Link küldése Link küldése

Fontos változások jönnek a béren kívüli juttatások körében
2019.01.24.


A munkáltató 2019. január 1-jétől a béren kívüli juttatásra vonatkozó kedvező közteherfizetés mellett kizárólag a Szép-kártya egyes alszámláira nyújthat támogatást. Továbbra is a legtöbben ezt a támogatási formát választják, a felmérések szerint szeretünk Szép-kártyáról költeni.


Jelentős változás az elmúlt évi szabályokhoz képest, hogy a kedvező adózású juttatások köre beszűkült, bár maradtak adómentes és kedvező adózású juttatások is, de a korábbi széles paletta jelentősen lecsökkent – mondta Király Ágnes az M1 Forint, fillér című műsorában.

A Top-Cafeteria Kft. okleveles adószakértője kifejtette: a munkáltatóknak adómentes körben lehetőségük van arra, hogy támogassanak kulturális szolgáltatást, sportrendezvény-belépőt, óvoda és bölcsőde térítését, valamint a távolsági bérlet megvásárlását.

Az eddigiekhez hasonló a szabályozás

A közteher alapja 2019-től a juttatás értéke, amely után a munkáltatót 15 százalék személyi jövedelemadó (szja) és 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli.

Király Ágnes elmondta, a kedvező béren kívüli juttatás címszó alatt a törvényben gyakorlatilag a Szép-kártya maradt, hasonló szabályokkal, ahogy az eddigiekben is.

Ugyanúgy korlátozzák az alszámlákra utalható támogatás mértékét, de a korláton felül is viszonylag kedvezően tudják a munkavállalók használni.

Mint mondta, 34,5, illetve 40,71 százalék az az adómérték, amivel ezt a fajta támogatást igényelheti a munkavállaló, illetve amit a munkáltató adni tud.

Az értékeket nem érinti

A jogszabály-módosítás a Szép-kártyára adható támogatás összegét, az éves rekreációs keretösszeget, valamint az értékhatárokat nem érinti.

A Szép-kártyán három alszámla található: szálláshely, szabadidő és vendéglátás. Ezek közül a szabadidő alszámlát számos területen használhatjuk, évente 75 ezer forint értékben.

– tájékoztatott Fata László.

A Cafeteria Trend Kft. cafeteria-szakértője elmondta: a vendéglátás alszámlán évente 150 ezer forintból gazdálkodhatunk, amiből lehet szálláshelyet is fizetni.

A harmadik, szálláshely alszámláról évente 225 ezer forint értékben gazdálkodhatunk, erről jellemzően szálláshelyre, illetve strand- és fürdőbelépőkre költhetnek a munkavállalók.

– tette hozzá a szakértő.

Az egyes meghatározott juttatás után fizetendő közteher alapja továbbra is a juttatás értékének 1,18-szorosa. Fata László aláhúzta: érdemes figyelni, hogyha a keret fölé megy a munkáltató, akkor is kedvező az adózás, 40,71 százalék a közteher. Ha a munkavállaló étkezésre vagy akár horgászengedélyre szeretne többet költeni, megteheti ezt, mert a 34,5 százalék (az szja és a szociális hozzájárulási adó százalékos összege) és a 40,71 között nincs olyan nagy különbség – magyarázta a szakember.

Sokat költünk Szép-kártyáról

Az OTP Pénztárszolgáltató legfrissebb adatai szerint csaknem 2,5 milliárd forintot költöttek az ünnepek alatt Szép-kártyáról. Mintegy 210 ezer munkavállaló a vendéglátás alszámláról fizetett a legtöbbet, ugyanakkor pihenésre és kikapcsolódásra is jelentős összeget fordítottak.

Balázs Krisztián, az Edenred Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, a piac már nem azon hezitál, hogy adjon-e juttatást, hiszen ez már eldőlt. A munkáltatók több mint 90 százaléka folyósít juttatásokat munkavállalói részére valamilyen formában.

A Szép-kártya megőrizte előnyét az egyéb juttatásokkal szemben, ezért az egyik legnépszerűbb támogatási eszközzé vált.

– tette hozzá.

A szakemberek úgy látják, a legtöbb cég álláshirdetéseiben is feltünteti, hogy milyen béren kívüli juttatásokat nyújt a leendő munkavállalónak.

 

Forrás: hirado.hu

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Felvételizők figyelem! – Kitolták a felsőoktatási jelentkezések határidejét

Technikai okok miatt két nappal kitolták a felsőoktatási jelentkezések határidejét.

A 90-es évektől népszerű a Valentin-nap Magyarországon

Február 14-én Szent Bálint, vagyis Valentin napját ünnepeljük.

Több millióval nőtt a vonatozók száma négy év alatt

Több mint 3,6 millióval nőtt az elmúlt négy évben a vonattal utazók száma.

Nyelvtanulás – Itt vannak az első információk az ingyenes külföldi nyelvtanfolyamokról

Évente 140 ezer diákot érint és 90 milliárd forintba kerülhet a kurzus.

Börtön járhat tizenegy hóvirág letépéséért

Egy kikeleti hóvirág letépéséért tízezer forint büntetés jár.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!