Down Világhét


2017.03.20.


9. alkalommal csatlakozott a Nemzetközi Down Világnaphoz a Down Egyesület és a fenntartásában működő Csodavár Korai Fejlesztő Centrum. A Kromoszómanapon a szakemberek célja, hogy felhívják a figyelmet a különbségek elmosódására. Ezért is választották mottóként a Különbség kisebb, mint gondolnád mondatot.


 Kromoszóma napok

Kromoszóma Napokat tartanak március 20-a és 24-e között a Csodavár Korai Fejlesztő Centrumban, csatlakozva ezzel a Down Világnap rendezvénysorozathoz. Az érdeklődő felnőttek és gyerekek érzékenyítő foglalkozásokon vehetnek részt, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének, valamint a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának közreműködésével. Megtapasztalhatják, milyen lehet a mássággal élőknek, és megismerkedhetnek a Down-szindrómával.

03.21.

Kisary Károly, a Down Egyesület elnöke kifejtette, a világnapok azért fontosak, mert ilyenkor egy évben egyszer társadalmi, vagy egyéb szinten fel lehet hívni egy csoportra a figyelmet. Hozzátette, március 21-e azért fontos, mert a 21-es kromoszóma három felé osztódásából adódik ez a dátum. Ilyenkor nem csak Magyarországon, hanem az egész világon vannak olyan események, ahol a társadalmakat tájékoztatják arról, hogy mi a Down-szindróma.

További képekért kattintson a fotóra!

Segít a Csodavár

A Down Egyesület Nyíregyházáról kiindulva kezdte meg segítő munkáját. 2011-ben a városban megnyitotta kapuit a Csodavár Kora Fejlesztő Centrum és Játszóház, ahol az elmúlt öt évben közel 600 korai fejlesztésre szoruló gyermeket láttak el a gyógypedagógusok.

Pázmány Viktória, a Csodavár Korai Fejlesztő Centrum intézményvezetője elmondta, nem tisztán egy fejlesztő centrumról van szó, hanem egy olyan játszóházról, amely bármilyen gyermeket szívesen lát. Hozzátette, az intézmény legnagyobb hozadéka, hogy a 0-l, vagy fél éves kortól megtapasztalható együtt szerzett öröm, az együtt játszás öröme a gyerekek részéről, ami az integrációt segíti elő. Pázmány Viktória azt mondta, maga a korai fejlesztő centrum pedig egy komplex intervenciós ellátást valósít meg, hiszen minden gyermeknek az egyéni igényeihez, a sajátosságához mérten tudják a szakembereket biztosítani.

Ősztől Budapesten is lesz Csodavár

Az elmúlt öt év alatt több mint 3000, átlagos fejlődésű gyermek vette igénybe a játszóház szolgáltatásait, így részben megvalósult az integrált nevelés. A Down Egyesült munkatársai nem csak Nyíregyházán, hanem 2015-től Mátészalkán is foglalkoznak fejlesztésre szoruló gyerekekkel. A gyógypedagógusok minden héten egy alkalommal Tanácsadó Pontot üzemeltetnek a szatmári városban. 2017 őszétől pedig Budapesten is fogadják a Down-szindrómával élő gyerekeket és családjukat a Csodavár Fejlesztőházban.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)

« vissza

TOP24
Legfrissebb hírek videóval
Programajánló
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Akadémián tanítják: ahogy érzünk, úgy mozgunk

Testtartásunk befolyásolja légzésünket, keringésünket, de összefüggésben van gondolatainkkal is.

Figyelem! Várhatóan már idén „behívót" kapnak az 50-70 év közöttiek!

Idén ősztől a tervek szerint országossá válik a vastagbélszűrési program.

Operákat fújnak vasárnap

A nyolcadik tavaszi estjére készül a nívódíjas Szabolcsi Koncert Fúvószenekar.

Kodály-hangverseny 1937-ben

1982-ben emléktáblát helyeztek el a Móricz Zsigmond Színház épületén.

Tudatosan, környezettudatosan

Számos intézmény, köztük óvodák és bölcsõdék energetikai korszerûsítését valósították meg.

Hello Nyíregyháza! már a hatodik alkalommal

A minden korosztálynak programokat kínáló kavalkád este a Kelemen Kabátban koncertjével zárult.

Ezt olvasta már?
X
Este 8-tól Kelemen Kabátban koncert a Kossuth téren
A Helló Nyíregyháza! nap keretében látogat városunkba a népszerű hazai sztárcsapat.
Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Impresszum Írjon nekünk
© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!