Link küldése Link küldése

Emlékezni és emlékeztetni – A kommunizmus áldozatai előtt tisztelegnek a Bencs Villában
2019.02.11.


Az Emlékezni és emlékeztetni című műsor február 12-én, 17.30-kor kezdődik a Bencs Villában, a kommunizmus áldozatai előtt tisztelegve.


1946 júniusában egy csapat cserkészfiú táborozott a budai hegyekben. Tanáraikkal közösen nagy terveket szövögettek, abban reménykedtek, hogy egy új és jobb Magyarország éled újjá a második világháború után. Egy részeg szovjet katona megtámadta a fiúkat, akik azonban lefegyverezték a szovjet tisztet. Elvették a géppisztolyát, ami aztán végzetes módon elsült, a katona belehalt a sérüléseibe. A cserkészek a helyszínen temették el. Nem tudni, hogyan derült fény az esetre, de július 11-én letartóztatták őket, majd szeptember 9-én a Conti utcában a Szovjet Katonai Bíróság bűnösnek nyilvánította őket. A vád szerint amellett, hogy megöltek egy szovjet katonát, partizán- és szovjetellenes tevékenységet folytattak, röpcédulákat terjesztettek. A szovjetek kegyetlenül megtorolták a történteket. A résztvevők közül hármat október 20-án Sopronkőhidán kivégeztek, többeket elítéltek. Nyolc évet kapott a 16 éves bencés gimnazista Pregitzer Ernő. Fruzsina édesapját Szibériába, a Sarkkörön túl fekvő Norilszkba vitték, ahol a hírhedett nemesfémbányákban dolgozott. Nyolc évet töltött a Gulag táboraiban, Sztálin halála után szabadult. 1953-ban azokkal együtt, akik túlélték a kommunista munkatáborok borzalmait, őt is hazaengedték. Nyolc év után először Nyíregyházán lépett magyar földre. A Krúdy Vigadó alagsorában töltött néhány napot, míg kiderült, hogyan szállítják hozzátartozóihoz Budapestre.

Titoktartási szerződést írattattak vele alá, amelyben azt vállalta, soha senkinek nem mesél arról, milyen borzalmakon ment keresztül. 1991-ig megbélyegzett, börtönviselt embernek számított. Bár leérettségizett, az egyetemre többszöri kísérlet ellenére sem vették fel. Eleinte segédmunkásként dolgozott, később az MHSZ-nél a rádióamatőr-érdeklődésű fiatalokat oktatott. A rendszerváltás után rehabilitálták. Egyike volt azon egykori elhurcoltaknak, akik megalapították a SZORAKÉSZ-t, azaz a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetét.
Lánya szerint Pregitzer Ernő soha nem haragudott az orosz népre a történtekért, sőt nagyra becsülte az orosz kultúrát. Csak a kommunista ideológiát tartotta felelősnek a borzalmakért. Elsősorban a hit adott neki erőt, másodsorban a muzsika, hiszen nagy összetartó ereje van az együttmuzsikálásnak.

Pregitzer Fruzsina.

Az est szereplői: Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-, Domján Edit-, és Rajz János-díjas színművész, Fridrik Noémi, Gyuris Tibor és Horváth Viktor, valamennyien a Móricz Zsigmond Színház művészei, valamint Bata Hajnalka népdalénekes. A műsort követően Pregitzer Fruzsinával Kováts Dénes beszélget.

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Elérkezett a pillanat – Szombaton lesz a II. Nyírségi Disznótoros Fesztivál!

Immár 2. alkalommal várja a hagyományos magyar gasztronómia híveit a Nyírségi Disznótoros Fesztivál.

Térkép segíti majd a II. Nyírségi Disznótoros Fesztiválra érkezőket a tájékozódásban

Február 16-án rendezik meg a Sóstói Múzeumfalu területén a II. Nyírségi Disznótoros Fesztivált.

Minden, amit a II. Nyírségi Disznótoros Fesztiválról tudni kell!

Immár 2. alkalommal várja a hagyományos magyar gasztronómia híveit a Nyírségi Disznótoros Fesztivál.

Ingyenes autóbuszok járnak majd a Disznótoros Fesztiválra – Íme a pontos menetrend!

Újabb, sokakat érintő információ a Nyírségi Disznótoros Fesztivál kapcsán.

A jogtudatosság erősítése a gyerekek esetében is fontos

A nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola diákjait fogadták a Törvényszéken.

Tovább szépül Nyíregyháza! – Indul „A szomszéd fűje mindig zöldebb” projekt

Február 18-án kezdődik a városszépítő program következő üteme.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!