Link küldése Link küldése

Így változik idén az adóbevallás – Erre kell odafigyelni!
2019.02.06.


Nem kell minden évben újra rendelkezni a személyi jövedelemadónk egyházaknak felajánlott egy százalékáról abban az esetben, ha mindig ugyanannak szánjuk ezt a felajánlást. Így, aki nem akar változtatni döntésén, nem kell újra benyújtania rendelkezését – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.


Közeleg az adóbevallás határideje, amikor rendelkezhetünk a személyi jövedelemadónk (szja) egy százalékáról, s eldönthetjük, melyik felekezetnek ajánljuk fel ezt az egy százalékot, és melyik civil szervezetnek a másik egy százalékot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján arról tájákoztatott, hogy az egyházak javára tett egy százalékos személyi jövedelemadó-felajánlást 2018 óta mindaddig automatikusan figyelembe veszi az adóhivatal, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal meg nem jelöl egy másik kedvezményezettet, vagy korábbi nyilatkozatát vissza nem vonja. Így, aki nem akar változtatni döntésén, nem kell újra benyújtania rendelkezését.

Kiemelték ugyanakkor, hogy ez az automatizmus a civil kedvezményezettek és a költségvetési előirányzat számára tett felajánlásoknál nem működik, javukra minden évben rendelkezni kell.

Májusi határidő

A NAV hangsúlyozta, az egyházak esetében május 20-ig, egy alkalommal van lehetőség arra, hogy az adózó 2018-ban tett rendelkezése helyett újabb technikai számos kedvezményezettet jelöljön meg, vagy nyilatkozatát visszavonja. Ha valaki nem kíván élni a több évre szóló nyilatkozat jelentette könnyítéssel, akár minden évben benyújthatja a bevett egyházra szóló nyilatkozatot.

Aki tavaly tett nyilatkozatát idén nem kívánja módosítani, üresen kell hagynia a nyilatkozati lapon a kedvezményezett technikai száma, neve mezőket. Ha pedig módosítani kívánja, fel kell tüntetnie az új kedvezményezett technikai számát a megfelelő mezőben.

Aki úgy dönt, hogy a tavalyi nyilatkozatát idén visszavonná, mivel most nem kíván technikai számos bevett egyházra nyilatkozni, korábbi nyilatkozatát visszavonhatja a nyilatkozati lapon is. A visszavonása után idén már nem lehet megjelölni másik egyházat.

Évi egy módosítás

Az adóhivatal leszögezte: az szja 1+1 százalék felajánlási rendszerének alaptézise továbbra is az, hogy egy felajánlási időszakban csak egy-egy nyilatkozat nyújtható be.

Ezt a szabályt kell alkalmazni a módosítás lehetőségére is, tehát módosítani is csak évente egy alkalommal lehet a korábbi rendelkező évben érvényes bevett egyházi nyilatkozatot.

– fejtette ki az adóhatóság.


Forrás: hirado.hu

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Felvételizők figyelem! – Kitolták a felsőoktatási jelentkezések határidejét

Technikai okok miatt két nappal kitolták a felsőoktatási jelentkezések határidejét.

A 90-es évektől népszerű a Valentin-nap Magyarországon

Február 14-én Szent Bálint, vagyis Valentin napját ünnepeljük.

Több millióval nőtt a vonatozók száma négy év alatt

Több mint 3,6 millióval nőtt az elmúlt négy évben a vonattal utazók száma.

Nyelvtanulás – Itt vannak az első információk az ingyenes külföldi nyelvtanfolyamokról

Évente 140 ezer diákot érint és 90 milliárd forintba kerülhet a kurzus.

Börtön járhat tizenegy hóvirág letépéséért

Egy kikeleti hóvirág letépéséért tízezer forint büntetés jár.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!