Link küldése Link küldése

Emléktábla avatás a Magyar Kard Napja alkalmából
2017.05.19.A Városnapi programsorozat részeként Nyíregyháza Önkormányzata, a Jósa András Múzeum, a Váci Mihály Kulturális Központ és a nyíregyházi Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola közösen rendezte meg a IV. Magyar Kard Napját. Az esemény célja, hogy az utókor megőrizze a katonai vívóhagyományokat. Ennek érdekében katonai tiszteletadás mellett emléktáblát avattak a nyíregyházi katona vívómesterek tiszteletére.

 

Emlék Nyíregyháza büszkeségeinek

 

Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója azt mondta, ezek a katonavívók, köztük Berty László is, aki olimpiai bajnoka ennek a városnak, képviselték Nyíregyházát és Magyarországot a nemzetközi versenyeken. Máday Norbert hozzátette, minden lehetséges módon próbálták őket a nemzetközi bírók ellehetetleníteni, mégis olimpiai arany, ezüst és bronz érmeket szereztek, ezért fontos az, hogy van egy olyan tábla, amely mindenkit rájuk emlékeztet.

 

A magyar szablya

 

A magyar szablyavívás évszázados múltra visszatekintő harci technika, melyet már a honfoglaló ősök is magas szinten űztek. A későbbi korokban a szablya forgatását a nemzetközi hírnévre szert tevő huszárság tovább öregbítette. A 19. század végén, amikor Nyíregyházán felépült a Monarchia és az akkori kor egyik legmodernebb huszárlaktanyája, a város és a megye életébe szervesen is bekapcsolódtak a huszárok, szablyáikkal az oldalukon. Később szablyavívó iskolák is alakultak.

 

Módszer és iskola

 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere kifejtette, a Borsody-módszer megalkotója nagyon sokat tett Nyíregyházáért. Az ő tanítványai nagyon sokszoros világ,- és olimpiai bajnokok lettek. Az alpolgármester hozzátette, egy iskolát teremteni nem könnyű dolog. S ha már valaki itt Nyíregyházán élt és alkotott, akkor megérdemel egy táblát.

Az emléktábla avatást követően a programok a Váci Mihály Kulturális Központban folytatódtak, ahol filmet vetítettek Borsody László, a két világháború között élt vívómester életéről, majd Máday Norbert mesélt érdekességeket a résztvevőknek a Géniuszról. A Magyar Szablyavívó Iskola alapítója könyvet is írt Borsody Lászlóról, amit bemutattak az érdeklődőknek. Ezt követően Kertai Zalán festőművész katona vívómesterekről készült festményeiből és Kulcsár Róbert magángyűjtő vívástörténeti tárgyaiból nyílt kiállítás a Váci Mihály Kulturális Központban.

ME.

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Csempészcigaretta a buszsofőr ülése alatt

8 és fél millió forint értékű cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei.

Együttműködés – Irodalmilag köteleződött el a múzeum

Együttműködési megállapodást kötöttek a magyar kultúra napján.

Súlyos sérülésekkel szállították kórházba a Tüzér utcán elgázolt kerékpárost

Kerékpárost gázoltak el hétfőn este a Tüzér utcai szervizúton.

Ilyés Gábor helytörténész kapta a Krúdy Gyula-díjat a Magyar Kultúra Napján

Nyíregyházán több helyszínen is ünnepelték hétfőn a magyar kultúrát.

Folyamatos ellenőrzések a megye közútjain

Ezúttal Vásárosnamény belterületén ellenőrizték a járművezetőket a rendőrök.

Van mit mutatniuk – Több mint 6 milliárdból fejlesztett a ContiTech

Másfél év alatt több mint 6 milliárd forintból fejlesztette gyártókapacitásait a ContiTech.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!