Link küldése Link küldése

Hallgatói szerződés – százezrekbe kerülhet
2017.09.13.Időben kell végezni!

 

2012-ben vezették be a hallgatói szerződéseket, azóta valamennyi állami ösztöndíjas elsős egyetemistával, főiskolással aláíratják azt. Beiratkozásnál többek között azt is vállalják a hallgatók, hogy a képzési idő másfélszerese alatt megszerzik diplomájukat. A legtöbb hallgató koncentrál tanulmányaira, hiszen ha oklevélszerzési határidejük lejár, akkor az ösztöndíj felét, tehát akár több százezer forintot is fizethetnek.

 

Nem egyedi eset...

 

Szerkesztőségünket egy egykori egyetemista kereste meg. Ő 2012. szeptemberében kezdte meg ösztöndíjas, 7 féléves alapképzését, majd időben, 2016. januárjában államvizsgázott, ám nyelvvizsga hiánya miatt diplomáját nem vehette át. Tanulmányai után munkába állt, pár héttel ezelőtt pedig e-mailben kereste meg az Oktatási Hivatalt azzal kapcsolatban, hogy mikor és milyen teendői vannak. Ezt a választ kapta: oklevélszerzési határideje 2018. március 31-el jár le, ha addig nem szerzi meg oklevelét, visszafizetési kötelezettsége keletkezik, képzési költségének felét, tehát 630 ezer forintot kellene fizetnie.


Van megoldás!

 

Az Oktatási Hivatal Magyar Állami Ösztöndíjas Főosztályának mb. vezetője azt nyilatkozta, akik kifutnak a határidőből, kérelemmel kereshetik meg az Oktatási Hivatalt, mert lehetőség van első körben a határidő felfüggesztésére, ha még az nem járt le. Abban az esetben, ha valaki nyelvvizsga hiánya miatt csúszik a diplomával, de például igazolni tudja, hogy nyelvi tanulmányokat folytat annak pótlására: fel lehet függeszteni a határidőt akár két évre is. Továbbá a visszafizetési kötelezettséget át lehet váltani hazai munkaviszony fenntartási kötelezettséggé, tehát akinek visszafizetési kötelezettséget állapít meg az Oktatási Hivatal, az kérheti, hogy 'ledolgozza' azt. Ha pedig az érintett nem folytat nyelvi tanulmányokat, esetleg nem vállalja a hazai munkavégzést, akkor lehet kérelmezni a fizetési kötelezettségnél részletfizetést is, akár 15 éves futamidőre.

Dér Vivien

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Tragédia is történhetett volna – Eldobott cigarettacsikk okozott tüzet egy tízemeletesben

Kigyulladt egy tízemeletes panelház pincéjében az ott tárolt papír hétfőn délután Nyíregyházán.

Kátyúzási munkálatokat végez több helyen a város főútjain a Magyar Közút

Több helyszínen is zajlanak a kátyúzási munkálatok.

Lángokban állt a napkori családi ház

Az összehordott rongyok és a berendezési tárgyak egy része kapott lángra hétfő délután.

Teltházas táncgálával vette kezdetét a Táncfarsang a Móricz Zsigmond Színházban

Gálával indult az idei Táncfarsang a Móricz Zsigmond Színházban február 19-én, hétfőn.

Magyar Ápolók Napja – Huszonöt ápoló vehetett át kitüntetést

Idén is megtartották a Magyar Ápolók Napját.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!