Link küldése Link küldése

Inczédy György emlékezete
2014.03.07.Érdemeire való tekintettel 1838. február 13-án polgármesterré választották. Hivatali ideje alatt megerősítette a város tűz- és közbiztonságát, elkezdődött a belváros rendezése, megtörtént a volt földesúri földek haszonbérbe adása.

1841-ben újraválasztották, de ő fáradtságra hivatkozott és lemondott. 1847-ben megválasztották táblabírónak. 1854. október 14-én hunyt el. Az egykori Felső temetőben helyezték örök nyugalomra, 1909-ben innen exhumálták át az Északi Temetőbe, ahol a 4. parcellában ma is olvasható neve a családi síremléken.
1971-ben a város akkori elöljárói a városháza főbejáratánál elhelyezett márványtáblával tisztelegtek emléke előtt. A városban még egy szakközépiskola és 2006-tól a város közgyűlése által alapított életműdíj viseli a nevét.

A díj annak a Nyíregyházán született, vagy hosszabb ideje a városban élő, dolgozó, illetve nyugdíjas személynek adományozható, aki az élet bármely területén maradandót alkotott, kiemelkedő szakmai tevékenységével jelentősen hozzájárult a város fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez. A mai Inczédy sor egyik nevezetes épülete volt az Inczédy-ház. A telket a rajta 1787 óta álló késő-barokk, tornácos házzal 1790-ben a város magisztrátusa az evangélikus egyháznak adományozta. Schulek János lelkészről eredetileg Schulek-kertnek hívták. Schulek Tessedik Sámuel hatására gyümölcsöst telepített ide. A házat 1824-ben Inczédy György vásárolta meg.

Az épületet 1964-ben törölték a védett épületek listájáról, 1969-ben pedig elrendelték bontását, mivel akadályozta a tervezett körút kiépítését. Bontása hosszas vita és tiltakozás ellenére 1973-ban meg is történt. 1978-ban emléktáblával jelölték meg a ház helyét.

Szerző: Ilyés Gábor helytörténész

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Visszatekintés – H. Németh Katalin munkáiból nyílt kiállítás

A nyíregyházi tárlaton válogatás látható a művész 40 év alatt készített alkotásaiból.

Vietnámból is figyelnek Nyíregyházára

A válogatott szépségű tavaszi pillanatok kapcsán került Nyíregyháza neve a nemzetközi sajtóba.

Szépkorúak Akadémiája

Az időskori diszkriminációval kapcsolatos előadást hallgathattak meg az érdeklődők.

Frontális ütközés a 41-esen

A mentők mindkét balesetet szenvedett jármű sofőrjét kórházba szállították.

Ma ingyenes a parkolás Nyíregyházán

A Helló Nyíregyháza! rendezvény miatt ma a város teljes területén ingyenes a parkolás.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!