Link küldése Link küldése

Isten veled Paulius!
2017.01.07.Normantas Paulius litván születésű fotóművész volt. 1980-ban kezdett el fotózni. Első képeit a Balti-tenger melletti dűnékről és a litvánok szent helyéről, a Keresztdombról készítette. 1983-ban magyar felesége révén költözött Magyarországra, Nyíregyházán élt.

A művész, akinek 17 országban csaknem háromszáz kiállítása volt, 68 évet élt.

Az elhunyt művészt, Normantas Pauliust, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját, az MMA a következő életrajzzal mutatta be:

Normantas Paulius (Kalniskui, Litvánia, 1948. június 8.) fotóművész Az MMA rendes tagja (2013) Film- és Fotóművészeti Tagozat Díjak: Balogh Rudolf-díj (1997), Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) alkotói nagydíja (2004), Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2006) Normantas Paulius 1980-ban kezdett el fotózni, tehát csaknem 32 éves korában vett először fényképezőgépet a kezébe. Első képeit a Balti-tenger melletti dűnékről és a Keresztdombról készítette, mely a litvánok szent helye. Áttelepülve Magyarországra, először a nyíregyházi Jósa András Múzeumban volt műtárgyfotós, ami nem elégítette ki. Mást is fotózott, s hamarosan két díjat nyert, egyet a természetfotóiért (Dűnék), a másikat a finnugor népekről készített sorozatával. 2011 nyarán – Erdei Virág romológussal – járt Ópályiban, Hodászon, Nyírkátán, Kántorjánosiban, Nyírvasváriban, Tiszabercelen, Paszabon, Gávavencsellőn, Nyírbátorban, Nagyecseden, Penészleken, Nyírpilisen, Encsencsen és Piricsén, majd vendégei voltak egy igazi oláh cigány esküvőnek, és jártak Kisvárdán, egy megyei cigány fesztiválon is. Itt készült képeiből több kiállítást rakott össze. Azóta is csak analóg nyersanyagokra dolgozik, nem használja a digitális kamerákat. Képeiből közölt a National Geographic 2004 júniusi száma, az UNESCO Courier 1994 augusztusi száma. 16 finnugor népet fotózott már 10 expedíció során. A fényképezésen kívül néprajzi gyűjtéseket is folytat. Negyedik alkalommal ünnepelte a születésnapját a Himaláján: az 50., az 55. és a 60. után a 65. szülinapját is az 5180 méter magasan fekvő bázistáborban töltötte, ott, ameddig nem kiképzett hegymászók eljuthatnak a világ legmagasabb csúcsa felé vezető úton. 

(Fotó: Z. Pintye Zsolt)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Ősi mesterek nyomában

2006-ban jelentkezett az állandó interaktív régészeti kiállítás igénye.

Sárga ördög – A Jósa András Múzeum aranyai

Ékszerek és kincsek a múzeum állandó kiállításában.

Háborús filmdráma a Krúdy Art Moziban – A Sátán fattya

Zsigmond Dezső A Sátán fattya című magyar háborús filmdrámájának megyei bemutatója volt.

Az év legszebb ünnepének gyökerei

A hagyomány úgy tartja, hogy a karácsony Jézus Krisztus születésnek időpontja.

Koronázási kincseink nyomában

Nagy érdeklődés övezte a Szent Korona és koronázási kincseink nyomában elnevezésű programot.

Színház, múzeumi fesztivál és kiállítás az Alkotás utcában

Minden, ami kultúra, minden, ami Nyíregyháza.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!