Egy különleges világ Nyíregyházán


2015.12.21.


Miért nem hall olyan jól, miért nem lát, miért nem tud járni? – hangzanak el sokszor a gyermeki kérdések. Loványi Eszter könyvével könnyedén befogadhatóvá válik egy nagyon fontos üzenet – nem csak a gyerekeknek címezve.


A Beszédes kezek című programsorozat egyedülálló színfolt Nyíregyháza kulturális életében. A hét eseményei a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a város közös szervezésében valósulnak meg – ennek keretein belül ismerkedhettünk meg egy igazán különleges mesekönyvvel. Dr. Ulrich Attila alpolgármester felvezetője után pedig maga a szerző mutatta be történetét.

A Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című egyedülálló mesekönyvet Loványi Eszter álmodta és írta meg. Az írónő az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar munkatársa és ha valaki, ő biztosan jól ismeri a segítőkutyákat – hiszen ő is megosztja életét eggyel. Eszter ugyanis hallássérült, a címszereplő Kuku pedig nem más, mint hűséges négylábú társa – aki még a nyíregyházi bemutatón sem hagyta magára!

 

„ELFOGAD OLYANNAK, AMILYEN VAGYOK”

 

Az ő történetükkel indít a mese, megismerhetjük Kuku feladatait és kissé nehézkesen induló kiképzését – pajkos kölyökkutya volt ám! Gazdája kitartásával szerencsére remek segítőkutya vált belőle és megkaphatta varázsigazolványát, most pedig általa Eszter teljesen önálló életet élhet. Bepillanthatunk mindennapjaikba, abba, hogyan nyújt biztonságérzetet és válik lelki társsá Kuku: „Mindig elfogad olyannak amilyen vagyok, mindig szeret!”. Majd a kutyás társaság kalandos napjai következnek. Megismerhetjük a mozgássérült segítő Kúpert és Ricsi bácsit, a vakvezető Borsot és Enikőt, a személyi segítő Riszát és Domit, Szösziéket, azaz a mozgássérült segítő Jozit és Erát, végül pedig a terápiás kutyát, Ampert és segítőtársát, Flóra nénit.

 

AZ ISMERETLEN VILÁG MEGISMERÉSE

 

A gyermekek számára nagyon nehezen érthető ez a világ. Miért nem hall olyan jól, miért nem lát, miért nem tud járni? – hangzanak el általában kérdések. Eszter könyve megragadja azt az elbeszélő hangot, a segítőkutyák által pedig azt az értelmezési pontot, amivel számukra is könnyedén befogadhatóvá válik a valójában nagyon fontos üzenete.

És talán nem csak gyerekként van szükségünk rá. Ebben a rohanó világban sokszor elfelejtjük azokat a dolgokat, amik igazán fontosak. Fellökjük egymást az utcán, a tömegközlekedési eszközökön mobiltelefonokkal a kézben tolakszunk és szó nélkül tovább lépünk, mintha ez lenne a természetes. Az meg, hogy átsegítsünk a zebrán egy látássérültet, vagy kiemelten odafigyeljünk valamilyen nehézséggel küzdő társunkra szinte elképzelhetetlen. Vagy, hogy egyáltalán felfigyeljünk Rájuk! Tegyük le a telefonjainkat, nyissuk ki a szemünket és vegyük észre a másikat! Figyeljünk oda és talán a pár méterre álló kedves kutyus pórázát egy olyan társunk tartja majd, akinek éppen segítségére lehetnénk!

 

ODAFIGYELNI FONTOS!

 

„Arra gondoltam, hogy Ti, gyerekek talán nem is ismeritek még a mi világunkat, ezért elhatároztam, hogy bemutatom Nektek.” – mondja Kuku. Loványi Eszter fantasztikus mesekönyvét ajánlom azoknak a szülőknek, akik szeretnék, hogy gyermekeik megismerjék a segítőkutyák világát, feladataikat és hogy segítségükkel miként élhetnek teljes életet a hallás-, látás-, és mozgássérült társaink. Felnőtt fejjel olvasva pedig emlékeztet arra, hogy odafigyelni jó, odafigyelni fontos!

„… ha valaki segítséget kér Tőletek, olyan nagy örömmel segítsetek, mint én!”
(Kuku)

Farkas Fanni

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Bezárt LaciBetyár Vigadója

LaciBetyár mulattatta vasárnap délután a Tirpák Fesztivál résztvevőit.

Fájhat, ha nem tartja be a szabályokat

A tűzoltók egész évben sorra járják a társasházakat és ellenőrzik azok tűzvédelmi helyzetét.

Lacibetyár Vigadója kinyitja kapuit

16 órakor pedig kinyitja kapuit Lacibetyár Vigadója.

Több helyen lehet még 20 fok körüli meleg

A következő napokban nem várható sok csapadék, többfelé még 20 foknál is melegebb lehet.

Bíróság előtt a 10 macska ügye

Kinek és meddig lehet tûrni, ha a társasházi állatok problémát jelentenek?

Ezer adag szilváslepény

A Sipkay-sok idén is remekeltek, ezúttal ezer adag szilváslepényt kínáltak az ínyenceknek.

Ezt olvasta már?
X
Időjárás megyénkben
Igazi őszi idő várható, helyenként záporokkal.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!