Link küldése Link küldése

Ingatlanpiac – Évtizedes csúcsot regisztráltak országosan a mintegy 160 ezer tranzakcióval
2019.01.11.


Az élénk forgalom mellett, az árak növekedése és az értékesítési idő csökkenése volt meghatározó 2018-ban az ingatlanpiacon. Évtizedes csúcsot regisztráltak országosan, a mintegy 160 ezer tranzakcióval. Nyíregyházán is élénk volt az ingatlanpiac, egyre kevesebben kerestek albérletet tavaly, aki csak tehette, ingatlant vett. A lakbér helyett sokan döntenek úgy, inkább hitel-törlesztőrészletet fizetnek. A vezető vásárlási ok városunkban is a befektetés volt, az ügyfélprofilban nem történt kiugró változás, statisztikák szerint a 30-50 év közöttiek vásároltak legnagyobb arányban.


Sokan nagyobb ingatlanra cserélték korábbi otthonukat, és első lakást is nagy arányban vásároltak. Elek Ágnes, a Duna House nyíregyházi értékesítője elmondta:

Bár a helyi ingatlanárak nem közelítik meg a budapesti vagy éppen a debreceni ingatlanárakat, de itt is jelentős áremelkedés volt tapasztalható 2018-ban. Az árak növekedése elsősorban a panellakásoknál volt megfigyelhető. Ezekre az ingatlantípusokra rendkívül nagy kereslet volt, így nem volt ritka az sem, hogy 300 ezer forintos négyzetméteráron értékesítettek panellakásokat. Nagy kereslet volt a belvárosi, illetve belváros közeli tégla építésű, gázcirkós lakásokra is, melyeket a befektetők előszeretettel vásároltak meg. Ezeknél az ingatlantípusoknál a 400 ezer forintos négyzetméterárat is elértük. Rengeteg újépítésű lakást, illetve családi házat, ikerházat értékesítettek Nyíregyházán is, ezeknél már az 500 ezer forintot közelítette meg a négyzetméterár. Ez többek között a CSOK-nak is köszönhető.

2015-ben indították el az otthonteremtési programot, amelynek kiemelt eleme a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK. Eddig több mint 92 ezer család részesült ebben, azaz csaknem 400 ezer ember. 2018. december elsejétől már a kétgyermekes családok is igénybe vehetik a 10 millió forintos kamattámogatott hitelt és 10-ről 15 millió forintra emelkedett a nagycsaládosok által felvehető, kamattámogatott hitel összege. A hitelt garantált évi 3 százalékos kamattal lehet felvenni.

A kereslet a téli hónapok alatt valamennyivel visszaesik, de a tavaszi időszak általában újabb fellendülést hoz az ingatlanpiacon – ezért az értékesítők azt javasolják, aki szeretne lakást, házat vásárolni, az most cselekedjen, hiszen az ingatlanpiaci előrejelzések szerint további áremelkedés várható idén.


Dér Vivien

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

A szocialisták hazánk európai jövőjéről és a hétvégi demonstrációkról

Magyarország jövője Európában címmel hívott össze sajtótájékoztatót péntek délutánra az MSZP.

Influenzajárvány – Részleges látogatási tilalom a Jósa András Oktatókórházban

Január 21-étől, hétfőtől részleges látogatási tilalmat rendelt el a Jósa András Oktatókórházban.

Ásványvizes palackkal oltotta majdnem kigyulladó járművét egy sofőr Nyíregyházán

Csütörtök este a Debreceni úton egy haszonjármű műszerfala kezdett füstölni.

Véget ért a Rejtett Kincsek Down Egyesület érzékenyítő projektje

Lezárta a Láss másként és segíts elnevezésű érzékenyítő projektjét a Rejtett Kincsek Down Egyesület.

Kerékpárját toló nőt gázoltak el egy újfehértói kijelölt gyalogos-átkelőhelyen

Péntek reggel Újfehértó belterületén egy kerékpárját a zebrán áttoló nőt gázolt el egy haszonjármű.

Ikergyermekeket hagyott hátra a Sóstói úti társasház kilencedik emeletéről kizuhanó nő

Csütörtök délután a Sóstói úton egy társasház kilencedik emeletéről kizuhant egy nő.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!