Link küldése Link küldése

Indul a Kórusfesztivál – Argentínából, Dél-Afrikából és Japánból is érkeznek vendégek
2018.08.10.


Jövő szerdán egy jótékonysági koncerttel nyit a 12. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus, melynek vendégei Európán túl Argentínából, Dél-Afrikából, Japánból, Dél-Koreából, Kínából és a Fülöp-szigetekről érkeznek. Lesz majd fesztivál – és minősítő hangverseny, folklór est és megyejárás. Megszólal a Kontinensek hangja és záró összkari számként augusztus 20-án ismét az István a király betétdala, a Felkelt a mi napunk, a Continental Arénában.


Már csak ötöt alszunk és érkeznek a Cantemus Kórusfesztivál vendégei Nyíregyházára. Meghívottak és azok a jelentkezők, kiket hangfelvétel alapján válogatott ki a szakmai zsűri. 11 országból 22 kórus, közel ezer énekes lesz részese a fesztiválnak, illetve a Karvezetői Mesterkurzus 27 szakembere, aki mind Szabó Dénestől szeretne tanulni.
Minden nap lesz koncert, melyek kevés kivétellel ingyenesek. Az augusztus 15- ei nyitóhangverseny bevétele a Jósa András Kórház egyik osztályát segíti. A Fülöp-szigetek és Dél-Afrika nemcsak hangzásában, de látványában is izgalmat ígér a kontinensek hangjaival a Kodály teremben augusztus 17-én.

A záró gálakoncert augusztus 20-án, 19 óra 30 perckor kezdődik

Csütörtökön a nyíregyházi zsinagógában szól az ingyenes fesztiválhangverseny. A megyejárás megnyitóját a megyeháza dísztermében rendezik. A folytatás Vállaj, Tiszadada, Gyüre, Nyírbogát és Nyírbátor templomában hallható. Ez utóbbi a „Visegrádi Négyek” koncertje lesz.

Jövő szombaton folklór estre várják a közönséget a nyíregyházi Kossuth térre, majd másnap kerül sor a minősítő hangversenyre. A kategóriák nem a hazánkban szokásos módon születnek.

A világot járva sokfajta kórusversennyel találkoztunk. Vannak gyilkos kórusversenyek, ahol sok énekkar szomorú, és néhányan nagyon boldogok. Nyíregyházán nem ezt követjük. Nyíregyházán azt akarjuk, hogy mindenki jól érezze magát, és ezért a kórusok nem egymás ellen versenyeznek, hanem minden kórus önmagával. Ez azt jelenti, hogy pontszámokat kell elérni. A zsűri által meghatározott pontszámok adják a lehetőséget, hogy ki az, aki arany fokozatú, ki az, aki ezüst vagy bronz fokozatú.

– nyilatkozta Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Fesztivál Művészeti Igazgatója.

Díjat ad a zsűri, a karvezetők, a Kodály Társaság és várják a közönség szavazatait is

Az idei fesztivál díjait a közel négy évtizedig Nyíregyházán élt Munkácsy-díjas szobrászművész, Tóth Sándor, Szabó Dénes egykori művésztanára formázta. Az érmeken feltűnik természetesen a nagy zeneszerző, illetve a szobrász városunkban jól ismert alkotása, az alma.

Ahogy az alkotó, Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész fogalmaz:

Az almát mindenki kapja. A nagydíjat pedig a szervezők nyilván annak adják, aki a legjobban szerepel - gondolom én. A Kodály Társaság díja az pedig egy kétoldalas éremből áll. Az egyik oldalnak a szövege ez a mostani rendezvény, tehát, XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál – angol nyelven. A másik oldal pedig egy Kodály portré.

A fesztivál eseményeit augusztus 21-én a karvezetői mesterkurzus koncertje zárja, melynek nagy izgalma, hogy a svéd, japán, török vagy hong-kongi zenészek keze nyomán hogyan változik egy-egy jól ismert hazai kórusmű.
A szervezők reménye szerint olyan élményekkel távoznak majd az énekesek, hogy visszavágynak Nyíregyházára, melynek a nevét kimondani csak nehézkesen tudják, de annál nagyobb örömmel keresik azt a nagyon apró pontot, ahol elhelyezhetik városunkat térképükön.

 

Matyasovszki Edit

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Ideiglenesen lezárták a Toldi utca Deák Ferenc és Kölcsey utca közötti szakaszát

Faápolási munkák miatt ideiglenesen lezárták a Toldi utca egy szakaszát.

Hidegkátyúzás a belvárosban – Folyamatos a téli útburkolati hibák javítása

Hidegkátyúzást végeztek a NYÍRVV Kft. szakemberei a belváros több útszakaszán.

Emlékdélutánt tartottak Henzsel Ágota főlevéltáros tiszteletére Nyíregyházán

A tavalyi év végén váratlanul elhunyt kollégára, kutatóra, Henzsel Ágota főlevéltárosra emlékeztek.

Fokozott rendőri jelenlét a téli időszakban – Öt tanács a Rendőr-főkapitányságtól

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának öt tanácsa.

A piros háznál parkolók figyelmét kérik!

A Vay Ádám körúti piros ház belső udvarán már korábban megváltozott a forgalmi rend.

Az Education járt és bemutatkozott a Nyíregyházi Egyetem – Folyamatos volt az érdeklődés

Az Educatio megnyitója után a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének hallgatói adtak műsort.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!