Link küldése Link küldése

Hihetetlen – Robotok és varrógépek kötöttek barátságot Nyíregyházán!
2018.11.06.


Digitális alkotóműhelyektől várja a kormány a magyar szakképzés megújítását és azt, hogy minél több diák tanuljon valamiyen szakmát. Ez derült ki a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyének átadásán. A műhelyben hagyományos és elektronikus eszközökkel, játékos formában lehet tanulni. Egy éven belül az ország összes szakképző centrumában kialakítanak majd ilyen digitális alkotóműhelyeket.


Hagyományos eszközökkel készült egy képkeret, miközben egy másik diák már a bele illő fotót nyomtatta. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum vadonatúj Digitális Közösségi Alkotóműhelyében az asztalos szakmát így kötötték össze a számítástechnikával. A digitális alkotóműhelyben jól megfér a fűrész, a varrógép a lézervágóval, a 3D nyomattóval és a játékrobotokkal. A célja az, hogy a modern technológiák beépüljenek az iskolai oktatásba. A diákok játékos formában kedveljék meg a szakmákat.

Vonzóvá kell tennünk a szakképzést és ezek a gépek, az alapfelszereltség lehetővé teszi, hogy bárki, aki ide bejön egy ötlettel és szakmai segítséggel meg tudja azt valósítani. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos szakképesítések mellett megjelenjenek a robotok, drónok, azok az eszközök, amelyek azt gondolom, hogy közel állnak a fiatalokhoz.

– fogalmazott Gurbánné Papp Mária, aNyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Robot vitte a távirányítót

Egy LEGO robot szállította a távirányítót a digitális alkotóműhely hivatalos megnyitásához és egy gombnyomással át is adták a speciális oktató csarnokot. A hagyományos és a digitális eszközök felhasználásával egy vadonatúj oktatási tér jött létre, amivel az egész szakképzést kívánja a kormányzat megreformálni. Erről már a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár beszélt. Hozzáfűzte, egy éven belül az ország mind a 44 szakképzési centrumában kialakítanak digitális alkotóműhelyeket. Ezzel vennék rá a diákokat, hogy szakmát tanuljanak.

A célunk az, hogy a szakgimnáziumok a mérnökképzés előszobái legyenek, hogy a szakgimnáziumok versenyre tudjanak kelni a legjobb gimnáziumokkal és gyakorlatilag ezáltal a legjobb gyerekek válasszák a szakképzést. Ebben van a gazdaság jövője, ebben van a további növekedésünk jövője.

– hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelye 300 négyzetméteres és a kialakítása 30 millió forintba került. A fejlesztéshez szükséges forrást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program biztosította.

Nyíregyháza fejlődési periódusban

Számos infrastrukturális fejlesztés és beruházás jellemzi a várost. Erről már a polgármester beszélt. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, az önkormányzat az oktatási intézmények rekonstrukcióját is támogatja.

Ebben és a következő évben együtt több mint 4,2 milliárd forintos fejlesztést valósít meg az önkormányzatunk, óvodákban, bölcsődékben illetve iskolákban. Konkrétan a Szakképzési Centrum tanintézményei között idén a Sipkay, jövőre pedig az ÉVISZ felújítását vállaljuk.

– emelte ki dr. Kovács Ferenc, polgármester.

 

A Nyíregyházi Szakképzési Centrumhoz 10 tagintézmény tartozik, amelyekben összesen 7500 diák tanul. A polgármester kiemelte, minden olyan beruházást támogat a város, ami erősíti a helyi gazdaság fejlődését.

 

Z. Pintye Zsolt

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Karbantartási munkálatok miatt szünetelni fognak a határátléptetések

A hálózatfejlesztések a közúti és vasúti határátkelőhelyeket is érintik.

Örökségtúra a Felső-Tisza-vidéken, a Középkori Templomok Útján – Az ismeretlen Szatmár

A Középkori Templomok Útja Egyesület újabb túrára invitálja az érdeklődőket.

Baleset a felüljárón – Métereken át maga előtt tolta a vétlen járművet egy teherautó

Hétfő este a Tiszavasvári úti felüljáró tetején egy nyerges vontató szabálytalanul váltott sávot.

Totálkárosra égett egy személygépkocsi a Garibaldi utcán kedd reggelre

Ma hajnalban a Garibaldi utcán kigyulladt egy személygépkocsi.

Közel 40 méteren keresztül tolt maga előtt egy járművet egy kisteherautó

Tegnap délután a Korányi Frigyes utcán egy teherautó figyelmetlenül váltott sávot.

Befejeződött a Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményének korszerűsítése

Több intézményt is felújítottak az elmúlt hónapokban Nyíregyházán.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!