Link küldése Link küldése

Hallgatói szerződés – százezrekbe kerülhet
2017.09.13.Időben kell végezni!

 

2012-ben vezették be a hallgatói szerződéseket, azóta valamennyi állami ösztöndíjas elsős egyetemistával, főiskolással aláíratják azt. Beiratkozásnál többek között azt is vállalják a hallgatók, hogy a képzési idő másfélszerese alatt megszerzik diplomájukat. A legtöbb hallgató koncentrál tanulmányaira, hiszen ha oklevélszerzési határidejük lejár, akkor az ösztöndíj felét, tehát akár több százezer forintot is fizethetnek.

 

Nem egyedi eset...

 

Szerkesztőségünket egy egykori egyetemista kereste meg. Ő 2012. szeptemberében kezdte meg ösztöndíjas, 7 féléves alapképzését, majd időben, 2016. januárjában államvizsgázott, ám nyelvvizsga hiánya miatt diplomáját nem vehette át. Tanulmányai után munkába állt, pár héttel ezelőtt pedig e-mailben kereste meg az Oktatási Hivatalt azzal kapcsolatban, hogy mikor és milyen teendői vannak. Ezt a választ kapta: oklevélszerzési határideje 2018. március 31-el jár le, ha addig nem szerzi meg oklevelét, visszafizetési kötelezettsége keletkezik, képzési költségének felét, tehát 630 ezer forintot kellene fizetnie.


Van megoldás!

 

Az Oktatási Hivatal Magyar Állami Ösztöndíjas Főosztályának mb. vezetője azt nyilatkozta, akik kifutnak a határidőből, kérelemmel kereshetik meg az Oktatási Hivatalt, mert lehetőség van első körben a határidő felfüggesztésére, ha még az nem járt le. Abban az esetben, ha valaki nyelvvizsga hiánya miatt csúszik a diplomával, de például igazolni tudja, hogy nyelvi tanulmányokat folytat annak pótlására: fel lehet függeszteni a határidőt akár két évre is. Továbbá a visszafizetési kötelezettséget át lehet váltani hazai munkaviszony fenntartási kötelezettséggé, tehát akinek visszafizetési kötelezettséget állapít meg az Oktatási Hivatal, az kérheti, hogy 'ledolgozza' azt. Ha pedig az érintett nem folytat nyelvi tanulmányokat, esetleg nem vállalja a hazai munkavégzést, akkor lehet kérelmezni a fizetési kötelezettségnél részletfizetést is, akár 15 éves futamidőre.

Dér Vivien

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

A Szent Iván-éjjel búcsúzik tavaszig a múzeumfalu

Felújítás miatt hónapokra bezár Nyíregyháza egyik leglátogatottabb kulturális intézménye.

A kedvesét elszerette a nõvére

Horváth Réka balerina helyett színésznõ lett.

Címfelülvizsgálat: elindult a közzététel, keressük a sajátunkat!

Az eddigi, nevenincs közterületek névadásába a lakosságot is bevonták.

11 351 új növény díszíti majd a két teret

Az önkormányzati projekt keretében megújuló Benczúr és Bessenyei tér növényzete teljesen felfrissül.

Volt egyszer egy Júlia malom

A Júlia malmot Schlichter Gyula m. kir. honvédszázados építtette.

Újabb értékes tárlat a múzeumban

Komoly biztonsági intézkedések mellett megérkeztek a Munkácsy-festmények.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!