Link küldése Link küldése

Down Világhét
2017.03.20. Kromoszóma napok

Kromoszóma Napokat tartanak március 20-a és 24-e között a Csodavár Korai Fejlesztő Centrumban, csatlakozva ezzel a Down Világnap rendezvénysorozathoz. Az érdeklődő felnőttek és gyerekek érzékenyítő foglalkozásokon vehetnek részt, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének, valamint a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának közreműködésével. Megtapasztalhatják, milyen lehet a mássággal élőknek, és megismerkedhetnek a Down-szindrómával.

03.21.

Kisary Károly, a Down Egyesület elnöke kifejtette, a világnapok azért fontosak, mert ilyenkor egy évben egyszer társadalmi, vagy egyéb szinten fel lehet hívni egy csoportra a figyelmet. Hozzátette, március 21-e azért fontos, mert a 21-es kromoszóma három felé osztódásából adódik ez a dátum. Ilyenkor nem csak Magyarországon, hanem az egész világon vannak olyan események, ahol a társadalmakat tájékoztatják arról, hogy mi a Down-szindróma.

További képekért kattintson a fotóra!

Segít a Csodavár

A Down Egyesület Nyíregyházáról kiindulva kezdte meg segítő munkáját. 2011-ben a városban megnyitotta kapuit a Csodavár Kora Fejlesztő Centrum és Játszóház, ahol az elmúlt öt évben közel 600 korai fejlesztésre szoruló gyermeket láttak el a gyógypedagógusok.

Pázmány Viktória, a Csodavár Korai Fejlesztő Centrum intézményvezetője elmondta, nem tisztán egy fejlesztő centrumról van szó, hanem egy olyan játszóházról, amely bármilyen gyermeket szívesen lát. Hozzátette, az intézmény legnagyobb hozadéka, hogy a 0-l, vagy fél éves kortól megtapasztalható együtt szerzett öröm, az együtt játszás öröme a gyerekek részéről, ami az integrációt segíti elő. Pázmány Viktória azt mondta, maga a korai fejlesztő centrum pedig egy komplex intervenciós ellátást valósít meg, hiszen minden gyermeknek az egyéni igényeihez, a sajátosságához mérten tudják a szakembereket biztosítani.

Ősztől Budapesten is lesz Csodavár

Az elmúlt öt év alatt több mint 3000, átlagos fejlődésű gyermek vette igénybe a játszóház szolgáltatásait, így részben megvalósult az integrált nevelés. A Down Egyesült munkatársai nem csak Nyíregyházán, hanem 2015-től Mátészalkán is foglalkoznak fejlesztésre szoruló gyerekekkel. A gyógypedagógusok minden héten egy alkalommal Tanácsadó Pontot üzemeltetnek a szatmári városban. 2017 őszétől pedig Budapesten is fogadják a Down-szindrómával élő gyerekeket és családjukat a Csodavár Fejlesztőházban.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Nagy Krisztián újra az X-Faktor színpadára vágyik

A napokban az énekes szerkesztõségünk ajtajánál csengetett és közölte a jó hírt.

Még biztonságosabb a közlekedés Nyírtura belterületén

Útburkolati jeleket festettek Nyírtura belterületén és egy gyalogátkelőhely is kialakításra került.

Embercsempészés elősegítéséért vették őrizetbe

A nyomozók őrizetbe vettek egy brit állampolgárt.

A rendőrség átadta a repülővel érkezett illegális migránsokat

Az ukrán határőrizeti szerv munkatársai a beregsurányi közúti határátkelőhelyen vették át őket.

Rendőrségi objektumba látogattak az óvodások

Az ófehértói autópálya alosztály munkatársai fogadták az aprócska vendégeket.

Szétszerelve szállították a repülőtérre az illegális migrációhoz használt gépet

Az illegális migrációhoz használt repülőgépet szétszerelve szállították a nyíregyházi repülőtérre.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!