Link küldése Link küldése

Cukrászaink Svájcból
2018.03.24.


A 19. században több svájci cukrász talált hazánkban új otthonra és megélhetési lehetõségre, nekik is köszönhetõ a hazai cukrász kézmûipar fellendülése. A legnevezetesebb közülük Émile Gerbeaud, aki Budapesten lett híressé, s kinek nevét ma a zserbószelet is õrzi. Városunk is büszkélkedhet Svájcból érkezõ cukrászokkal! Az õ emléküket idézi a Rákóczi utcában, a Takarékpalota közelében található, emléktáblával jelzett, mûemléki védettségû Gredig-Hosig-Tester-féle ház.


Gredig Jeremiás a kelet-svájci Graubünden kantonban fekvõ Safien nevû településen látta meg a napvilágot 1824. január 20-án. Huszonévesen döntött úgy, hogy Magyarországra költözik. Egy református csoport tagjaként elõbb Debrecenben, majd 1850-ben Nyíregyházán telepedett le. Vele tartottak unokatestvérei is, Hosig Ferenc és Tester Antal. Õk hárman alapítottak szóbeli megegyezéssel 1866-ban egy „közkereseti társulatot”, amelyet tíz évvel késõbb a Nyíregyházi Törvényszék írásba is foglalt.

Az 1866-os évszám látható annak az épületnek a kapubejáratán is, amelyet ebben az évben közösen építettek. A mai Rákóczi utcai és Hõsök terei sarokházat a szintén svájci származású Melhouse János tervei alapján építették. (Melhouse a nyíregyházi romantika meghonosítója, nevéhez köthetõ még a Svájci-lak és a református templom is.) A tér felõli oldala az 1871-es bõvítéssel nyerte el a mai formáját. A cukrászatot a földszinten rendezték be, míg a lakóhelyiségeket az emeleten alakították ki. Késõbb más üzletek, sõt városi hivatalok is béreltek helyet az épületben.

Gredig Jeremiás, aki egy idõben a református egyház fõgondnoki tisztségét is betöltötte, 1900. április 2-án hunyt el. Ekkor a cég és az épület Tester Antal tulajdonába került, akitõl a fia örökölte meg 1903-ban. Tester Lajostól 1908-ban Hohe Vilmos cukrász vásárolta meg, aki 1917-ig mûködtette a cukrászatot, ekkor eladta egy társaságnak, amely továbbra is eredeti céljával mûködtette.

(Szerzõ: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Amiről az utcák mesélnek – Lapok a Nyírvidék történetéből 1.

A várostörténeti rovat cikkeinek megírásához alapvető forrásként használom a Nyírvidék című lapot.

Amiről az utcák mesélnek... – Osztrák-Magyar Bank

Az Osztrák-Magyar Bankot 1878-ban alapították.

Pénzügyi palotából múzeum

A palota építését a városlakók részérõl élénk érdeklõdés kísérte.

Pénzügyi palotából múzeum

Az épület terveit Maróthy Kálmán nyugállományú mérnökkari ezredes készítette el.

Zsidó hõsi halottak emlékmûve

Városunk több emlékjellel õrzi az elsõ világháborúban hõsi halált haltak emlékét.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!