Link küldése Link küldése

Hosszadalmas és komplikált operációval távolították el a kiselefánt agyarát
2018.06.12.


Bravúros és döbbenetes elefántműtétet hajtottak végre vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Nyíregyházi Állatparkban. Gyulladás miatt eltávolították egy 3 éves elefántbika agyarát. Kito még hetekkel korábban, játék közben törte le az ékességét, ami csúnyán begyulladt. A több órás operációt egy elefántokra specializálódott állatorvos vezette, aki a Dél-Afrikai Köztársaságból érkezett. A nyugalom megzavarására alkalmas képsorok következnek.


Kábultan döntötték le a lábáról Kitot, a három éves elefántbikát. A másfél tonnás, kölyökkorban lévő állat speciális altatókeveréket kapott, majd szalmákkal tömött zsákokra fektették. Amikor az állat elkábult, infúzióra kötötték és az oxigénellátást is biztosították. Ez után kezdődhetett meg a komplikált operáció.

 

Fűrész, fúró, véső...

 

Hatalmas méretű fejjel fúrt lyukat az agyarba az állatorvos. A szakember eltávolította a gyulladt fogbelet, kitisztította az agyar belsejét. Majd a speciális szerszámokkal megkezdte ennek a módosult metszőfognak a feldarabolását. Ezt végül különböző szerszámokkal, két részletben teljesen el is távolította az elefánt állkapcsából. A műtétet egy elefántfogakra specializálódott professzor végezte, aki a Dél-Afrikai Köztársaságból utazott Nyíregyházára. Gerhard Steekamp eddig már több mint 50 elefánt agyarát kezelte. Azt mondta, viszonylag gyakran van szükség ilyen beavatkozásokra.

Az elmúlt öt évben, évente szinten három-öt hasonló elefánt operációban kellett közreműködnöm. Van, amikor több, van, amikor kevesebb munkánk akad. De ahogy látom, amikor a gondozók észreveszik, hogy az állatoknak szükségük van műtétre a problémák megoldásához, úgy egyre nő az operációk száma.

– fejtette ki Prof. Gerhard Steekamp, a University of Pretoria főiskolai tanára.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

Hosszú műtétre készültek

 

A dél-afrikai professzor munkáját a nyíregyházi kollégái is segítették. Dr. Papp Endre elmondta, egy rendkívül komplikált, több órás műtétre kellett készülniük, amire még nem volt példa Nyíregyházán.

A szokásos beavatkozások maximum egy óráig tartanak egy elefántnál a mi esetünkben. Itt viszont fel kellett készülni egy két-három, akár négy órás beavatkozásra is. Ha komplikációk léptek volna fel, ha nem csak a fogágy lett volna begyulladva, illetve további területeket is muszáj lett volna feltárni, akkor egy igen hosszúra nyúló és fájdalmas műtétről lett volna szó.

– fogalmazott dr. Papp Endre, az állatpark állatorvosa.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

Játék közben tört le

 

Kito hónapokkal korábban, játék közben törte el az agyarát. Akkor az állatorvosok kétszer is betömték a helyét, de ettől a gyulladás nem szűnt meg, ezért volt szükség az agyar teljes eltávolítására.

Ilyen előfordul az elefántoknál. Majd lenő - gondoltuk, de elég mély volt a törés. Az agyar olyan mint egy fog. Mindenki ismeri a saját fogát, tudja, hogy abban vannak erek, idegek. Kito agyara nagyon érzékennyé vált és nyitva volt felülete a pulpa irányába. A kollégák kétszer is megpróbáltak betömni, de elég sajátos technológia kell hozzá, mert látszólag kicsi az állat, de ez egy negyven centiméteres fog, ami nagyjából 5 centiméter átmérőjű volt.

– tette hozzá Gajdos László, igazgató.

 

Az elefántkölyök műtétje jól sikerült, Kito ma már együtt lakmározott a park elefántteheneivel. Az agyar helye azonban lassan gyógyul. A szakemberek azt mondják, fél évre is szükség lesz, hogy a helyén keletkezett üreg teljesen begyógyuljon.

 

Z. Pintye Zsolt

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Városi Ifjúsági Bál lesz Nyíregyházán – A velencei karnevál az idei téma

A Városi Ifjúsági Bál január 26-án a Hotel Koronában kerül megrendezésre.

Gyorsforgalmi út épül Kárpátalja felé – Az M34-es kétszer két sávon éri majd el Záhonyt

Négy sávon éri majd el Záhonynál a határt az M34-es gyorsforgalmi út.

Figyelem! Tilos korcsolyázni a Bujtosi tó jegén!

A tó körül a balesetek elkerülése érdekében tiltó táblákat is kihelyezett a NYÍRVV Nonprofit Kft.

Öt éves a Móricz Zsigmond Olvasókör – Székhelyükön ünnepelték a születésnapot!

A köszöntő szavak után fotókkal, videókkal elevenítették fel az elmúlt éveket.

Beszámoló a luxemburgi kulináris világbajnokság tapasztalatairól!

A verseny tapasztalatairól a megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tartottak beszámolót.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!