Indul a Kórusfesztivál – Argentínából, Dél-Afrikából és Japánból is érkeznek vendégek


Link küldése Link küldése

Indul a Kórusfesztivál – Argentínából, Dél-Afrikából és Japánból is érkeznek vendégek
2018.08.10.


Jövő szerdán egy jótékonysági koncerttel nyit a 12. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus, melynek vendégei Európán túl Argentínából, Dél-Afrikából, Japánból, Dél-Koreából, Kínából és a Fülöp-szigetekről érkeznek. Lesz majd fesztivál – és minősítő hangverseny, folklór est és megyejárás. Megszólal a Kontinensek hangja és záró összkari számként augusztus 20-án ismét az István a király betétdala, a Felkelt a mi napunk, a Continental Arénában.


Már csak ötöt alszunk és érkeznek a Cantemus Kórusfesztivál vendégei Nyíregyházára. Meghívottak és azok a jelentkezők, kiket hangfelvétel alapján válogatott ki a szakmai zsűri. 11 országból 22 kórus, közel ezer énekes lesz részese a fesztiválnak, illetve a Karvezetői Mesterkurzus 27 szakembere, aki mind Szabó Dénestől szeretne tanulni.
Minden nap lesz koncert, melyek kevés kivétellel ingyenesek. Az augusztus 15- ei nyitóhangverseny bevétele a Jósa András Kórház egyik osztályát segíti. A Fülöp-szigetek és Dél-Afrika nemcsak hangzásában, de látványában is izgalmat ígér a kontinensek hangjaival a Kodály teremben augusztus 17-én.

A záró gálakoncert augusztus 20-án, 19 óra 30 perckor kezdődik

Csütörtökön a nyíregyházi zsinagógában szól az ingyenes fesztiválhangverseny. A megyejárás megnyitóját a megyeháza dísztermében rendezik. A folytatás Vállaj, Tiszadada, Gyüre, Nyírbogát és Nyírbátor templomában hallható. Ez utóbbi a „Visegrádi Négyek” koncertje lesz.

Jövő szombaton folklór estre várják a közönséget a nyíregyházi Kossuth térre, majd másnap kerül sor a minősítő hangversenyre. A kategóriák nem a hazánkban szokásos módon születnek.

A világot járva sokfajta kórusversennyel találkoztunk. Vannak gyilkos kórusversenyek, ahol sok énekkar szomorú, és néhányan nagyon boldogok. Nyíregyházán nem ezt követjük. Nyíregyházán azt akarjuk, hogy mindenki jól érezze magát, és ezért a kórusok nem egymás ellen versenyeznek, hanem minden kórus önmagával. Ez azt jelenti, hogy pontszámokat kell elérni. A zsűri által meghatározott pontszámok adják a lehetőséget, hogy ki az, aki arany fokozatú, ki az, aki ezüst vagy bronz fokozatú.

– nyilatkozta Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Fesztivál Művészeti Igazgatója.

Díjat ad a zsűri, a karvezetők, a Kodály Társaság és várják a közönség szavazatait is

Az idei fesztivál díjait a közel négy évtizedig Nyíregyházán élt Munkácsy-díjas szobrászművész, Tóth Sándor, Szabó Dénes egykori művésztanára formázta. Az érmeken feltűnik természetesen a nagy zeneszerző, illetve a szobrász városunkban jól ismert alkotása, az alma.

Ahogy az alkotó, Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész fogalmaz:

Az almát mindenki kapja. A nagydíjat pedig a szervezők nyilván annak adják, aki a legjobban szerepel - gondolom én. A Kodály Társaság díja az pedig egy kétoldalas éremből áll. Az egyik oldalnak a szövege ez a mostani rendezvény, tehát, XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál – angol nyelven. A másik oldal pedig egy Kodály portré.

A fesztivál eseményeit augusztus 21-én a karvezetői mesterkurzus koncertje zárja, melynek nagy izgalma, hogy a svéd, japán, török vagy hong-kongi zenészek keze nyomán hogyan változik egy-egy jól ismert hazai kórusmű.
A szervezők reménye szerint olyan élményekkel távoznak majd az énekesek, hogy visszavágynak Nyíregyházára, melynek a nevét kimondani csak nehézkesen tudják, de annál nagyobb örömmel keresik azt a nagyon apró pontot, ahol elhelyezhetik városunkat térképükön.

 

Matyasovszki Edit

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Impromtu Nyíregyháza belvárosában

A film a tervek szerint jövő tavasszal kerül a mozikba.

Nagy melegben legjobb szomjoltó az egészséges, biztonságos csapvíz!

Az időjárás előrejelzések a következő napokra is meleg, kánikulai időt jósolnak.

Megtartotta augusztusi ülését Nyíregyháza Idősügyi Tanácsa

Napirendre került többek az Élettörténetek pályázat újbóli meghirdetése.

Felidézzük az ünnep egykori hangulatát

Egy riport 32 éve készült.

Lassan vége a dinnyeszezonnak

A gazdák szerint a jövő héten már búcsúzik a mézédes gyümölcs.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!