Link küldése Link küldése

Ezek lennének a nők? Öldöklő drámát mutat be a színház
2018.01.11.


Véres játszmák, cselszövések a szerelem, a pénz és a hatalom körül. Thomas Middleton Asszony asszonynak farkasa című drámáját állítják színpadra a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. A darabot leporolva, modernizálva Koltai M. Gábor rendezte, aki a középkori véres játékot rock and rollba mártotta. A nyíregyházi előadás a darab magyar ősbemutatója, mely Forgách András műfordításából készült.


 

Az idősödő Leontio, a firenzei kereskedelmi ügynök egyik velencei útja során rátalál a szerelemre. Egymásba habarodnak a fiatal és rendkívül gazdag családból származó Biancával. A férfi sebtében elveszi a lányt feleségül és megszökteti. Majd hazaviszi otthonába, ahol addig édesanyjával élt. A férfival a mézes hetekben madarat lehet fogatni, de rövidesen kétségek gyötrik. Tudja, hogy a munkája el fogja szólítani és attól tart, valaki szemet vet szépséges nejére. Hiába próbálja rejtegetni a feleségét, a firenzei herceg éppen végigvonul a városon és megpillantja az erkélyen bámészkodó szalmaözvegyet.

 

Elindul a lavina

 

A herceg kiadja a parancsot, szerezzék meg neki az ismeretlen szépséget. A boldogságban induló darab innentől a cselszövések sötét alagútjába rohan, hogy végül a poklok poklára juttassa a szereplőket.

Maga a megpillantás csak egy furcsa pillanat. Ott valami megszületik a herceg részéről, bár ez igazából inkább szexuális vonzalom, mint iszonyú szerelmi lángra lobbanás. Ezután következik az, hogy az ő csatlósai hogyan csalják oda Biancát és hogyan történik meg az erőszak, ami igazából elindítja a lavinát.

– mondta László Lili, a darab Biancája.

 

Hatalommal bármi megvehető, ma is

 

A hatalom és a pénz körül forog minden Thomas Middleton középkori drámájában. A rendező Koltai M. Gábor pedig ennek bugyrait tárja elénk. Rövidítve, leporolva hol cinikusan, hol szatirikusan rock and roll betétekkel. A véres dráma ettől is kortalanná válik.

Pénzzel és hatalommal akár a mai nap is meg lehet kapni bármit, akár nőt is. Ez mind a mai napig aktuális, tehát ilyen szempontból, amit Middelton pár száz évvel ezelőtt leírt, az mai napig is megállja a helyét.

– fogalmazott István István, aki Leontiót játssza.

 

Az Asszony, asszonynak farkasa ősbemutató, magyar nyelven ugyanis még nem láthatta a közönség. Aki egy véres thriller-szerű drámára vágyik, első alkalommal január 12-én este tekintheti meg a darabot a szabolcsi megyeszékhelyen.


Z. Pintye Zsolt

Fotó: Móricz Zsigmond Színház

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Vidék, röghöz kötöttség, csendes lázadás, helyi érték – Interjú Nagy Zsukával

A könyvhétre jelent meg a nyíregyházi Nagy Zsuka legújabb, Pigment című verseskötete.

A fantasztikus programok mellett babgulyás is várta a Városmajori Nap résztvevőit

Az Örökzöld Nyugdíjas Egyesület szervezésében telt a 2018-as Városmajori Nap első része.

Egyedülálló kiállítások és a méltán híres nyíregyházi bábjátszás az Alkotás utcában

Egy múzeumi kiállítás, egy tárlat a zsinagógában és a 70 éves nyíregyházi bábjátszás története.

Martinkovics Máté társulati tag lesz

Már több szerepében is bizonyította tehetségét a nyíregyházi nézők előtt.

Emlékezés Móriczra

Koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tartottak.

Kamarakiállítás és postabélyegzés a Jósa András Múzeumban

A Posta digitális vagy online formában fogadja a képeket.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!