Link küldése Link küldése

Ezer adag ajándék szilvás süti a Tirpák Fesztiválra




2017.09.14.



 – A hagyományápolás minden időben fontos, de különösen igaz ez napjainkban, amikor elveszni látszanak a tradicionális népi ételek és velük a népi kultúra is – fogalmazott kérdésünkre Kellerné Rafaez Noémi, az iskola magyartanára. Városunk szakképző iskolája fontosnak tartja ezt a hagyományőrzést, amit hogyan lehetne jobban, mint a felnövekvő nemzedéknek megmutatva?


 

Segítő sipkaysok

 

Ezt szem előtt tartva a Sipkay már ötödik éve részt vesz a város hagyományőrző programjaiban. Az idei Tirpák Fesztivál és Pálinkanapra az alábbi menüvel készülnek (szombatra): rakott burgonyaleves kolbászmorzsával, toroskáposzta-burger, almás puffancs. Az iskola tanulói és a vendéglátó munkaközösség szakoktatói munkájukkal járulnak hozzá a városi rendezvény színvonalának emeléséhez. A diákok itt nemcsak segítenek az ételek elkészítésében, de részt vesznek a kóstoltatásban, árusításban, a felszolgálásban, sőt a külföldi testvérvárosi standokon hoszteszi teendőket is ellátnak német, angol vagy orosz nyelven. Egy iskola – ennyi képzés! Sokrétű profiljával, a Sipkay nyitott a turizmus, a vendéglátás, a kereskedelem és az idegenforgalom minden területén segíteni az utánpótlás nevelését.


 

Szilváslepény vasárnapra

 

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a szombati Tirpák Fesztivál és Pálinkanap menüje után, mint egy ajándékként kívánja az iskola megmutatni diákjai felkészültségét a II. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságon (vasárnap), ahol a hagyományos penyigei „nemtudom” szilva lesz az alapja a porlós tésztájú, fahéjjal ízesített szilváslepénynek, melynek receptje a következő:


– Végy négy bögre lisztet! Morzsold el egy bögre porcukorral és egy bögre zsírral! Tégy bele pici sót!
– Jó előre magvazz ki és darabolj fel másfél kiló szilvát, ízesítsd egy kávéskanál fahéjjal, dinszteld meg és hűtsd ki!
– A tésztát oszd ketté, a felét tedd a tepsi aljába, rakd a tölteléket a két lap közé úgy, hogy négy kanál penyigei szilvalekvárral kend meg az alsó lapot!
– Süsd 180–200 fokon 20–25 percig!



Vagy: jöjjön el a Tirpák Fesztiválra és kóstolja meg az ezer adag szilváslepény valamelyikét, mely vasárnap várja a város lakóit!





« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Ismeretterjesztő előadások és kvízjátékok a Zrínyi pénzügyi projektnapján

Ezen a hétfői napon minden 11. évfolyamos diák egy projektnapon vett részt a Zrínyiben.

Újabb kicsinyeket hozott a gólya a Nyíregyházi Állatparkba

Maki négyesiker bébik születtek, az állatparkban eddig még ennél a fajnál erre nem volt példa.

Tűz Apagyon – Az Állami Gazdaság lakótelepén csaptak fel a lángok

Lakóházzal egybeépített gépkocsi tárolóban keletkezett a tűz.

Lángok csaptak fel Nyírtelek határában – Százötven méter hosszan gyulladt ki az árokpart

Az út menti árokparton százötven méter hosszan gyulladt ki az aljnövényzet Nyírtelken

Dübörög a strandszezon – Csobbanjon Ön is a nyíregyházi nyárba!

Június 2-án Nyíregyháza strandja, június 10-én pedig a Sóstói Tófürdő is megnyitotta kapuit.



Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!