Link küldése Link küldése

Hármas évforduló a Kodály Zoltán Általános Iskolában
2018.04.17.


A zenei tagozat 60. esztendejét, a Kodály Társaság 4 évtizedét, és a Cantemus Vegyeskar megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelték a Kodály Zoltán Általános Iskolában.


20-40-60 év, és már csak az adatok miatt egy 5/4-es Kodály szobor. Ez a bronz portré fogadja minden reggel a diákokat a kapu után. Egy szellemi óriás. Az ő tanításaira és elveire épül a zeneoktatás, immáron 60 éve. Az egykori 4-es iskolában, a mai evangélikusban Kovács Lászlóné Judit néni és Petneházi tanár úr indította a tagozatot. Már ők is tudták, mire jó a zene.

Minimum Platónig kellene visszamennünk a történelemben, aki a zenei nevelést a legfontosabbnak tartotta egy társadalom, egy ország életében. Az ő jelszava: Jó zene, jó államvezetés! Ma is azt szeretném, ha ezt sokan komolyan gondolnák. Mi itt a Kodály Iskolában megfogadtuk a tanácsát. És mivel Kodály ismerte az ókori bölcsek tanítását, ő maga is ezt forszírozta. Ma már a tudósok is bebizonyították, hogy mind Platónnak, mind Kodálynak teljesen igaza volt, a korai időszakban való zenével és a művészettel való kapcsolat átalakítja az agy működését.

– fogalmazott a muzsika fontosságáról Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Nemzet Művésze.

2001 augusztusában költözött az egykori 4-es iskola a Vay Ádám körútra, a mai épületbe. Itt helye van a Nyitnikék és a Napsugár énekkarnak, illetve a Cantemus Kóruscsalád minden tagjának, a Gyermekkarnak, a Fiú kórusnak és a Vegyeskarnak is. Impozáns koncertterem, próbatermek, hangszeres szobák és szaktantermek segítik az oktatást. Körzethatárok nem kötik az iskolavezetést, így a város egész területéről, sőt annak vonzáskörzetéből is fogadnak diákokat.

Gyerekeink a kiváló énekhang mellett minden másban jeleskednek. Legyen az tanulmányi eredmény, verseny, vagy éppen a sport. Éppen ez a tartás, ez a fajta életszemlélet, amit már a hatodik életévüket betöltött gyerekek itt a Kodályban elsősként megtapasztalnak, filozófiájukká válik, és talán ez marad örökké az első iskola, az anyaiskola, hiszen középiskolából is visszajárnak.

– így gondolkodik a Kodály Iskoláról Baloghné Németh Szilvia intézményvezető.

Ki tudja, hány diák végzett 60 év alatt a Kodályban. Az viszont bizonyos, hogy csak az idei tanévben 60-nál is több olyan szülő van, aki maga is idejárt. De 3-4 generációs családok is léteznek az oktatási intézményben

20.születésnapját ünnepelte a Cantemus Vegyeskar a jubileumi hangversenyen. Ez talán már a szülők fóruma és lehetősége a zeneművészet egén, Szabó Soma Liszt-díjas karnagy irányításával.

A koncertnapon kapott helyet a 40 éves Kodály Társaság jubileuma is, hiszen Szabó Dénes vállalta a Társaság vezetését. Az országban elsők között alakult a csoport. 1978-ban Tarcai Zoltán főiskolai tanár, karvezető volt, aki meggyújtotta a muzsika fáklyáját.

Egész embert kíván a feladat, de jó talaja a zenei hagyományok ápolásának mind az iskola, mind az itt működő énekkarok. Mára 700 tagot számlál a megyei tagcsoport, de mint Szabó Dénes elnök úr nyilatkozta a Települési Értéktár Bizottság rendezvényén, akkor lesz boldog, ha két ezren lesznek, hiszen akkor valósulhat meg a kodályi álom az éneklő nemzetről.

 

Matyasovszki Edit

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Villanyoszlopot tört egy személygépkocsi Bedőbokornál, százan maradtak áram nélkül

Délelőtt Bedőbokornál egy autós letért az útról, árokba hajtott, majd kitört egy villanyoszlopot.

Szabó Ilonát 90. születésnapja alkalmából köszöntötték Nyíregyházán

90. születésnapja alkalmából Szabó Ilonát köszöntötte Mussó László önkormányzati képviselő.

Régi hagyomány, hogy a családok gyermekeik születését egy facsemete elültetésével ünneplik

2015-ben indította el Nyíregyháza önkormányzata és a városüzemeltető cég az Újéletfa-projektet.

Szív Világnapja rendezvény a Kossuth téren – Fontos a prevenció

Ingyenes szűrővizsgálatokkal várják az érdeklődőket a Szív Világnap alkalmából a Kossuth térre.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!