Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és német testvérvárosa, Iserlohn Város Önkormányzata 2015. évi Ifjúsági plakátakciója


Tárgy: PLAKÁTTERVEZÉS – „Spichst du noch oder textest du nur?” - „Szoktál még beszélgetni, vagy már csak telefonon keresztül szövegelsz?”

Alábbiakban tesszük közzé Iserlohn, német testvérvárosunk plakátakciójának felhívását, remélve, hogy a téma felkelti a nyíregyházi fiatok érdeklődését is, és inspirálni fogja őket arra, hogy részt vegyenek a plakátakcióban és figyelemfelkeltő, kreatív munkák szülessenek.
Nyíregyháza német testvérvárosa, Iserlohn 2009. óta minden évben plakát felhívást tesz közre egy-egy aktuális témakörben, amely a fiatalok problémáit érinti, mint az alkohol károsító hatása, az erőszak, a kirekesztés, az internet függőség, vagy az úgynevezett „K.O. cseppek” veszélye. 2015. évben a téma: a mobil/okos-telefonok használata társaságban - „Szoktál még beszélgetni, vagy már csak telefonon keresztül szövegelsz?”
Iserlohn város önkormányzatának ifjúságvédelmi részlege azzal a céllal hirdette meg a plakátakciót, hogy felkeltse a fiatalok figyelmét a mobil/okos-telefonok átgondolt használatára, és ösztönözze őket arra, hogy önkritikusan gondolják át, hogy hogyan használják mobil/okos-telefonjukat mások jelenlétében, a „mobilozás” során legyenek tekintettel az embertársaikra.
Kérjük, hogy az elkészült munkákat, az kiírási feltételeknek (kötelező elemek szerepeltetése: Nyíregyháza város logója, a német szöveg „Sprichtst du noch oder textest du nur?”, a hátoldalon teljes név, életkor, intézmény/szervezet, elérhetőség) megfelelően, papírra kinyomtatva, A3-as formátumban és CD lemezen, legkésőbb 2015. április 20-ig juttassák el a Polgármesteri Hivatal/ Polgármesteri Kabinet titkárságára (4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1. – Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Polgármesteri Kabinet Titkársága)

Háttér információk:

Az okos-telefonok és a mobiltelefonok ma hasznos eszközök, melyek a hétköznapjainkat megkönnyítik és színesítik. Sok ember számára egy állandó és természetes kísérőjévé vált az okos-telefon, illetve a mobiltelefon, ezek ma már elengedhetetlen részét képezik a hétköznapjainknak. A mobiltelefonoknak ez az állandó jelenléte azonban sok embert egyre inkább zavar. Különösen akkor, amikor az emberek találkoznak és ahelyett, hogy beszélgetnének egymással, inkább a mobiltelefonjaikkal foglalkoznak.

Az angolban erre a jelenségre a „Phubbing” szót használják. Ez egy szóösszetétel, mely áll a „phone = telefon” – és a melléknév „snubbing = közömbös /elutasító” szóból és arra az állapotra utal, amikor valakit a nyilvánosság előtt megsértenek, vagy nem megfelelő udvariassággal kezelnek, és ahelyett, hogy az embertársunkra figyelnénk, inkább a saját telefonunkkal vagyunk elfoglalva. Ezzel a jelenséggel találkozhatunk minden korosztálynál. Meglepő módon, egyre inkább az un. „okos-telefonos generáció”, azaz a társadalom fiatalabb tagjai panaszkodnak, akik „idegesítőnek” és „udvariatlannak” tartják, amikor találkoznak, vagy éppen beszélgetnek valakivel és az elfordul, hogy „mobilozzon”, vagy az okos-telefonjával foglalatoskodjon.

Iserlohn Város Önkormányzatának Ifjúságvédelmi és Rendfenntartó Hivatala egy plakátakcióval és egy kérdéssel: „Szoktál még élőben beszélgetni, vagy már csak telefonon keresztül szövegelsz?” szeretne minden mobil-, és okos-telefon használót ösztönözni arra, hogy mindenki önkritikusan gondolja át a saját mobiltelefon-, illetve okos-telefon használatát mások jelenlétében, úgy hogy a jövőben átgondoltabban és az együttélés, a társas érintkezés szabályait figyelembe véve, egymásra nagyobb tekintettel használja.

A felhívás nem arról van szó, hogy a mobil telefonok, illetve az okos-telefonok ellen kell plakátátok készíteni, hanem, hogy mások jelenlétében tudatosabban bánjunk a telefonunkkal, legyünk tekintettel embertársainkra.

Feladat/ A cél megfogalmazása:
Megtervezése és elkészítése egy olyan plakátnak, mely eleget tesz az alábbi célnak:

Olyan figyelemfelkeltő és meglepő plakátok tervezése, melyek a fiatalokat, a fiatal felnőtteket arra biztat, hogy a mobil -, illetve okos-telefonok használati szokásaikat barátok és ismerősök jelenlétében önkritikusan gondolják át és legjobb esetben is arra ösztönözzék, hogy a mobil telefonokat a jövőben a mások iránti tisztelet figyelembevételével használják.

A plakátok elkészítésének megbízója az adott város (Nyíregyháza MJV) Önkormányzata.


Célcsoport:
Ifjúság, fiatal felnőttek, akik rendszeresen használnak mobil- illetve okostelefont.

Kötelező elemek:
A plakáton szerepelni kell:
- a szövegnek : „Sprichtst du noch oder textest du nur?”
- az adott város (Nyíregyháza város) logójának.
Alapvetően a plakátoknak plakát jelleggel kell bírniuk, azaz gyorsan és egyszerűen felfoghatónak kell lenniük. A szöveg ne legyen hosszú és a képek se legyenek túl aprólékosak, részletesek.

Technikai előírás:
A plakátokat kiállításra alkalmas állapotban kell elküldeni: DIN A3 (297 x 420 mm) formátumban + CD lemezen. Nyomtatástechnikai előírás nincs, de figyelembe kell venni, hogy a munkák DIN A1 formátumban is kinyomtathatóak legyenek.

Minden beadott munka hátoldalán fel kell tüntetni:
- az ALKOTÓ ELŐ- és UTÓNEVÉT,
- az ÉLETKORÁT,
- az ISKOLA NEVÉT, és az OSZTÁLYT /SZERVEZET
- CÍM (elérhetőség)

Határidők:

1. 2015. április 20-ig: a kész plakátok beérkezésének határideje (DIN A3+CD lemezen) Cím: 4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1. - Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Polgármesteri Kabinet Titkársága / Véghné Sinkovicz Ágnes külügyi referens/.

2. 2015. április 27-ig a helyi megbízó (Nyíregyháza MJV Önkormányzata) értékeli a beérkezett plakátokat, gondoskodik 1 db plakát kinyomtatásáról DIN A1 formátumban, valamint az összes beérkezett plakát elküldéséről Iserlohnba.

3. 2015. május 11-ig: a plakátok megérkezése Iserlohba – (Rathaus Iserlohn D- 58636 Iserlohn, Schillerplatz 7. Németország).

4. 2015. június: az összes beküldött plakát ki lesz állítva Iserlohnban, a Városházán.

5. 2015. november: a plakátakcióban részt vett összes munka Nyíregyházán is bemutatásra kerül egy kiállítás keretében.

Nyíregyháza MJV logója

Nyíregyháza MJV címere

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink


Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!