Ezer adag ajándék szilvás süti a Tirpák Fesztiválra


2017.09.14.


Tirpák ételek újragondolva, új köntösbe öltöztetve – talán ez lehetne a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának jelmondata, amellyel városunk lakóit az Önkormányzat által szervezett idei Tirpák Fesztivál és Pálinkanapra csábítja (szeptember 23-24.). Vidékünkön, városunkban még mindig a mindennapok része egy jó disznótoros vagy a krumplis/almás/szilvás ételek!


 – A hagyományápolás minden időben fontos, de különösen igaz ez napjainkban, amikor elveszni látszanak a tradicionális népi ételek és velük a népi kultúra is – fogalmazott kérdésünkre Kellerné Rafaez Noémi, az iskola magyartanára. Városunk szakképző iskolája fontosnak tartja ezt a hagyományőrzést, amit hogyan lehetne jobban, mint a felnövekvő nemzedéknek megmutatva?


 

Segítő sipkaysok

 

Ezt szem előtt tartva a Sipkay már ötödik éve részt vesz a város hagyományőrző programjaiban. Az idei Tirpák Fesztivál és Pálinkanapra az alábbi menüvel készülnek (szombatra): rakott burgonyaleves kolbászmorzsával, toroskáposzta-burger, almás puffancs. Az iskola tanulói és a vendéglátó munkaközösség szakoktatói munkájukkal járulnak hozzá a városi rendezvény színvonalának emeléséhez. A diákok itt nemcsak segítenek az ételek elkészítésében, de részt vesznek a kóstoltatásban, árusításban, a felszolgálásban, sőt a külföldi testvérvárosi standokon hoszteszi teendőket is ellátnak német, angol vagy orosz nyelven. Egy iskola – ennyi képzés! Sokrétű profiljával, a Sipkay nyitott a turizmus, a vendéglátás, a kereskedelem és az idegenforgalom minden területén segíteni az utánpótlás nevelését.


 

Szilváslepény vasárnapra

 

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a szombati Tirpák Fesztivál és Pálinkanap menüje után, mint egy ajándékként kívánja az iskola megmutatni diákjai felkészültségét a II. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságon (vasárnap), ahol a hagyományos penyigei „nemtudom” szilva lesz az alapja a porlós tésztájú, fahéjjal ízesített szilváslepénynek, melynek receptje a következő:


– Végy négy bögre lisztet! Morzsold el egy bögre porcukorral és egy bögre zsírral! Tégy bele pici sót!
– Jó előre magvazz ki és darabolj fel másfél kiló szilvát, ízesítsd egy kávéskanál fahéjjal, dinszteld meg és hűtsd ki!
– A tésztát oszd ketté, a felét tedd a tepsi aljába, rakd a tölteléket a két lap közé úgy, hogy négy kanál penyigei szilvalekvárral kend meg az alsó lapot!
– Süsd 180–200 fokon 20–25 percig!Vagy: jöjjön el a Tirpák Fesztiválra és kóstolja meg az ezer adag szilváslepény valamelyikét, mely vasárnap várja a város lakóit!

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Nem adott elsőbbséget, összeütköztek

Baleset történt szerda délután a Szarvas utcán.

Visszafogadó ünnepség és konferencia

A KFOR békefenntartó haderő magyar katonáinak visszafogadó ünnepségét Nyíregyházán rendezik meg.

Szív Világnapja – az egészségünkért!

Idén is megrendezi a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház a Szív Napját.

Betonkeverő rohant a karambolozókba

Szerda délután a Kert utcán egy autós balra akart kanyarodni, ezért fékezett.

Hamarosan Tirpák Fesztivál!

A rendezvényt idén ötödik alkalommal szervezik meg a Kossuth téren.

Plato találkozó – Kis- és középvállalkozások támogatva

Plato találkozót rendeztek Nyíregyházán.

Ezt olvasta már?
X
Visszafogadó ünnepség és konferencia
A KFOR békefenntartó haderő magyar katonáinak visszafogadó ünnepségét Nyíregyházán rendezik meg.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!