Link küldése Link küldése

„Hétköznapi hősök" a magyar tenger partján
2017.07.16. Már két hét eltelt azóta, hogy útra kelt az elsõ csapat a Balaton partjára, hogy a Magyar Vöröskereszt ifjúsági önkénteseként szolgálatot lássanak el. Persze, õket még folyamatosan továbbiak követik, hiszen a fiatalok 12 település (Alsóörs, Balatonudvari, Révfülöp, Badacsony, Balatonberény, Balatonmáriafürdõ, Balatonfenyves, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszemes, Balatonszárszó, Balatonföldvár) 18 strandján, 7 turnusban – ha a helyzet megköveteli – nyújtanak elsõsegélyt június 30. és augusztus 20. között, mindennap 10 és 18 óra között.

KÖZEL 3000 ESETBEN SEGÍTETTEK

Idén már 11. alkalommal indította el a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt a balatoni elsõsegélynyújtó szolgálatát a gondtalan pihenés érdekében. Tavaly a fiatalok 2710 esetben segítettek, sõt egyszer életet is mentettek. A 2007-es indulás óta összesen 33 351 sérülést láttak el. A leggyakoribbak közé tartozott a kagyló okozta vágás, a rovarcsípés, a különbözõ sportsérülések, és ötször végeztek közvetlen életmentõ beavatkozást is. Tavaly például az elsõ turnusban két Szolnok megyei lány hajtott végre újraélesztést egy férfin, aki a vízen elaludt és elmerült. A beavatkozás sikeres volt, és a sérültet átadták a mentõszolgálatnak. Aki elmúlt 16 éves, és rendelkezik elsõsegélynyújtás tudással, az még most is jelentkezhet a programra...
Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója a Nyíregyházi Napló érdeklõdésére elmondta, a Balaton partján szolgálatot teljesítõ önkéntesek feladata a vízben és a vízparton szerzett sérülések ellátása, szükség esetén mentõ hívása, illetve a strandolók tájékoztatása is, ezért rendelkeznek nemcsak a naponta megadott UV-sugárzási értékekkel, hanem vízhõmérsékleti adatok és a közelben lévõ orvosi ellátások, gyógyszertárak, kórházak, ügyeletek címeivel is. Felszerelésük között pedig megtalálható mindenféle kötszer, fertõtlenítõ szer, kullancskiszedõ csipesz és ragtapasz is.

ÉTKEZÉST ÉS SZÁLLÁST IS BIZTOSÍTANAK

Az önkéntesek számára a Magyar Vöröskereszt – a szolgálat teljesítéséhez – biztosítja az egyenruhát, a napi háromszori étkezést (reggeli, ebéd, vacsora), a napi 2 liter folyadékot (1,5 l ásványvíz és 0,5 l üdítõ), a vonattal történõ utazás költségeinek megtérítését (megyeszékhely–Balatonszemes között, szálláshely–szolgálati hely–szálláshely között), a szállást, az X-BLS és a szolgálatra elsõsegélynyújtó tréninget, a baleset- és felelõsségbiztosítást a szolgálati idejére, valamint eszközöket a szolgálat ellátásához.

STRANDONKÉNT KÉT FÕ

– Turnusonként 36 fõ lát el napi szolgálatot, strandonként pedig 2 fõ. Õket két turnusvezetõ kíséri – folytatta a tájékoztatást a megyei igazgató. A fiatalok számára mindig szerdánként indul a program, ekkor érkeznek meg a táborba, ami Balatonszemesen van. Ezt követi csütörtökön egy helyi képzés, amelyen például felkészítjük õket a sérülések mérlegelésére, valamint arra, hogy mely esetekben kell mentõt hívniuk, majd pénteken szolgálatba állnak egészen a következõ hét csütörtökig. Másnap, pénteken pedig utaznak haza.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az 5. turnusban lát el szolgálatot, július 26. és augusztus 4. között az Észak-Alföldi Régió idõszakában. Ez azonban nem zárja ki annak a lehetõségét, hogy a megyei önkéntesek más régióhoz és más idõponthoz csatlakozzanak. A jelentkezõket folyamatosan várják! Érdeklõdni az alábbi e-mail címen lehet: bernadett.kondor@voroskereszt.hu.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)

A szolgálat ellátására az alábbi feltételek mellett jelentkezhetnek az önkéntesek:
– a jelentkezõk 16. életévüket betöltötték (az adott turnus megkezdéséig),
– a jelentkezõk rendelkeznek minimum alapfokú elsõsegélynyújtó ismeretekkel és azt a gyakorlatban is alkalmazni tudják (az ismeretekrõl igazolás szükséges: alapfokú vagy magasabb elsõsegélynyújtó vizsga, társadalmi elsõsegélynyújtó vizsga, egyéb),
– a jelentkezõk a turnus teljes ideje alatt tudják vállalni a szolgálatot („részmunkára” lehetõséget nem tudnak biztosítani).

(Fotó: interrnet)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Nyílt kollaborációt látott szocialista önkormányzati képviselőknél Szigetvári

Megkezdte az Együtt az aláírásgyűjtést Nyíregyházán is a 2018-as országgyűlési választásokra.

Járvány – Egy hét alatt közel másfélszeresével nőtt az influenza gyakorisága megyénkben

A legtöbb háziorvosnál már tavaly november elején kérhették az influenza elleni védőoltást.

Tévhit, hogy egyirányú utcában forgalommal szemben lehet kerékpározni

Ez csak akkor szabad, ha azt tábla és burkolatjel jelzi.

Szabolcs Kupa – Fodrászok, kozmetikusok és műkörömépítők versengenek hétvégén

A Szabolcs Kupán minden évben mesterfodrászok, sminkesek és műkörömépítők versenyeznek.

Teljes látogatási tilalom a Mátészalkai Kórházban

Már a Mátészalkai Kórházban is él a látogatási tilalom.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!