Link küldése Link küldése

„Hétköznapi hősök" a magyar tenger partján
2017.07.16. Már két hét eltelt azóta, hogy útra kelt az elsõ csapat a Balaton partjára, hogy a Magyar Vöröskereszt ifjúsági önkénteseként szolgálatot lássanak el. Persze, õket még folyamatosan továbbiak követik, hiszen a fiatalok 12 település (Alsóörs, Balatonudvari, Révfülöp, Badacsony, Balatonberény, Balatonmáriafürdõ, Balatonfenyves, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszemes, Balatonszárszó, Balatonföldvár) 18 strandján, 7 turnusban – ha a helyzet megköveteli – nyújtanak elsõsegélyt június 30. és augusztus 20. között, mindennap 10 és 18 óra között.

KÖZEL 3000 ESETBEN SEGÍTETTEK

Idén már 11. alkalommal indította el a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt a balatoni elsõsegélynyújtó szolgálatát a gondtalan pihenés érdekében. Tavaly a fiatalok 2710 esetben segítettek, sõt egyszer életet is mentettek. A 2007-es indulás óta összesen 33 351 sérülést láttak el. A leggyakoribbak közé tartozott a kagyló okozta vágás, a rovarcsípés, a különbözõ sportsérülések, és ötször végeztek közvetlen életmentõ beavatkozást is. Tavaly például az elsõ turnusban két Szolnok megyei lány hajtott végre újraélesztést egy férfin, aki a vízen elaludt és elmerült. A beavatkozás sikeres volt, és a sérültet átadták a mentõszolgálatnak. Aki elmúlt 16 éves, és rendelkezik elsõsegélynyújtás tudással, az még most is jelentkezhet a programra...
Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója a Nyíregyházi Napló érdeklõdésére elmondta, a Balaton partján szolgálatot teljesítõ önkéntesek feladata a vízben és a vízparton szerzett sérülések ellátása, szükség esetén mentõ hívása, illetve a strandolók tájékoztatása is, ezért rendelkeznek nemcsak a naponta megadott UV-sugárzási értékekkel, hanem vízhõmérsékleti adatok és a közelben lévõ orvosi ellátások, gyógyszertárak, kórházak, ügyeletek címeivel is. Felszerelésük között pedig megtalálható mindenféle kötszer, fertõtlenítõ szer, kullancskiszedõ csipesz és ragtapasz is.

ÉTKEZÉST ÉS SZÁLLÁST IS BIZTOSÍTANAK

Az önkéntesek számára a Magyar Vöröskereszt – a szolgálat teljesítéséhez – biztosítja az egyenruhát, a napi háromszori étkezést (reggeli, ebéd, vacsora), a napi 2 liter folyadékot (1,5 l ásványvíz és 0,5 l üdítõ), a vonattal történõ utazás költségeinek megtérítését (megyeszékhely–Balatonszemes között, szálláshely–szolgálati hely–szálláshely között), a szállást, az X-BLS és a szolgálatra elsõsegélynyújtó tréninget, a baleset- és felelõsségbiztosítást a szolgálati idejére, valamint eszközöket a szolgálat ellátásához.

STRANDONKÉNT KÉT FÕ

– Turnusonként 36 fõ lát el napi szolgálatot, strandonként pedig 2 fõ. Õket két turnusvezetõ kíséri – folytatta a tájékoztatást a megyei igazgató. A fiatalok számára mindig szerdánként indul a program, ekkor érkeznek meg a táborba, ami Balatonszemesen van. Ezt követi csütörtökön egy helyi képzés, amelyen például felkészítjük õket a sérülések mérlegelésére, valamint arra, hogy mely esetekben kell mentõt hívniuk, majd pénteken szolgálatba állnak egészen a következõ hét csütörtökig. Másnap, pénteken pedig utaznak haza.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az 5. turnusban lát el szolgálatot, július 26. és augusztus 4. között az Észak-Alföldi Régió idõszakában. Ez azonban nem zárja ki annak a lehetõségét, hogy a megyei önkéntesek más régióhoz és más idõponthoz csatlakozzanak. A jelentkezõket folyamatosan várják! Érdeklõdni az alábbi e-mail címen lehet: bernadett.kondor@voroskereszt.hu.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)

A szolgálat ellátására az alábbi feltételek mellett jelentkezhetnek az önkéntesek:
– a jelentkezõk 16. életévüket betöltötték (az adott turnus megkezdéséig),
– a jelentkezõk rendelkeznek minimum alapfokú elsõsegélynyújtó ismeretekkel és azt a gyakorlatban is alkalmazni tudják (az ismeretekrõl igazolás szükséges: alapfokú vagy magasabb elsõsegélynyújtó vizsga, társadalmi elsõsegélynyújtó vizsga, egyéb),
– a jelentkezõk a turnus teljes ideje alatt tudják vállalni a szolgálatot („részmunkára” lehetõséget nem tudnak biztosítani).

(Fotó: interrnet)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Villámcsődület a belvárosban – Folytatódik a Helló Nyíregyháza!

A zene és tánc a ugyancsak pörgő üteme a közönséget is felvillanyozta.

Április 30-ig várják a jelöléseket az Év Védőnője 2018. díjra

2011-ben alapították meg az Év Védőnője Díjat.

Akiknek mindenük a Fizika

Egy rendhagyó "fizika foglalkozáson" vehettek részt pénteken a Helló Nyíregyháza résztvevői.

Üdvözlet a magasból – Helló Nyíregyháza madártávlatból

Eljött városunk idei legvidámabb napja, amelyet az időjárás is a kegyeibe fogadott.

Helló Nyíregyháza! köszönéssel hetedik alkalommal üdvözölték egymást az emberek

A Helló Nyíregyháza! már hagyományosan a város turisztikai szezonnyitó eseményének számít.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!