Első kézből

Bruce Willisszel forgatott Vicei Zsolt

2013.02.22.

Bruce Willis meglepődött, amikor Vicei Zsolt, a Móricz Zsigmond Színház művésze bemutatkozott neki, ugyanis a sztár kérésére nemhogy megszólítani, de ránézni se szabad a forgatások idején.

Mindez persze nem sztárallűr csupán, hiszen a fél világ kíváncsi a sármos hollywoodi színészre, s ez nemigen segítette volna a Die Hard – Drágább, mint az életed című film magyarországi forgatását. A szuperprodukcióba olyan magyar művészek mellett sikerült bekerülnie a nyíregyházi színésznek, mint Kamarás Iván, Kertész Péter, Árpa Attila, Keszég László, Fenyő Iván, Balázsovits Edit. A produkcióról elsőként lapunknak nyilatkozott Vicei Zsolt.
– Tavaly július végén kezdődött a casting. Azért olyan emlékezetes számomra, mert július 10-én született a leányom, Vicei Cili Sára, akinek édesanyja Éry-Kovács Zsanna, a nyíregyházi társulat tagja. A taxis szerepére castingeltem, de oroszul nem beszélek elég jól, így azt nem kaptam meg. „Megtetszett” ugyanakkor az arcom John Moore rendezőnek, s alkalmasnak talált a mosodás szerepére. Erre a feladatra már nem is castingeltek utána. A filmben mágneskártyát adok el tízezer rubelért Bruce Willisnek, aminek segítségével beléphet a szálloda titkos ajtajain.
Mint megtudtuk, a forgatást nagy titok övezte, vele is 48 oldalas titoktartási szerződést írattak alá, nehogy idő előtt kiszivárogjanak részletek a szuperprodukcióról. A forgatás előtt két nappal az ügynöke elmondta, mi lesz a feladata a filmben, másnap ruhapróbára ment, s augusztusban, az évadnyitó társulati ülés előtt forgattak. Aznap 7 órára jött érte a kocsi, ami a Ferdinánd híd és a WestEnd környéki „bázisra” vitte. Itt helyezték el a lakókocsikat, melynek egyikét ő kapta a felkészülés idejére, amire a neve mellett a számát írták fel: 189. Fél 9 körül mentek a VIII. kerületben lévő Horváth Mihály téri helyszínre, ahol a filmbeli Ukrajna Szállót kialakították. Három óra várakozás után találkozott a rendezővel, majd meglátta Bruce Willist is, aki Zsolt szerint körülbelül 185 cm magas, nagyon jól tartja magát, és a forgatáson kő profi szupersztárként viselkedett.
– Közös jelenetünk volt, gondoltam: úgy illik, hogy bemutatkozzam. Ezen nagyon meglepődött, de fogadta a köszöntést, bár ő nem mutatkozott be. Finom, puha keze van. Kérdezte, hogy vagyok, mire én azt feleltem: fáj a fejem. Javasolta, igyak kávét, hasonló helyzetben ő ezt szokta tenni. Már a próba is nagy élmény volt, s ami különösen meglepett, hogy hosszú ideig tartott a „bevilágítás”. Tulajdonképpen ők így spórolnak, ugyanis a jelenetet egyszerre veszi az összes kamera. Ezúttal néggyel készítették a felvételeket. A hazai szokásokkal szemben azonnal megvan a totál és a közeli is. Mikor a próbát követően az első felvétel befejeződött, készültem a következő beállításra, de mondták, hogy nincs többre szükség, mert a közelieket is vette egy távolban elrejtett felvevőgép. A próbával együtt az egész tíz percig tartott. Ottlétem alatt egyetlen egyszer fordult elő, hogy egy jelenetet meg kellett ismételni, mert rossz mozgási sávot adtak meg Bruce-nak, s így az egyik kamera belátszott.
A forgatások után meg is nézik a képeket, s ha jónak látják, nincs ismétlés – mesélte. Aznap csak négyen forgattak: ő, Willis, az ő fiát játszó Jai Courtney ausztrál színész és A mások élete című filmből ismert Sebastian Koch, de egy 180 fős profi stáb szolgálta ki a filmet. Neki először pazarlónak tűnt a sok ember jelenléte, de rájött, nem az. Külön van öltöztető s olyan, aki csak a ruhák „koszolásáért” felel, így nagyon könnyű tetten érni, ki hibázik. Nem színészként volt élmény számára a forgatás, hanem „turistaként”, aki figyeli a hatalmas gépezet működését. Mint mondta, inkább az arcára volt szükség, nem a színészi kvalitásaira. A stábbal közös ebédet kihagyta, hiszen a kicsi leánya már várta. A kapott pénzzel nem lehetett elégedetlen. Mindenkinek szabott ára van aszerint, hogy a produkció, amiben korábban szerepelt, hogyan teljesített, vagyis nem a mostani szerep a mérvadó.
– Játszottam már több alkalommal is filmekben – felelte kérdésemre. – Az amerikai-magyar koprodukcióban készült S.O.S. Love!-ban, a Borgiák-sorozatban, egy jugoszláv filmben, magyarok közül a Moszkva térben, az S.O.S. Szerelemben!, valamint az Apám beájulna, a 9 és 1/2 randi, az Isztambul című filmekben… Jelenleg a Móricz Zsigmond Színházban, Az eltört korsóban Lichtet alakítom, s március másodikán lesz a bemutatója Zalán Tibor A rettentő görög vitéz című művének, amiben Aigeusz és Minó­taurosz leszek.

Sz.Kántor Éva 


Megosztás
vissza


Impresszum Írjon nekünk

© 2014. Város-Kép Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!

Vissza a lap tetejére
Város-Kép Nonprofit Kft.© 2014. | Minden jog fenntartva!