Link küldése Link küldése

Jégpályák, fanatikus szurkolók – Szuper Levente tudja, milyen a hoki Kanadában
2018.11.17.


Nyíregyházán is sok gyerek ismerkedett meg a jégkoronggal. 


 „ Nincs véletlenül jégkorong valamelyik TV csatornán? Az sem baj ha nem NHL meccs...” - érdeklődött néhány éve az egyik kanadai kisfiú nálam, pár perccel azután, hogy Nyíregyházára érkeztek. A Cantemus Kórushoz Montreálból jött egy csoport. A fiú kórus tagjai közül kettőt befogadtunk, így néhány napig velünk laktak. Akkor éreztem először, hogy milyen fanatikusan szeretik a jégkorongot, és kedvenc csapatukat. Canadiens emblémával ellátott táska, póló, a bőröndből pedig előkerült a klub történetéről szóló több mint 500 oldalas könyv. Valamit olvasni kell majd esténként a távoli Európában…

NHL meccsel nem szolgálhattam nekik, viszont a magyar válogatott épp akkor játszott a Divízió I-es VB-n. Mondtam is nekik, a kapus, Szuper Levente a csapat egyik legjobbja. A hálóőr aztán személyesen is megtapasztalhatta, milyen a hoki az őshazában.

- Minden második háztömbhöz tartozik egy jégpálya, szinte minden gyerek játszik folyamatosan. Amikor jön a tél, a családok nagy része a kertben saját kis jégpályát alakít ki, ahol éjjel nappal püfölik a korongot. Nagyon szeretik a hokit – mesélte Szuper Levente.


A kapus Nyíregyházán járt a napokban, és népszerűsítette a sportágat. Amikor ő kezdte a hokit, még lényegesen kevesebb volt a fedett jégcsarnok.

- A Kisstadionban, a Ferencváros színeiben tréningeztünk, a szabad ég alatt. Ha esett a hó, akkor néha megálltunk, előkerültek a hólapátok, letoltuk a pályát, majd folytattuk az edzést. Ez nem volt akkoriban probléma, boldogan csináltuk, gyerekként imádtuk minden percét – mesélte a korábbi válogatott hokis.

Ma már jobb körülmények között edzhetnek a gyerekek. Nyíregyházán is fedett jégpályán dolgozhatnak.

- Még mindig nem értük utol magunkat, sokkal több gyerek szeretne jégkorongozni, mint amennyinek lehetőséget tudunk biztosítani. A Magyar Jégkorong Szövetségen belül ezzel sokat foglalkozunk, szeretnénk annyi jégfelületet biztosítani, hogy az országban mindenki számára elérhető legyen a sportág – mondta Szuper Levente.

A kapus szerint a legfontosabb, hogy a gyerekek sportoljanak. A jégkorong pedig egy alternatíva lehet számukra, mely rengeteg képességet fejleszt a kicsiknél. Nyíregyházán is sokan vannak az edzéseken. Ki tudja, talán pár év múlva közülük kerül ki a következő játékos, aki Kanadában is játszhat...

Dankó László

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Ők az ország leggyorsabb fókái - rekordot döntöttek a szenior úszók!

Erős mezőnyben szereztek öt aranyat a Nyíregyházi Fókák

Hatodik hely a világkupán - Tarjányi István remekül kezdett Japánban!

A nyíregyházi kerekesszékes vívó a csoportkörben csak egy vereséget szenvedett

Folytatódott a Kölcsey pechszériája - a fél csapat hiányzott sérülés miatt

A Vitka elleni meccsel zárta a szezont a kézilabda együttes

Előny a Fatumnál - győzött Kaposváron a női röplabda együttes

Magyar Kupa mérkőzésen nyert a Nyíregyháza

Mindenki éremmel tért haza - 45 dobogós hely az úszóknál

Debrecenben léptek rajtkőre a Sportcentrum versenyzőiImpresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!