Link küldése Link küldése

Cirkás paszulylevest, kenyérlángost és puffancsot is készítenek majd a Tirpák Fesztiválon!
2018.09.22.


Szeptember 22-én és 23-án rendezik meg a VI. Tirpák Fesztivált. A gasztro-kulturális rendezvényen az ínyencek kedvükre válogathatnak majd a számtalan finomság és a színpadi produkciók közül.


Gasztro-kulturális kavalkád lesz hétvégén Nyíregyházán! Pár nap múlva startol el az idén is kétnapos Tirpák Fesztivál; a rendezvény központi helyszíne a Kossuth tér lesz – mondta a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján Dr. Ulrich Attila. Nyíregyháza alpolgármestere kiemelte, a testvértelepülési kapcsolatok is erősödnek majd a rendezvényen.

Nyíregyháza az utóbbi időben igen élénk kulturális testvérvárosi kapcsolatokkal rendelkezik. Elég sokan jönnek majd a Tirpák Fesztiválra, Ivano-Frankivszktól egészen Bielsko Bialáig, az új partnervárosig több város is jelen lesz, sőt a delegációk főznek is. Bemutatják többek között a hagyományos lengyel zsureket, jön az az ukrán férfi, Jurij is, aki tavaly nagy sikert aratott a kárpátaljai, ukrán ételeivel.

A Tirpák Fesztivált vasárnap a III. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokság egészíti majd ki. A hagyományos ételek kavalkádja egész hétvégén várja majd a városlakókat; erre hangolódtak a nyíregyháziak hétfő délután, amikor már megkóstolhatták a tirpák lapcsánkát a Kossuth téren.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség régióelnöke, Tóthné Medved Zsuzsanna elmondta:

A Tirpák Fesztiválon több mint 12 ezer adag ételt fogunk a vendégeknek prezentálni, a városlakóknak több mint 3 ezer adag süteményt fogunk bemutatni és ami nagyon fontos, hogy a hagyományőrzést most is szem előtt tudjuk majd tartani – a gasztronómiai zsűri szem előtt tartja majd azt is, hogy mennyire eredeti, hagyományos alapanyagokból készültek az ételek, mennyire hagyományos az ételkészítési módja az éteknek.

A gasztro-kulturális rendezvényen több színpadi produkció is várja a kikapcsolódni vágyókat. Szombaton fellép többek között a nyíregyházi Folkfusion Band és a Lifestyle, az Irigy Hónaljmirigy, valamint a 4 for Dance. Bárány Kristóf táncos elmondta:

Nagy büszkeség számunkra az is, hogy még annak idején a Nyírség Táncegyüttes utánpótlás csoportjában a tirpák hagyományokat mi is a színpadra állítottuk. Megismerkedtünk a környékbeli bokortanyák játékaival, tánckultúrájával és ez valamilyen szinten megjelenik majd a hétvégi repertoárunkban is, igaz egy kicsit táncszínháziasabb, humorosabb és populárisabb formában – úgy, mint ahogy az a 4 for Dance-től megszokott.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma már harmadik éve segít a városlakók programjainak színessé tételében.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Idén a fesztivál nulladik napjánál is tevékenykednek majd – mondta Takács Zoltán szakmai igazgató-helyettes.

Péntek délelőtt az óvodásokat várjuk, hiszen fontosnak tartjuk, hogy már kisgyermek korban elkezdjük a hagyományok ápolását. A Szakképzési Centrum a hagyományokat megismertetve, egy interaktív foglalkozás keretein belül egy köles kását készítünk majd el, amely teljesen glutén- és laktózmentes lesz, gyümölcsökkel lesz gazdagítva, így bármelyik gyermek fogyaszthatja majd ezt az édességet.

Vasárnap a mestercukrászok és diákjaik egy tirpák édességet, almás fánkot készítenek majd. A puffancs égetett tészta, amelyet sárgakrémes, almás töltelékkel készítenek, majd az egészet milotai diós, fahéjba forgatják. Az édességet bárki megkóstolhatja vasárnap 11:30-kor a Kossuth téren. A Tirpák Fesztivál utolsó napján, 23-án is lesznek színpadi produkciók: fellép többek között a Szabolcs Néptáncegyüttes, majd a Ham Ko Ham ad élő koncertet.

 

Dér Vivien

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Ideiglenesen lezárták a Toldi utca Deák Ferenc és Kölcsey utca közötti szakaszát

Faápolási munkák miatt ideiglenesen lezárták a Toldi utca egy szakaszát.

Hidegkátyúzás a belvárosban – Folyamatos a téli útburkolati hibák javítása

Hidegkátyúzást végeztek a NYÍRVV Kft. szakemberei a belváros több útszakaszán.

Emlékdélutánt tartottak Henzsel Ágota főlevéltáros tiszteletére Nyíregyházán

A tavalyi év végén váratlanul elhunyt kollégára, kutatóra, Henzsel Ágota főlevéltárosra emlékeztek.

Fokozott rendőri jelenlét a téli időszakban – Öt tanács a Rendőr-főkapitányságtól

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának öt tanácsa.

A piros háznál parkolók figyelmét kérik!

A Vay Ádám körúti piros ház belső udvarán már korábban megváltozott a forgalmi rend.

Az Education járt és bemutatkozott a Nyíregyházi Egyetem – Folyamatos volt az érdeklődés

Az Educatio megnyitója után a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének hallgatói adtak műsort.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!