Link küldése Link küldése

Hármas évforduló a Kodály Zoltán Általános Iskolában
2018.04.17.


A zenei tagozat 60. esztendejét, a Kodály Társaság 4 évtizedét, és a Cantemus Vegyeskar megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelték a Kodály Zoltán Általános Iskolában.


20-40-60 év, és már csak az adatok miatt egy 5/4-es Kodály szobor. Ez a bronz portré fogadja minden reggel a diákokat a kapu után. Egy szellemi óriás. Az ő tanításaira és elveire épül a zeneoktatás, immáron 60 éve. Az egykori 4-es iskolában, a mai evangélikusban Kovács Lászlóné Judit néni és Petneházi tanár úr indította a tagozatot. Már ők is tudták, mire jó a zene.

Minimum Platónig kellene visszamennünk a történelemben, aki a zenei nevelést a legfontosabbnak tartotta egy társadalom, egy ország életében. Az ő jelszava: Jó zene, jó államvezetés! Ma is azt szeretném, ha ezt sokan komolyan gondolnák. Mi itt a Kodály Iskolában megfogadtuk a tanácsát. És mivel Kodály ismerte az ókori bölcsek tanítását, ő maga is ezt forszírozta. Ma már a tudósok is bebizonyították, hogy mind Platónnak, mind Kodálynak teljesen igaza volt, a korai időszakban való zenével és a művészettel való kapcsolat átalakítja az agy működését.

– fogalmazott a muzsika fontosságáról Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Nemzet Művésze.

2001 augusztusában költözött az egykori 4-es iskola a Vay Ádám körútra, a mai épületbe. Itt helye van a Nyitnikék és a Napsugár énekkarnak, illetve a Cantemus Kóruscsalád minden tagjának, a Gyermekkarnak, a Fiú kórusnak és a Vegyeskarnak is. Impozáns koncertterem, próbatermek, hangszeres szobák és szaktantermek segítik az oktatást. Körzethatárok nem kötik az iskolavezetést, így a város egész területéről, sőt annak vonzáskörzetéből is fogadnak diákokat.

Gyerekeink a kiváló énekhang mellett minden másban jeleskednek. Legyen az tanulmányi eredmény, verseny, vagy éppen a sport. Éppen ez a tartás, ez a fajta életszemlélet, amit már a hatodik életévüket betöltött gyerekek itt a Kodályban elsősként megtapasztalnak, filozófiájukká válik, és talán ez marad örökké az első iskola, az anyaiskola, hiszen középiskolából is visszajárnak.

– így gondolkodik a Kodály Iskoláról Baloghné Németh Szilvia intézményvezető.

Ki tudja, hány diák végzett 60 év alatt a Kodályban. Az viszont bizonyos, hogy csak az idei tanévben 60-nál is több olyan szülő van, aki maga is idejárt. De 3-4 generációs családok is léteznek az oktatási intézményben

20.születésnapját ünnepelte a Cantemus Vegyeskar a jubileumi hangversenyen. Ez talán már a szülők fóruma és lehetősége a zeneművészet egén, Szabó Soma Liszt-díjas karnagy irányításával.

A koncertnapon kapott helyet a 40 éves Kodály Társaság jubileuma is, hiszen Szabó Dénes vállalta a Társaság vezetését. Az országban elsők között alakult a csoport. 1978-ban Tarcai Zoltán főiskolai tanár, karvezető volt, aki meggyújtotta a muzsika fáklyáját.

Egész embert kíván a feladat, de jó talaja a zenei hagyományok ápolásának mind az iskola, mind az itt működő énekkarok. Mára 700 tagot számlál a megyei tagcsoport, de mint Szabó Dénes elnök úr nyilatkozta a Települési Értéktár Bizottság rendezvényén, akkor lesz boldog, ha két ezren lesznek, hiszen akkor valósulhat meg a kodályi álom az éneklő nemzetről.

 

Matyasovszki Edit

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

A harmadik adventi gyertya meggyújtására is tömegek voltak kíváncsiak a Kossuth téren

A gyertyagyújtást követően, Vastag Tamás koncertjét élvezhették a térre kilátogatók.

Fittkarácsony Béres Alexandrával – Lezárult az idei Mozdulj Nyíregyháza! programsorozat

Folyamatosan bővíteni kell az órákat és minden évben új elemeket is beépítenek a szervezők.

Emelkednek idén a karácsonyfaárak

Méterenkénti ára a 3200 forintot is elérheti.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!