link küldése


Jó hír a gazdáknak


2017.09.15.


Hektáronként közel egymillió forint támogatással számolhatnak a dohánytermesztők. A gazdák több pénzügyi segítség közül is választhatnak, a magyar állam hazai forrásból például hektáronként 600 ezer forintot biztosít a termelőknek. A dohány betakarítását július közepén kezdték meg a gazdák, várhatóan októberben fejeződnek be a munkálatok.


Rekordtermésre számítottak...

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található a hazai dohánytermő területek mintegy 80 százaléka. Több ezer család él az ágazatból – ezért is fontos, hogy jó minőségű termés legyen évről-évre. Az idei betakarítás már javában tart, a gazdák rekordtermésben bíztak, azonban júliusban aszályos időszak következett, amely mind a dohány mennyiségét és minőségét is kedvezőtlenül befolyásolta. A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke, Bényei Illés elmondta, a tavalyi évvel azonos mennyiségű és minőségű terméssel számolnak. Idén 6100 tonnára kötöttek szerződést a termelők. Tavaly az átlagos felvásárlási ár a Virginia esetében 537 forint volt, a Burley dohányé pedig 450 forint volt kilónként. Ráadásul az egyik felvásárló 3 százalékos áremelést is beépített az ez évi szerződésébe.

 

Van támogatás

 

A kormány 2020-ig, a megszokott módon továbbra is támogatja a dohánytermesztők munkáját. Az eddigi feltételként szabott hektáronkénti 1000 munkaóra helyett csupán 500 munkaóra bejelentett foglalkoztatási kötelezettséget kell teljesíteniük a gazdáknak. Ezért hektáronként 600 ezer forint támogatás jár a termelőknek. Bényei Illés hozzátette, van lehetőség hektáronként 300 ezer forintos de minimis támogatás igénylésére is, valamint a SAPS területalapú támogatást is lehet kérelmezni. Ezek összesen közel egymillió forint támogatást jelentenek hektáronként. A kedvezőtlen, nyári aszály után jó hír a gazdáknak, hogy most még nem volt zúzmarás időszak, így nyugodtabb tempóban tudják a betakarítást végezni, végeztetni. A munkálatok várhatóan október közepére fejeződhetnek be.

Dér Vivien

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Könyvtárban a gyerekek

A Szent Imre Katolikus Óvoda Méhecske és Katica csoportja egy vidám foglalkozáson vett részt.

Menet közben gyulladt ki

Menet közben kigyulladt egy személygépkocsi csütörtök reggel Tiszavasváriban, a Vasvári Pál utcában.

Száznegyven éves tölgyet gallyaztak

A Sarkantyú utcát a 140 éves védett tölgyet gallyaztak a szakemberek.

Karácsony a színpadon

Illatszertár bemutató a Móricz Zsigmond Színházban.

Ünnepi fényben a Luther utca

Felszerelték az ünnepi fényeket a Luther utcán.

Kiemelt figyelem az egészségügyre

Kiemelt figyelmet fordít a városvezetés az egészségügyre és minden ehhez kapcsolódó fejlesztésre.

Ezt olvasta már?
X
Színházban a Szpari
Az Illetszertár című darabot nézték meg a labdarúgók
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!