Link küldése Link küldése

Búcsú Hammel Józseftől
2018.05.17.


A százesztendősen a napokban elhunyt s hétfőn eltemetett fotóriportertől azzal a Kujbusné dr. Mecsei Éva levéltári igazgató által írt szöveggel búcsúzunk, amellyel a Települési Értéktárba történő felvételéhez javasolták, a kulturális örökség kategóriába. Hammel József már nem érhette meg, mikor kedden az ő munkásságát mutatták be a megyei könyvtárban, az értéktáras sorozat keretében.


Hammel József 1918-ban született Karcagon. Apja szabó volt. A 8 gyermekes családban hamar szükség volt dolgos kézre. Nem akart szabó lenni, a fényképészet vonzotta, így azt tanulta ki. Budapesten gyermekfényképészként dolgozott, de a szíve errefelé húzta, Debrecenbe. A háborúban harcolt a fronton, hadifogságba esett. Csak 1948-ban térhetett haza, Debrecenbe. A céget, ahol dolgozott, lassan államosították. Unokatestvére a Debreceni Naplónál dolgozott, ő is ott kapott korrektori állást.

Amikor a nyíregyházi lap átjött Debrecenből, akkor ő is vele tartott. Itt a korrektorság mellett ő lett az első sajtófotós, aki nyugdíjaskoráig számtalan képen örökítette meg a város, a megye változását, fejlődését. Nyíregyházi képei hű tükröt adnak személyes örömöknek, bánatnak. Több ezer fotóját és azok negatívjait a Jósa András Múzeumnak adományozta. Érdemes érte betérni a múzeumba. A várostörténeti fotósorozat unikum, különleges vizuális kiegészítése az elbeszélt történelemnek. Hammel József művészi fotóival hozzájárul a város vizuális rekonstruálásához, lokálpatriotizmusunk erősítéséhez.

« vissza

LEGOLVASOTTABB
Városi cégeink

További hírek ebben a kategóriában

Életének 89. évében elhunyt Makkai János ny. tű. főtörzsőrmester

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Makkai János ny. tű. főtörzsőrmester életének 89. évében elhunyt.

Első elnöküktől búcsúznak a városvédők

Fodor Géza 1951-től élt és tanított Nyíregyházán.

Fájó szívvel búcsúzunk Kameniczky Lászlótól

Kameniczky László, a Móricz Zsigmond Színház társulatának művésze hosszú betegség után elhunyt.

In memoriam dr. Vécsey Antal

Földi maradványait Szegeden a Belvárosi Temetőben 2018. május 25-én helyezték örök nyugalomra.

Búcsú dr. Hock Miklósné igazgatónőtől

Életének 80. évében elhunyt dr. Hock Miklósné.Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!