Link küldése Link küldése

Hungaricana – Tudás digitálisan
2016.06.20.Markója Szilárd, az Országgyűlési Könyvtár igazgatója a fenti adatok tükrében eredményesnek értékelte a Hungaricana egyéves munkáját, azon a konferencián, amelyet a digitalizáció fontosságáról tartottak a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

 

15 millió dokumentum

 

– A Hungaricana portál 2015-ben jött létre azzal a céllal, hogy digitalizálja a közgyűjtemények, könyvtárak, levéltárak, múzeumok felbecsülhetetlen, eszmei értékű dokumentumait. Munkásságuk eredményeként jelenleg mintegy 200 közgyűjtemény, múzeum, levéltár, könyvtár a legnagyobbaktól a legkisebbekig csatlakozott a rendszerhez, ebben most már több mint 15 millió dokumentum található – mondta Biszák Sándor, az Arcanum Adatbázis Kiadó ügyvezető igazgatója.

 

Hozzáférhető

 

– A digitalizációval nemcsak megvédhetők, de az online felületeken közzé is tehetők azok a tartalmak, zenék, irodalmi művek, filmek és más történelmi, kulturális termékek, amelyekhez egyáltalán nem vagy csak korlátozottan lehet hozzáférni – hangzott el a konferencián. Az eseményen jelen volt Nyíregyháza alpolgármestere, dr. Ulrich Attila is, aki elmondta, egy levéltárba például elég nehéz bejutnia annak, aki nem szakember, viszont az interneten digitális formában tárolt adatok bárki számára elérhetők, felhasználhatók és kutathatók, továbbá olvashatók, ezáltal az a tudás, ami régen megvolt, a jelenkor emberének az eszébe és a szeme elé kerüljön – tette hozzá az alpolgármester.

 

Szatmári lap, Nyírvidék

 

– A közgyűjtemények digitalizálási programjában aktívan részt vesz a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár is – emelte ki az intézmény vezetője, Tomasovszki Anita. Tavaly az NKA-nak köszönhetően 7 millió 620 ezer forintból sikerült 120 ezer oldal Szatmári lapot digitalizálni, így ezek is megtalálhatóak a Hungaricana adatbázisában, továbbá Szabolcs vármegye legfontosabb és leghosszabb életű heti-, majd napilapjának, a Nyírvidéknek a számai is 1880-tól 1944-ig.

 

Folyamatos digitalizálás

 

A program keretében folyamatos az alapvető helyismereti kézikönyvek, helyi folyóiratok, szaklapok, iskolai értesítők digitalizálása és publikálása. Különösen népszerű az olvasók és az internethasználók körében az 1417 darabból álló képeslapgyűjtemény. A Nyíregyházi Televízió adásainak digitalizálása, feltárása és közzététele is a program része. Továbbá a nyiregyhaza.hu oldalon Régi Nyíregyháza címmel önálló rovatot kapott a Digitális Helyismereti Archívum gyűjteménye is.

Piszár Tünde

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Ideiglenesen lezárták a Toldi utca Deák Ferenc és Kölcsey utca közötti szakaszát

Faápolási munkák miatt ideiglenesen lezárták a Toldi utca egy szakaszát.

Hidegkátyúzás a belvárosban – Folyamatos a téli útburkolati hibák javítása

Hidegkátyúzást végeztek a NYÍRVV Kft. szakemberei a belváros több útszakaszán.

Emlékdélutánt tartottak Henzsel Ágota főlevéltáros tiszteletére Nyíregyházán

A tavalyi év végén váratlanul elhunyt kollégára, kutatóra, Henzsel Ágota főlevéltárosra emlékeztek.

Fokozott rendőri jelenlét a téli időszakban – Öt tanács a Rendőr-főkapitányságtól

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának öt tanácsa.

A piros háznál parkolók figyelmét kérik!

A Vay Ádám körúti piros ház belső udvarán már korábban megváltozott a forgalmi rend.

Az Education járt és bemutatkozott a Nyíregyházi Egyetem – Folyamatos volt az érdeklődés

Az Educatio megnyitója után a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének hallgatói adtak műsort.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!