Link küldése Link küldése

Hírek az oktatási, nevelési intézményekből – Bánki: a jövő a makerek kezében van
2017.12.17.


Mindennap több száz innováció változtatja meg életünk szinte minden területét, újraírja az emberek és a világ viszonyát. A digitális gyártástól a jövőbeni élelmiszerekig, a robotikától a bioheckelésig, a drónoktól a mesterséges intelligenciáig, a Mezőgazdaság 4.0-tól, a Big Data-ig és az IoT-ig. (Megjelent a Nyíregyházi Napló december 15-ei számában.)


Az európai innováció világában a legfontosabb esemény a Rómában minden évben megrendezendő Maker Faire. A Maker Faire összegyűjti a tech-rajongókat, kézműveseket, pedagógusokat, barkácsolókat (DIY), iskolákat, egyetemeket, kutatóintézeteket, művészeket, diákokat és vállalatokat. Ez a hely a találmányok, a kreativitás és az ötletes megoldások seregszemléje.

A makerek jönnek, hogy megmutassák alkotásaikat, és egyben meg is osztják tudásukat.

A kiállítás látogatói a Maker Faire standjai között sétálgatva megpillanthatják a jövőt, és megtalálják az inspirációt, hogy maguk is a jövő feltalálói, megálmodói és megalkotói legyenek.

27 EZER DIÁK

Csak a kiállítás nyitónapján – az oktatási napon, ahol a főszereplők a diákok voltak – egész Olaszországból mintegy 27 ezer fiatal lepte el a 100 ezer négyzetméternyi területen elhelyezkedő standokat. Az Olasz Iparkamara felismerte, hogy a diákok attitűdjét kell megváltoztatni, így számunkra a belépés ingyenes volt. A kisiskolások számára számtalan lehetőség volt arra, hogy az ismeretszerzés gyakorlati oldalát is megerősítsék, hiszen a gyerekek elektromos áramköröket állítottak össze, újrahasznosított elektronikai elemekből használati cikkeket készítettek, és megismerkedtek a növények átültetésének technikájával is.

A Faire a világ legfontosabb bemutatója az innovációnak.

Családbarát rendezvény, tele van olyan találmányokkal és kreativitással, amelyek a „do-it-yourself” kultúráját ünneplik a technológiai területen a „mozgalomgyártók” alapjain. Ez az a hely, ahol minden korosztály és a rajongók találkoznak, hogy bemutassák projektjeiket, osszák meg tudásukat és bemutassák üzleti modelljüket.

A BÁNKIROBOT OLASZORSZÁGBAN

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolájában működő Bánkirobot Team immár második alkalommal képviselte hazánkat Rómában. Az Olasz Iparkamara, mint a kiállítás rendezője, ebben az évben is felhívást intézett az európai iskolák felé, jöjjenek el és mutassák be az iskolában készült érdekes projekteket. Az európai iskolák több mint 3000 projektet nyújtottak be, amiből a szervezőbizottság kiválasztott 55 iskolát, akik a házigazdái lesznek a Maker Faire Róma 2017 eseményeinek.

A legnagyobb számban természetesen az olasz iskolák képviseltették magukat, de görög, szlovén, portugál és magyar iskola is bekerült a kiválasztottak közé. Láthattunk marsjárót, focizó robotokat, robotokból álló rockzenekart.

NAGY VOLT AZ ÉRDEKLŐDÉS

A Bánkirobot Team képviseletében Tóth Bence egy siketek számára készült jeltolmács kesztyűt mutatott be az olasz közönségnek. Kísérőként segítette állni az érdeklődők rohamát Zsigó Miklós, aki a Krúdy Gyula Gimnázium tanulója, és Zsigó Zsolt, aki a Bánkirobot Team vezetője. A látogatók között az olasz siketek küldöttsége is megjelent, akik nagy érdeklődéssel figyelték a kesztyű tolmácsolását. Meglepetéssel vették tudomásul, hogy már a kenyér szót is másképpen mutatja egy magyar siket, mint ők. Sok sikert kívántak a fejlesztéshez, és nagy reményeket fűznek ahhoz is, hogy ez a hasznos kiegészítő a későbbiekben az ő életüket is megkönnyítheti.

Új ötletekkel, céges kapcsolatokkal és kipróbálásra váró eszközökkel, alkatrészekkel érkezett haza a Bánkirobot Team. Reméljük, hogy a következő kiállításon újra ott lehetünk!

 

Zsigó Zsolt

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Egyirányú lett a Toldi utca egy szakasza – Tábla hívja fel a figyelmet a változásra!

Egyirányúsították a Toldi utca Malom és Tűzoltó utca közötti szakaszát.

Gallyaznak a város több pontján – Fokozott figyelemmel közlekedjenek

Gallyazási munkálatokat végeznek a NYÍRVV szakemberei többek között a Dohány utcán.

Bejárták a palotát – Tűzcsapokat és menekülési útvonalakat is ellenőriztek

Helyismereti bejárást tartottak a katasztrófavédelem nyíregyházi tűzoltói.

Hogyan kezeljük a stresszt? – A cél a megelőzés, az egészség megőrzése

Előadást tartottak a stressz források kezelhetőségéről.

Négyes karambol! – A 41-es bevezető szakaszán történt a baleset, jelentős az anyagi kár

Baleset történt a 41-es főút bevezető szakaszán, Napkor és Oros között csütörtök délelőtt.

Egy hét Szigligeten – Felejthetetlen élményekkel gazdagodtak a kodályos táborozók

A Kodály Zoltán Általános Iskola diákjai és tanárai évek óta örömmel indul útnak Szigligetre.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!