Link küldése Link küldése

Így úszhatja meg a felesleges kiadásokat tanévkezdéskor
2018.08.10.


Néhány jó tanács, ami segíthet abban, hogy több pénz maradjon a családok és a hallgatók pénztárcájában is, és tudatosabban vágjanak neki a közelgő tanévnek. A szülők és az egyetemisták is jelentős összegeket spórolhatnak meg a nagybevásárlások során, amikor az új félévre készülnek, ha figyelembe veszik a Budapesti Békéltető Testület ajánlásait.


Meddig jó az előző tanévi matrica? Mire kell ügyelni a nagybevásárlások során iskolakezdéskor? Visszaveszik-e az új iskolatáskát, ha az nem tetszik a tanulónak? Kötelező-e majd osztálypénzt fizetni? Korlátlan az az állami balesetbiztosítás, ami jár a 3-18 év közötti gyermekekre? Egy sor kérdés, ami most foglalkoztatja a szülőket. Szeptembertől pedig a közösségi oldalakat is már aktívabban használják a tanulók, ezért a fiatalabb korosztálynál sem nélkülözhető a tudatos és felelősségteljes internethasználat – közölte a Budapesti Békéltető Testület közleményében.

A hallgatók is számos új élethelyzettel találkoznak, és felelősségteljesen kell dönteniük többek között a Diákhitel felvételéről, de esetükben sem mindegy a matricák érvényessége. Emellett is, néhány jótanáccsal jelentős összegeket spórolhatnak meg a nagybevásárlások során, amikor az új félévre készülnek.

A Budapesti Békéltető Testület pontokba szedte jótanácsait, amelyek segíthet abban, hogy több maradjon a családok, hallgatók pénztárcájában, és tudatosabban vágjanak neki a közelgő tanévnek.

Ajánlások a szülőknek – Reklamáljon, ha úgy adódik!

1. Számoljanak a szülők azzal, hogy az iskolák konkrétan és részletekbe menően meghatározzák a tanulók számára tanévkezdéshez szükséges tanszereket (például: füzeteket, írószereket), beleértve ezek pontos tulajdonságait is (típus, méret, szín, stb.) Jelentős összegeket is spórolhatnak, ha tudatosan járnak el és nem ugranak rögtön a legelső, velük szembe jövő leárazási akcióra! A legolcsóbb, egyszersmind legjobb minőségű ajánlatok felkutatásában nagy segítséget jelenthetnek az internetes árösszehasonlító oldalak!

2. Ha interneten szerzik be a tanszereket, még akkor is meggondolhatják magukat tizennégy napon belül az átvételtől számítva, amennyiben az iskolatáska, tornacipő vagy épp a tornaruha nem tetszik a gyermeknek. Ez azonban már nem igaz a bolti vásárlásokra (kivéve, ha a kereskedő nem tett önkéntes vállalást).

3. Az akciósan vett, de hibás tanszer miatt is ugyanúgy lehet reklamálni a kereskedőnél!

Ügyeljenek a tankönyvekre és az internetre is

4. Ügyeljenek a szülők az ingyen használatra megkapott tankönyvek épségének, eredeti állapotának megőrzésére, máskülönben előfordulhat, hogy kártérítést kell az iskolának fizetniük.

5. Tartsák észben, hogy a diákigazolványokon az előző tanévi matrica még érvényes 2018. október 31-ig. Miután ez lejárt, ezt követően már csak a diákigazolványra felragasztott és már az új tanévre szóló matricával vagy ideiglenes diákigazolvánnyal lehet a kedvezményeket igénybe venni!

6. Számoljanak a szülők a nemvárt balesetek, betegségek lehetőségével is, mérjék fel a lehetőségeket és járjanak el tudatosan a gyermekük biztosítása során! Tartsák észben, hogy Magyarországon a 3-18 éves gyermekekre automatikusan jár baleset-biztosítás, viszont ez korlátozott!

7. Az iskolakezdéssel együtt jár a közösségi oldalak fokozottabb használata, és még inkább aktívabb lesz a barátokkal, osztálytársakkal való kapcsolattartás, azonban a közösségi média jelentős veszélyekkel is járhat, különösen a fiatalabb gyermekekre. Magyarázzák el a szülők a gyermekeknek, hogy ha hozzászólnak valamihez, bejegyzést vagy fényképet tesznek közzé a közösségi oldalakon, akkor olyan, mintha azt a való életben tennék meg, viszont ezeket az interneten már bárki láthatja.

Legyenek óvatosak, fogadják kellő gyanúval az ismeretlen személyektől érkező üzeneteket! Soha ne árulják el a gyermekek idegeneknek a személyes adataikat, például hol laknak, melyik iskolába járnak vagy éppen pontosan hol tartózkodnak, és mellőzzék ezeknek az adatoknak a nyilvános megosztását, kiposztolását is. Soha ne találkozzanak ismeretlen személyekkel, és tiltsák le az ilyen találkozót kérő megkereséseket, felhasználókat!

Ajánlások a hallgatóknak – Albérlet helyett lakás?

1. Amennyiben szülővárosuktól eltérő, messzi településen kezdik meg tanulmányaikat a főiskolások és az egyetemi hallgatók, albérletkeresés előtt fontolják meg azt, hogy hosszú távon akár jobban is járhatnak anyagilag, ha végül egy saját lakás mellett döntenek, szemben azzal, ha évekig fizetik az albérlet díját.

2. Az egyetemi, főiskolai tankönyvek beszerzésével várják meg az adott tantárgyak első előadásait, ahol sor kerül a követelmények ismertetésére –ezek egyébként írásban is elérhetőek. Vásárlás előtt kérjék ki a felsőbb évfolyamos hallgatók véleményét is. Bizonyos összeg erejéig jogosultak lehetnek jegyzettámogatásra, ennek is érdemes lehet utánajárni. Az egyetemi, főiskolai könyvtárba történő beiratkozás ugyancsak jelentős segítséget jelent a ritka, ám szükséges tankönyvek használatában.

Olvassák el az apróbetűs részt is!

3. A tanulmányokhoz szükséges laptopok, diktafonok, okostelefonok beszerzésekor éljenek a hallgatók is az árösszehasonlító oldalak nyújtotta előnyökkel. Azoknál a szakoknál, amelyek esetében minden bizonnyal sok anyagot kell majd kinyomtatni az évek során, jelentős összegeket spórolhatnak a hallgatók egy jó minőségű lézernyomtató beszerzésével!

4. Mielőtt felvennék a Diákhitelt, fontolják meg a hallgatók, arra valóban szükségük van-e! Ne írjanak alá szerződést a részletes kondíciók megismerése nélkül! Ne feledjék, hogy itt nincs egyéni hitelbírálat, sem kockázatfeltáró nyilatkozat, de az ugyanolyan hitel, mint a többi, és később azt kamatostul vissza kell fizetni! A Diákhitel felvételét követően, lehetőség szerint azonnal kezdjenek el előtörleszteni, hogy csökkentsék a tőketartozást és ezzel magát a később fizetendő kamatok összegét is!

 

Forrás: hirado.hu

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

MEKH – 73 milliárdról 33 milliárd forintra csökkent a lakossági közműtartozások összege

Az elmúlt öt évben kevesebb, mint felére csökkent a lakossági fogyasztók közműtartozásainak összege.

Közeleg a határidő – Meddig lehet jelentkezni a középiskolai felvételire?

Meddig lehet jelentkezni a 2019-es központi írásbeli felvételire? Itt találjátok a választ.

Gondolta volna? A legtöbb árut interneten Kínából rendeljük!

A karácsony előtti hetekben kiemelkedő a csomagforgalom.

Hosszú idő után visszatér az eső – Kezdetben még lehet napsütés, de nem sokáig

Kezdetben még lehet napsütés, de aztán fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet.

Október 23. – Országszerte csaknem 600 rendezvényt tartanak

rszágszerte 595 rendezvényt tartanak az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából.

A rezsicsökkentés beváltotta a hozzá fűzött reményeket

A legfrissebb adatok szerint jelentősen csökkentek a lakossági hátralékok is.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!