Link küldése Link küldése

Ezer adag ajándék szilvás süti a Tirpák Fesztiválra




2017.09.14.



 – A hagyományápolás minden időben fontos, de különösen igaz ez napjainkban, amikor elveszni látszanak a tradicionális népi ételek és velük a népi kultúra is – fogalmazott kérdésünkre Kellerné Rafaez Noémi, az iskola magyartanára. Városunk szakképző iskolája fontosnak tartja ezt a hagyományőrzést, amit hogyan lehetne jobban, mint a felnövekvő nemzedéknek megmutatva?


 

Segítő sipkaysok

 

Ezt szem előtt tartva a Sipkay már ötödik éve részt vesz a város hagyományőrző programjaiban. Az idei Tirpák Fesztivál és Pálinkanapra az alábbi menüvel készülnek (szombatra): rakott burgonyaleves kolbászmorzsával, toroskáposzta-burger, almás puffancs. Az iskola tanulói és a vendéglátó munkaközösség szakoktatói munkájukkal járulnak hozzá a városi rendezvény színvonalának emeléséhez. A diákok itt nemcsak segítenek az ételek elkészítésében, de részt vesznek a kóstoltatásban, árusításban, a felszolgálásban, sőt a külföldi testvérvárosi standokon hoszteszi teendőket is ellátnak német, angol vagy orosz nyelven. Egy iskola – ennyi képzés! Sokrétű profiljával, a Sipkay nyitott a turizmus, a vendéglátás, a kereskedelem és az idegenforgalom minden területén segíteni az utánpótlás nevelését.


 

Szilváslepény vasárnapra

 

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a szombati Tirpák Fesztivál és Pálinkanap menüje után, mint egy ajándékként kívánja az iskola megmutatni diákjai felkészültségét a II. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságon (vasárnap), ahol a hagyományos penyigei „nemtudom” szilva lesz az alapja a porlós tésztájú, fahéjjal ízesített szilváslepénynek, melynek receptje a következő:


– Végy négy bögre lisztet! Morzsold el egy bögre porcukorral és egy bögre zsírral! Tégy bele pici sót!
– Jó előre magvazz ki és darabolj fel másfél kiló szilvát, ízesítsd egy kávéskanál fahéjjal, dinszteld meg és hűtsd ki!
– A tésztát oszd ketté, a felét tedd a tepsi aljába, rakd a tölteléket a két lap közé úgy, hogy négy kanál penyigei szilvalekvárral kend meg az alsó lapot!
– Süsd 180–200 fokon 20–25 percig!



Vagy: jöjjön el a Tirpák Fesztiválra és kóstolja meg az ezer adag szilváslepény valamelyikét, mely vasárnap várja a város lakóit!





« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Elő a nagykabátokkal – Szombattól még hidegebb lehet

Szombattól északkelet felől szibériai eredetű hideg áraszt el minket.

Lezárt ügy – Építkezés alatt álló ház dőlt össze

A nyíregyházi rendőrök vádemelést javasolnak a kivitelezésért felelős vállalkozó ellen.

Nyílt kollaborációt látott szocialista önkormányzati képviselőknél Szigetvári

Megkezdte az Együtt az aláírásgyűjtést Nyíregyházán is a 2018-as országgyűlési választásokra.

Járvány – Egy hét alatt közel másfélszeresével nőtt az influenza gyakorisága megyénkben

A legtöbb háziorvosnál már tavaly november elején kérhették az influenza elleni védőoltást.

Tévhit, hogy egyirányú utcában forgalommal szemben lehet kerékpározni

Ez csak akkor szabad, ha azt tábla és burkolatjel jelzi.



Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!