Link küldése Link küldése

Dalok a világ minden tájáról – XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál
2018.05.17.


Idén a XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus zajlik Nyíregyházán augusztus 15. és 21. között. A Kiváló Fesztivállá minősített esemény vendégeiről és a program már ismert részleteiről tartott tájékoztatót Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Nemzet Művésze.


Számtalan fesztiválszereplés tapasztalata után, több mint 20 éve gondolták úgy a cantemusosok, hogy Nyíregyháza is megérdemel egy rangos nemzetközi zenei eseményt. Idén hét vendéglátó énekkar, egy budapesti, péceli és egy szlovákiai magyar kórus mellett a Fülöp-szigetekről és Dél-Afrikából hívott dalosokat.

2018 augusztusában részese lesz a kórusversenynek argentin, japán, holland, orosz, dél-koreai és két kínai együttes is. Valamennyiüknek kötelező versenyprogram egy Kodály kórusmű eléneklése. Újdonsága a XII. fesztiválnak, hogy a Külügyminisztériummal együttműködve megjelennek a Visegrádi Négyek: cseh, lengyel, szlovák, illetve egy magyar énekkarral, és nemcsak a Kodály Teremben, hanem a nyírbátori református műemléktemplomban is adnak közös koncertet.

Mi ezzel szeretnénk azt a visegrádiak felé üzenni – még akkor is, ha a viharos történelem határmódosításokkal tulajdonképpen nemzetek közé bizonyos feszültségeket épített , hogy Magyarországon, Nyíregyházán szeretnénk erősíteni azt a gondolatot, hogy nekünk visegrádiaknak ennél van egy magasabb szempontunk, amelybe a térség nem kis problémáit, hanem nagy problémáit együtt kell megoldanunk. Ez európai probléma.

– nyilatkozta Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Nemzet Művésze.

Öt nap ünnep a fesztivál ideje, mindenki másképp viselkedik ez idő alatt, mint a hétköznapokon. A vendéglátók és a vendégek is. Ma már nem pénzügyi okok, hanem azon pillanatok miatt fogadnak családok énekeseket, melyek két nép találkozásának és megismerésének alkalmával születnek.

Jól sikerülnek a megye-napi fellépések, az énekkaroknak élmény, hogy találkozhatnak Nyíregyházán túli közönséggel is. A megyeszékhelyen minden kultúrát szerető ember részese lehet a fesztiválnak, hiszen a nemzetek folklór estje idén is megjelenik a Kossuth téren.

Találkozhatnak zenével és énekesekkel a karvezetői mesterkurzus nyitó jótékonysági koncertjén a római katolikus társszékesegyházban, a nyíregyházi zsinagógában, illetve a nemzetközi zsűri által értékelt minősítő hangverseny díjazottjaival a Continental Arénában, augusztus 20-án. Mára már világszerte híre van annak az összkari számnak, melyet ezrek énekelnek az István, a király rockoperából, a Felkelt a mi napunk- kezdetű betétdalt.

 

Matyasovszki Edit

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Városi Ifjúsági Bál lesz Nyíregyházán – A velencei karnevál az idei téma

A Városi Ifjúsági Bál január 26-án a Hotel Koronában kerül megrendezésre.

Gyorsforgalmi út épül Kárpátalja felé – Az M34-es kétszer két sávon éri majd el Záhonyt

Négy sávon éri majd el Záhonynál a határt az M34-es gyorsforgalmi út.

Figyelem! Tilos korcsolyázni a Bujtosi tó jegén!

A tó körül a balesetek elkerülése érdekében tiltó táblákat is kihelyezett a NYÍRVV Nonprofit Kft.

Öt éves a Móricz Zsigmond Olvasókör – Székhelyükön ünnepelték a születésnapot!

A köszöntő szavak után fotókkal, videókkal elevenítették fel az elmúlt éveket.

Beszámoló a luxemburgi kulináris világbajnokság tapasztalatairól!

A verseny tapasztalatairól a megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tartottak beszámolót.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!