Link küldése Link küldése

Hatvan éve tört fel a sóstói gyógyvíz!
2018.03.04.


200 éves fürdőkultúránkban mérföldkő volt az 1958-as esemény. (Megjelent a Nyíregyházi Napló március 2-ai számában.)


Hazánk olyan termálvízkinccsel rendelkezik, amely mind mennyiségében, mind minőségében kiemelkedőnek számít világviszonylatban is. A magyar hévizek hatásukat tekintve egyedülállóak, sehol máshol nem található ilyen magas hőmérsékletű és oldott ásványianyag-tartalmú, egyben megannyi betegség kezelésére, megelőzésére alkalmas termál- és gyógyvíz. Magyarország területének 80 százaléka alatt lelhető fel termális ásvány-, illetve gyógyvíz – köztük nálunk, Nyíregyházán is. E téren hatvan éve nagy dolog történt...

Megyénkben jelenleg 32 mélyfúrású termálkút biztosítja a közfürdők, uszodák melegvíz-bázisát, amelyből 7 a nyíregyházi fürdőket üzemeltető Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. működési területén található. A Júlia fürdő termálvíz-ellátását 1, a Sóstón üzemelő fürdők (Aquarius Élményfürdő, Aquarius fürdőgyógyászat, Parkfürdő, Fürdőház, Tófürdő) vízigényét 6 termálvízforrás biztosítja.

Gyógyvíz 1000 méterről

A nyíregyházi fürdők üzemeltetése céljából mintegy 420 ezer köbméter, 52 oC hőmérsékletű, orvosilag minősített gyógyvizet hoznak a felszínre évente. A közel 1000 méter mélységből kitermelt gyógyvíz magas, átlagosan 4000 mg/liter oldottanyag-tartalmú, nátrium-kloridos, hidrogén-karbonátos, jódos, brómos ásványvíz.

Hatvan éve tört felszínre

Városunk mintegy 200 évre visszanyúló fürdőkultúrájában mérföldkövet jelentett az első mélyfúrású termálkút létesítése. Az 1950-es években a térségben elkezdett geológiai kutatások Pávai Vajna Ferenc nevéhez köthetők. Nyíregyházán is az ő tervezési és kivitelezési elképzelései, tanácsai alapján indult meg a munka, melynek eredményeként a Sóstói-tó partján 1958. március 3-án 52 oC hőmérsékletű hévíz tört a felszínre. A kút kivitelezője a Ceglédi Mélyfúró Vállalat volt. Még ebben az évben készült el az Igrice patak partján a 2. számú termálkút. Ezeket követte további 4 termálforrás létesítése 1961-ben, 1968-ban, 1991-ben és 2011-ben Sóstón, illetve 1968-ban a Júlia fürdő területén.

Az archív felvételen még a fúrótorony is látható a csónakázótó hátterében, a mai Parkfürdő területén.

Hatszögű, olasz, iker termál

Ezzel indult el az a fürdőfejlesztési folyamat, amely a mai napig tart. A kezdetet a sóstói tavak északi partjánál elhelyezkedő mintegy 8 hektárnyi őspark területén a Parkfürdő építése jelentette. Ez először 3 medencével, az 1000 köbméteres (a köznyelvben hatszögűnek is becézett) termálmedencével, a 60 köbméteres gyermekmedencével és a 8 pályás, 50 méteres úszómedencével nyitotta meg kapuit 1962. május 1-jén. A növekvő vendégigények kielégítésére újabb medencék létesültek, 1974-ben az „olasz” medencével, 1978-ban az iker termálmedencével, 1981-ben egy iker gyermekmedencével bővült a vízfelület. Az „olasz” medence nevének eredete érdekes, mert bár valóban egy fiatalos gigoló benyomását kelti, becenevét pusztán a kezdeti gépészeti technológiája adta, mely az olaszországi Castilione cégtől származott.

A multifunkciós Júlia

A városlakók köztisztasági fürdőzési igényeit kielégítendő 1972-ben épült meg a Júlia fürdő a Malom utcán, amely a későbbiekben egy több ütemben zajló rekonstrukció révén vált multifunkcionális gyógyfürdővé. A név eredete itt is érdekes, hiszen a mai fürdő helyén 1897-ben épített korszerű gőzmalmot Schlichter Gyula, aki lányáról, Júliáról nevezte el a malmot, így a névválasztás adta magát a fürdő esetében is.

XXI. századi fürdőkultúra

A fürdőfejlesztések jelentős állomása volt a Széchenyi-terv keretében 2005-ben megépült Aquarius Élményfürdő, amely a fürdőszolgáltatások vezérterméke lett városunkban. A 2011 nyarára megvalósult nagyívű fejlesztésnek köszönhetően a XXI. század fürdőkultúrája bontakozott ki a Parkfürdőben. Korszerű beléptető- és öltözőrendszer, élmény-, sport- és gyógymedencék, attraktív vendéglátóegységek, különleges zöldfelület és növényvilág, funkcionális térkapcsolatok, parkbútorok, video- és hangrendszer, világítástechnika tette európaivá a strandot.

Elismert gyógyvíz minősítés

A fürdők üzemeltetését végző gazdasági társaság fontos feladatának tekintette, hogy a kitermelt termálvízkincs valamennyi forrása elismert gyógyvíz minősítést kapjon. A korábbiakban ilyen minősítéssel csak három termálkút rendelkezett. 1985-86. években a Jósa András Kórház jeles orvosai, dr. Varjú Tibor, dr. Papp István és dr. Berecz Ilona „kettős vak” kísérletet végeztek klinikai körülmények között, a sóstói termálvíz gyógyító hatását vizsgálva. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy az I-es, II-es és IV-es számú kútból kitermelt termálvíz sikeresen alkalmazható számos mozgásszervi betegség gyógykezelésére. A kísérlet eredményeire alapozva az Egészségügyi Minisztérium az „elismert gyógyvíz” minősítést engedélyezte az üzemeltető számára.

A Júlia népszerűsége töretlen, felújítása folytatódik.

Gyógyfürdőink lettek

2012. évben a még nem minősített III-as, V-ös és VI-os, valamint a Júlia termálkút vize is gyógyvíz minősítést nyert, így végre lehetővé vált a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. által üzemeltetett fürdők gyógyfürdővé minősítése. A társaság az Országos Tisztiorvosi Hivatalnál kezdeményezte a sóstói Parkfürdő, az Aquarius Élményfürdő, a Fürdőház, valamint a Júlia fürdő tekintetében a gyógyfürdő megnevezés engedélyezését. Az OTH a benyújtott dokumentációk, az elvégzett vizsgálatok és a helyszíni szemle alapján hozott határozatában valamennyi fürdőben engedélyezte a gyógyfürdőintézmény megnevezés használatát, így Nyíregyháza az ország legjelentősebb gyógyfürdővárosainak sorába került.

Gyógyhely lett Sóstó

Következő célként Sóstógyógyfürdő gyógyhelyként történő elismerése fogalmazódott meg. A gyógyhely cím elnyerése olyan turisztikailag különleges települések sorába emeli a városrészt, mint Hévíz, Parád, Harkány vagy Gyula. A hosszas hatósági eljárás eredményeként megállapítást nyert, hogy a településrész rendelkezik elismert gyógytényezőkkel (gyógyvíz, gyógyklíma), a gyógytényezők igénybevételének gyógyintézményi feltételeivel, a gyógyítás zavartalanságát, nyugalmat biztosító környezeti feltételekkel (megfelelő zajszint, előírt levegőtisztaság, rendezett környezet, kiterjedt zöldfelületek), a pihenés infrastruktúrájának teljességével. Az illetékes eljáró hatóság 2013. évben határozatában Sóstógyógyfürdőt az ország tizenharmadik gyógyhelyévé minősítette.

Gyógyászattal bővülő élményfürdő

Ezen szakmai eredmények alapján került sor az Aquarius Élményfürdő bővítésére. 2015-ben egy 1400 négyzetméter alapterületű, korszerű fürdőgyógyászati szárnnyal gazdagodott a komplexum, benne fürdőorvosi ellátással, balneo- és fizikoterápiás részleggel. Ezen túl mobil sátorfedést kapott az 50 méteres uszoda, így alkalmassá vált a téli üzemeltetésre is, ami létfontosságú volt a városi vízi sportok és úszásoktatás számára.

Ötcsillagos tanúsítások

A nyíregyházi fürdők az elmúlt időszakban mutatott dinamikus fejlődését mintegy megkoronázandó, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. 2016-ban pályázatot nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztérium által létrehozott és működtetett nemzeti tanúsító védjegy elnyerése céljából. A védjegyet gyógyfürdő, élményfürdő és strandfürdő kategóriákban pályázták. A Magyar Fürdőszövetség minősítő szakbizottsága által lefolytatott eljárás rendkívül szigorú kritériumrendszere alapján a Parkfürdő, az Aquarius Élményfürdő és az Aquarius fürdőgyógyászat a legmagasabb, ötcsillagos minősítést nyerték el!

Újabb korszerűsítések

Természetesen a fürdők és azok környezetének fejlesztési folyamata ezzel nem állt meg. 2018 nyarán indul a Júlia fürdő épületenergetikai rekonstrukciója. A fürdőben megvalósuló korszerűsítési munkákat mintegy 190 millió forint ráfordítással tervezi az üzemeltető. A tervezési munkákat követően, várhatóan a nyári strandszezon után megkezdődik a Tófürdő felújítása, amely 223 millió forintos beruházási összeg felhasználásával nyer új, de a hagyományokon nyugvó arculatot, szolgáltatási rendszert. Büszkén mondhatjuk el: kezdetben volt a termálvíz, amely olyan világot teremtett a nyíregyháziak és az ide látogató turisták számára, melyben testet, lelket gyönyörködtető élmények részesei lehetnek. Városunk fürdőkultúrája pedig tovább fejlődik, hogy szeretve kedvelt pihenőhelyünk még hosszú éveken át fogadhassa a következő generációk sorát.

 

Forrás: Sóstó-Gyógyfürdők Zrt., Kelet-Magyarország

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek – Lapok a Nyírvidék történetéből 1.

A várostörténeti rovat cikkeinek megírásához alapvető forrásként használom a Nyírvidék című lapot.

Amiről az utcák mesélnek... – Osztrák-Magyar Bank

Az Osztrák-Magyar Bankot 1878-ban alapították.

Pénzügyi palotából múzeum

A palota építését a városlakók részérõl élénk érdeklõdés kísérte.

Pénzügyi palotából múzeum

Az épület terveit Maróthy Kálmán nyugállományú mérnökkari ezredes készítette el.

Zsidó hõsi halottak emlékmûve

Városunk több emlékjellel õrzi az elsõ világháborúban hõsi halált haltak emlékét.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!