Link küldése Link küldése

Egy különleges világ Nyíregyházán
2015.12.21.A Beszédes kezek című programsorozat egyedülálló színfolt Nyíregyháza kulturális életében. A hét eseményei a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a város közös szervezésében valósulnak meg – ennek keretein belül ismerkedhettünk meg egy igazán különleges mesekönyvvel. Dr. Ulrich Attila alpolgármester felvezetője után pedig maga a szerző mutatta be történetét.

A Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című egyedülálló mesekönyvet Loványi Eszter álmodta és írta meg. Az írónő az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar munkatársa és ha valaki, ő biztosan jól ismeri a segítőkutyákat – hiszen ő is megosztja életét eggyel. Eszter ugyanis hallássérült, a címszereplő Kuku pedig nem más, mint hűséges négylábú társa – aki még a nyíregyházi bemutatón sem hagyta magára!

 

„ELFOGAD OLYANNAK, AMILYEN VAGYOK”

 

Az ő történetükkel indít a mese, megismerhetjük Kuku feladatait és kissé nehézkesen induló kiképzését – pajkos kölyökkutya volt ám! Gazdája kitartásával szerencsére remek segítőkutya vált belőle és megkaphatta varázsigazolványát, most pedig általa Eszter teljesen önálló életet élhet. Bepillanthatunk mindennapjaikba, abba, hogyan nyújt biztonságérzetet és válik lelki társsá Kuku: „Mindig elfogad olyannak amilyen vagyok, mindig szeret!”. Majd a kutyás társaság kalandos napjai következnek. Megismerhetjük a mozgássérült segítő Kúpert és Ricsi bácsit, a vakvezető Borsot és Enikőt, a személyi segítő Riszát és Domit, Szösziéket, azaz a mozgássérült segítő Jozit és Erát, végül pedig a terápiás kutyát, Ampert és segítőtársát, Flóra nénit.

 

AZ ISMERETLEN VILÁG MEGISMERÉSE

 

A gyermekek számára nagyon nehezen érthető ez a világ. Miért nem hall olyan jól, miért nem lát, miért nem tud járni? – hangzanak el általában kérdések. Eszter könyve megragadja azt az elbeszélő hangot, a segítőkutyák által pedig azt az értelmezési pontot, amivel számukra is könnyedén befogadhatóvá válik a valójában nagyon fontos üzenete.

És talán nem csak gyerekként van szükségünk rá. Ebben a rohanó világban sokszor elfelejtjük azokat a dolgokat, amik igazán fontosak. Fellökjük egymást az utcán, a tömegközlekedési eszközökön mobiltelefonokkal a kézben tolakszunk és szó nélkül tovább lépünk, mintha ez lenne a természetes. Az meg, hogy átsegítsünk a zebrán egy látássérültet, vagy kiemelten odafigyeljünk valamilyen nehézséggel küzdő társunkra szinte elképzelhetetlen. Vagy, hogy egyáltalán felfigyeljünk Rájuk! Tegyük le a telefonjainkat, nyissuk ki a szemünket és vegyük észre a másikat! Figyeljünk oda és talán a pár méterre álló kedves kutyus pórázát egy olyan társunk tartja majd, akinek éppen segítségére lehetnénk!

 

ODAFIGYELNI FONTOS!

 

„Arra gondoltam, hogy Ti, gyerekek talán nem is ismeritek még a mi világunkat, ezért elhatároztam, hogy bemutatom Nektek.” – mondja Kuku. Loványi Eszter fantasztikus mesekönyvét ajánlom azoknak a szülőknek, akik szeretnék, hogy gyermekeik megismerjék a segítőkutyák világát, feladataikat és hogy segítségükkel miként élhetnek teljes életet a hallás-, látás-, és mozgássérült társaink. Felnőtt fejjel olvasva pedig emlékeztet arra, hogy odafigyelni jó, odafigyelni fontos!

„… ha valaki segítséget kér Tőletek, olyan nagy örömmel segítsetek, mint én!”
(Kuku)

Farkas Fanni

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Lángok csaptak fel az autókból – Két személygépkocsi is kigyulladt vasárnap

Kigyulladt egy parkoló, benzin üzemű személygépkocsi motortere vasárnap reggel Nyírderzsen.

Tragikus baleset Hejőkürtnél – 26 éves nyíregyházi férfi vesztette életét

Kisteherautó hátuljába hajtott egy személygépkocsi az M3-as autópálya 167-es kilométerszelvényében.

Hárman sérültek meg a 36-oson – Árokba hajtott és felborult egy személygépkocsi

Az útról lesodródott, árokba hajtott és felborult egy személygépkocsi vasárnap délután a 36-osról.

Körözött BMW Csengersimánál – A járművet a német hatóságok keresték

A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy moldáv állampolgár.

Térköves utcák Sóstón

Sóstógyógyfürdõ területén a Mária, Magdolna, Krisztina és Anna utcák térkõ burkolatot kapnak.

Elindul az önkormányzati intézmények nyári felújítása

A város idén 217 millió forintot költ, hogy a beavatkozásokkal növeljék a komfortérzetet.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!